MASKENİZİ TAKIN, MESAFENİZİ KORUYUN HAYAT SİZDEN UZAKLAŞMASIN

Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gülgün TUNÇAY 18 Kasım Dünya KOAH Günü Hakkında Bilgilendiriyor;


Sağlık 18.11.2020 23:41:40 1648 0

MASKENİZİ TAKIN, MESAFENİZİ KORUYUN HAYAT SİZDEN UZAKLAŞMASIN

KOAH Nedir?

 

 Koah[Kronik(müzmin) Obstrüktif(tıkayışı) Akciğer Hastalığı] nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.

 Genellikle zararlı toz ve gaz maruziyeti ve yetersiz akciğer gelişimi gibi kişisel faktörlerin de etkisiyle ortaya çıkan, hava yolları veya hava keseciklerinde anormalliklerin yol açtığı kalıcı solunumsal yakınmalar ve hava akımı kısıtlanması ile karakterize olan yaygın, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır.

 KOAH Nasıl Ortaya Çıkar?

 Koah gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü tütün ürünlerine (sigara,nargile,puro,ısıtılmış tütün ürünleri) maruziyettir. Çevresel tütün dumanı maruziyeti de Koah gelişimine katkıda bulunur. Akciğer gelişiminde yetersizlik ile ilişkili hasta faktörleri(düşük doğum ağırlığı,çocuklukta sık geçirilen solunum yolu infeksiyonları), sağlıkta eşitsizlik, başta biyomasa(odun,tezek,benzeri yakıt) bağlı ortaya çıkan iç ortam ve dış ortam hava kirliliği, tozlu, dumanlı işyerlerinde çalışma diğer risk faktörlerindendir.

 KOAH´lı Bir Hastanın Şikayetleri Nelerdir ?

 Koah´da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkartmaktır.

 KOAH Tanısı Nasıl Konur?

 Koah´ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan  ?nefes ölçüm testi? ile kolayca konabilmektedir. Koah´ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranları azaltacaktır.

 KOAH´ın Tedavisi Mümkün müdür ?

 Koah tanısı konulan kişilerin sigara kullanımını bırakmaları, zararlı toz, gaz dumanından, hava kirliliğinden ve zararlı etkileri kanıtlanmış olan elektronik sigara kullanımından uzak durmaları gereklidir.
Koah tedavisinde nefes açıcı özellikte ?inhaler? olarak adlandırılan solunum yolu ile uygulanan ilaçlar ile hava yollarındaki daralmanın ve yangının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Solunum yetmezliği olan Koah´lı hastalarda evde oksijen tedavisi ve/veya evde solunum cihazı tedavisi gibi tedavilere ihtiyaç olabilmektedir.
Hastalığın kötüleşmesi ve seyrini etkileyen, hatta ölümlere neden olan ataklardan  ve zatürreden korunmak için grip ve zatürre aşılarının yaptırılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavilerinin düzgün uygulanması gerekir.
Koah hastalarında COVİD-19 daha sık görülmekle beraber ağır COVİD-19 hastalığı riskinin Koah hastalığında 5 kat arttığı bildirilmiştir. Koah hastaları da toplumun tüm bireyleri gibi COVİD-19´a karşı standart kişisel koruyucu önlemleri alınmalıdır.
Kaoh hastalarında temel hedef;hastalığın mevcut idame tedavisinde değişiklik yapmadan(pandemi öncesinde kullanılan KOAH ilaçlarına aynı şekilde kullanmaya devam ederek) stabil halde tutabilmektir. Oksijen ve ev solunum cihazı tedavilerine de aynı şekilde devam edilmelidir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ