?SUSUZLUK KADERİMİZ DEĞİL?

Ali Halis Uysal Uyarıyor; ?Susuzluk Kaderimiz Değil?


Gündem 2.04.2021 11:56:41 1550 0

?SUSUZLUK KADERİMİZ DEĞİL?

Engin Akyüz ile konuşuyorum programında Çarşamba akşamı canlı yayında konuk olan Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Halis Uysal susuzluğun kaderimiz olmaması için harekete geçilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Sosyal medya üzerinden, Akhisar TV, facebook@enginakyüz, facebook@akhisargündem kanallarından yayını yapılan programa su ve sulama ile ilgili birbirinden değerli konuklar katılarak su ve sulama problemleri ile kamuoyuna çok değerli bilgiler aktardı. Programa konuk olarak, Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Halis Uysal, Mecidiye Sulama Kooperatifi Başkanı Özcan Tetik, Alaşehir Kavaklıdere Sulama Kooperatifi Başkanı Metin Yaşar katıldı.
Programda küresel ısınmanın ve beraberinde yaşanan iklim değişikliğinin oluşturduğu olumsuz etkiler, yağış rejiminin değişmesiyle, vahşi sulama ile yaşanan su kıtlığının sebep olduğu tarımsal rekoltenin düşüşü işlendi. Bu güne kadar suyu çok bol olan ülke olarak görülen ülkemizin aslında stresli ülkelerden olduğunu belirten Halis uysal bu konuda vakit kaybetmeden Türkiye Su Konseyinin kurularak su yönetiminin ciddi şekilde yapılması gerektiğini, aksi halde susuzluğun önümüzdeki yıllarda ülkemizin en başta gelen problemi olacağını, bunun sosyal hayatı tamir edilemez boyutta yıpratacağına işaret etti.

ELLİ YILDIR SU REZERVİ DEĞİŞMİYORMUŞ!

Devletin su politikasını eleştiren Uysal; ?ne gariptir ki 1970 yılında 112 milyar metreküp olarak açıklanan ülke su rezervinin 2010 yılında, yani kırk yıl sonra yine 112 milyar metreküp açıklanıyor. Bir sürü barajlar yapıldı, su kaynaklarında birçoğunda kurumalar yaşandı. Yeraltı sularımız ikiyüzlü metrelere çekildi. Tüm bu değişikliklere rağmen kırk yılda rakamın değişmemesi düşündürücü. ?Acaba bu rezerv hesaplanamıyor mu´ diye düşünce insanın aklına geliyor.

SU KAYNAKLARI HIZLA KURUYOR

Çocukluğunun mecidiyede şırıl şırıl dereler arasında geçtiğini, Konurcada yüzmeyi öğrendiğini belirten Mecidiye Sulama Kooperatifi Başkanı Özcan Tetik; ?Vahşi sulama da dahil olmak üzere bilinçsiz su tüketimi, su kaynaklarının kurumasına, yeraltı sularının derinlere inmesine sebep oldu, beraberinde de susuzluk sorunu ortaya çıktı. Biz kooperatif olarak kapalı, basınçlı tip sulama için uzun süreli çalışmalar yapıp bu sistemi kooperatifimize kazandırdık. Bu tip sulamada bitkinin ihtiyacı, toprağın yapısı, eğim durumu, istenilen derinliğe ulaşma gibi bir çok kriter değerlendiriliyor. Bu sayede en az su kullanımı ile maksimum verim elde ediliyor.? dedi.

ALAŞEHİR YERALTI SU FAKİRİ

Son yıllarda jeotermal enerji ile adı öne çıkan Alaşehir´in aslında tarımsal sulama için yer altı su fakiri durumuna düştüğünü belirten Alaşehir Kavaklıdere Sulama Kooperatifi Başkanı Metin Yaşar acil çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti. Yaşar konuşmasında ? Jeotermal enerji ülkemiz için bir gelir ve milli servet ve bunu kabul ediyoruz. Ancak dünya çekirdeksi üzüm üretim merkezi olan Manisa´mızın bu verimli arazilerinde çıkarılan jeotermal tarımsal üretim ve yeraltı suları bakımından bizi zor durumda bırakıyor. Tarımsal verimliği üst seviyede olan bu arazilerimiz maksimum ölçüde korunarak, çevresel olumsuz etkisi asgariye indirilmiş bir jeotermal enerji politikasına ihtiyacımız var. Bir kooperatif olarak en az su kullanımı ile verim elde etmek için kapalı basınçlı tip sulama ile ilgili proje yürütüyoruz. Henüz sonuca ulaşmadık ancak yakın zamanda bunu sağlamayı hedefliyoruz. Bağlarda yaşanan susuzluk sorunu tarım üreticisini zor duruma düşürecektir.? diyerek jeotermal kuyuların etkilerine dikkat çekti.

DÜNYADA ÖRNEK ALINACAK SULAMA VE TARIM MODELLERİ VAR

Dünyanın farklı ülkelerine inceleme gezisi yaptığını, İsrail ve İspanya modellerinin öne çıktığını belirten Halis Uysal su konseyinin önemine bir kez daha vurgu yaptı. Uysal konuşmasında ?Bu inceleme gezisi yaptığım ülkelerde suyun kontrolü de ekilecek olan tarım bitkisinin kontrolü de aynı birimin elinde. Bu ülkelerde, toprağın ve bitkinin ihtiyacına göre sulama yapılıyor. Yine aynı birim coğrafyanın su rezervine ve toprak yapısına uygun desende ürün izni vererek problemi aşıyor. Bu sayede planlı yapılan ekim sayesinde istenilen rekoltede ürün elde edilerek üreticinin de kazanması sağlanıyor? dedi.

SUYA SAHİP ÇIKALIM

Konuklar programın son bölümünde su tasarrufunun önemine işaret ederek kamuoyuna mesaj verdiler. ?Su bir insanlık değeridir. Su, toprak ve insanın olduğu yerde hayat vardır. Biri eksikse hayat durur.? diyen konuklar; Ekonomik sıkıntıların, iç ve dış siyasi meselelerin ve hatta savaşların çözüme kavuşturulabileceğini ancak varken  suyun kıymetini bilemezsek su sorununun çözülemeyeceğini bunun da insanlığa zarar vereceğini belirttiler.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ