DOMATESLERDEKİ MİLDİYÖ HASTALIĞINA KARŞI UZMAN TAVSİYESİ

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü´nden konu uzmanları domates tarlalarını gezerek durum tespiti yaptı.


Tarım/Hayvancılık 6.07.2020 17:35:30 1573 0

DOMATESLERDEKİ MİLDİYÖ HASTALIĞINA KARŞI UZMAN TAVSİYESİ

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü´nden konu uzmanları domates tarlalarını gezerek durum tespiti yaptı. Üreticilerimizle birebir görüşerek önerilerde bulundu.

Akhisar´da önemli bir tarımsal gelir kaynağı olan domatesin, sezon içerisinde meydana gelen yağışlı dönemin etkisiyle başta Domates Mildiyösü olmak üzere bazı mantari hastalıklara maruz kaldığı belirtiliyor.

İlçemiz genelinde Akselendi, Sarıçalı, Beyoba, Sazoba, Kayalıoğlu ve Kapaklı mahallelerinde domates yetiştiriciliği yapılan tarlalarda sezon içerisinde meydana gelen aşırı yağışlar neticesinde Mildiyö hastalığı görüldüğü ifade ediliyor. Bu duruma istinaden Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü´ne bilgilendirme yapıldığı vurgulanırken, konuya ilişkin olarak domates tarlalarını incelemek amacıyla enstitüden uzmanların geldiği ve tarlalardaki incelemeler esnasında kendilerine Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü konu sorumlusu teknik personelin eşlik ettiği dile getiriliyor. Uzmanların saha gözlemleri yaptığı, tarlalarda hastalık durumunu kontrol ettiği ve üreticilerle görüşmeler yaptığı belirtilirken, sezon içinde yağışlı periyodun uzun sürmesi ve bölgedeki çeşitlerin virüse karşı dayanıklılığı yüksek ancak Mildiyö hastalığına karşı hassas olması gibi nedenlerle hastalığın artış gösterdiği değerlendiriliyor.

Domates tarlalarında incelemeler yapan uzman teknik heyetin üreticilerle yaptığı görüşmelerde gelecek sene için Mildiyö hastalığına dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi, bitki sıralarının hakim rüzgar yönüne göre seçilmesi, yağışlı dönemlerde azotlu gübrelere ara verilmesi, sulamaların gündüz yapılması ve sulama süresinin kısa tutulması, bitki beslemeye önem verilmesi, kimyasal mücadeleye etkin olarak devam edilmesi, ilaçlamaların 8-10 gün arayla yapılması, İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından verilen ilaçlama ilanlarına riayet edilmesi, bazı çeşitlerin hastalığa hassas olması nedeniyle koruyucu mücadeleye önem verilmesi gerektiği tavsiye ediliyor.

Domates Mildiyösü (Phytophthora infestans)

Hastalık etmeni fungal (mantari) bir hastalıktır. Solanacea familyasındaki hemen hemen bütün bitkilerde hastalık görülür (Domates, Patates, Patlıcan, Biber). Mantar kışı hastalıklı bitki artıklarında geçirir, ayrıca tohumla da taşınabilir. Hastalık serin ve rutubetli havalarda gelişir ve hızla yeni yerlere bulaşır. Hava sıcaklığının 19-22 C derece olduğu ve hava neminin %80 düzeylerinde ulaştığında hastalık epidemi (bulaşma) yapar. Yağmurlu, sisli ve çiğ oluşumu yüksek olan yerlerde hastalık sık olarak karşımıza çıkar. Enfekte dokular üzerinde fungal etmenin sporları oluşur. Yağmur veya sulama suları sporları sağlıklı bitkilere taşır; ıslak yaprak ve gövdeleri direkt veya stomalardan bulaşırlar.

Hastalığın Domatesteki Belirtileri: Bitkide Mildiyö hastalığı ilk olarak yaprak üzerinde soluk yeşil ya da sarımsı küçük lekeler halinde görülüyor. İlerleyen dönemlerde bu lekeler kahverengi veya siyaha dönüşerek orta kısımları ölüyor. Koşulların uygun olması halinde ise yaprak sapları ile gövde ve dallara nekrozlar oluşturuyor. Meyvelerde ise kahverengimsi haşlanmış bir görünüm alıyor, Olgun meyvelerde ise lekeler krem renkli konsantrik halkalar şeklinde kendini gösterir, lekeler zamanla birleşir ve tüm meyveyi kaplayabilir. Hastalık kontrol edilmediği takdirde yüksek oranda % 100 ürün kayıplarına yol açabilir.

Hastalıkla Mücadele: Dayanıklı bitki çeşitleri seçilmeli, azotlu gübrelemeden kaçınılmalı, hastalıklı bitki artıkları uzaklaştırılmalı,  İlaçlamadan sonraki 24 saat içerisinde ilacı yıkayacak bir yağış olması durumunda ilaçlama tekrarlanmalıdır. İlaçlamalara, hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak devam edilmelidir. Uygulamalar yaprak altlarını görecek şekilde 8?10 gün arayla yapılmalı ve iklim koşullarına göre sezonda 3-8 defa uygulama yapılmalıdır.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ