" CEYDA BURSALI´NIN YAZISI"

İzmir depreminde hayatını kaybeden Demircili Seda Dinçer´in hayatı kaleme alındı.


Gündem 12.12.2020 12:33:35 1651 0

İzmir depreminde hayatını kaybeden Demircili Seda Dinçer´in hayatı kaleme alındı.

... Seda´nın hayatına giren ilk öğretmen anaokulu öğretmeni Soner UYDU´ydu. Daha sonra eğitim hayatına birçok öğretmen dokundu. Öğretmenleriyle tek tek konuştuk, acılarına ortak olduk. Bizlere zaman ayırdıkları için hepsine teşekkür ediyoruz..."

Okul Müdürleri Sayın Mahmut YILDIZ´ın liderliğinde İzmir Fen Lisesi Medya Kulübü Öğrencileri ve Danışman Öğretmenleri Sertaç ATEŞ tarafından  hazırlanan  KUASAR (*) dergisinin ilk sayısında kızım Ceyda BURSALI tarafından hazırlanan, 14. ve 18. sayfaları arasında yer alan; Tüm Türkiye´yi derin bir yasa boğan İzmir depreminde kaybettiğimiz hemşehrimiz, deprem şehidimiz Seda DİNÇER´in Öğretmenlerinden Seda´ ya söylemek istediklerini aktaran yazısını okuyucularımız için aynen yayımlıyoruz.

                * KUASARLAR evrenin uzak köşelerinde yüksek bir enerjiyle parlayan galaksilerdir. Bu galaksilerin evrenin genç ve çalkantılı dönemindeyken oluştukları bilinmektedir.

DEPREM İZMİR´İN GÜZELLİĞİNE DOKUNDU

Röportaj : Ceyda BURSALI

                Deprem... Bir kelimenin yarattığı sonsuz boşluk. Yuva adını verdiğiniz, kötü hissettiğinizde koşarak gittiğiniz, o somutluktan en uzak, dünyada bulduğunuz şefkatli kollar; en somut, en can yakıcı haliyle size doğru geliyor. Fakat bu defa sımsıcak, anılarınızı biriktirdiğiniz eviniz olarak değil. O ana kadar yaşadıklarınız bir bir hatırınıza geliyor, hayatınız gözlerinizin önünden bir film şeridi gibi geçiyor. Belki aklınıza işe uğurladığınız ablanız, dersten sonra arayacağınız aileniz, plânlar yaptığınız arkadaşlarınız geliyor o an. Oysa tam ortasında, en canlı noktasında olduğunuzu düşünürken hayatın, sonlarındaymışsınız.

Üzerinden bir ay geçmiş, belleğimizdeki ve yüreğimizdeki o ateş hiç sönmedi. Sanki az önce o haberi duymuşuz, sanki o muhabir haberi verirken tam karşımda açık olan televizyonda şu an ağlıyor.

                30 Ekim 2020 günü 14.51´de 6,9 şiddetinde gerçekleşen ve 16 saniye süren İzmir depremine Doğanlar Apartmanı´nda yakalanan, 101 saat sonra cansız bedenine ulaşılan, İYTE Şehir ve Bölge Plânlama bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Seda DİNÇER anısına, bu Öğretmenler gününde onun adına öğretmenlerine bizler ulaştık. Bu kez duygularını, anılarını, yaşanmışlıklarını ve söylenememiş sözlerini öğretmenleri Seda´ya iletti.

                Kimi öğretmeni Seda´nın arkadaşı olan kızına olur da ümitsizlik veririm diye bakışlarını kaçırdı,

                Kimi daha önce onu tanımasa da enkazın başında günlerce umutla bekledi,

                Kimisi o annelerimizin de hep dile getirdiği, ?ona göre hiç büyümeyen? öğrencisini okul sıralarında, okul eteğiyle hatırladı, Kimisi sessiz ama anlamlı bakışlarıyla, Kimisi o zarif, çıtı pıtı haliyle?

                Ama çoğunluğu da malzemelerle birlikte Seda´nın hayatını da çalan o müteahhitlere lanet okudu.

                Seda´nın hayatına giren ilk öğretmen anaokulu öğretmeni Soner UYDU´ydu. Daha sonra eğitim hayatına birçok öğretmen dokundu. Öğretmenleriyle tek tek konuştuk, acılarına ortak olduk. Bizlere zaman ayırdıkları için hepsine teşekkür ediyoruz.

 

Rektör  Prof. Dr. Yusuf BARAN İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf BARAN

                Seda´nın enkaz altında olduğunu 30.10. 2020 Cuma günü, saat 14.51´de meydana gelen depremden sonra, saat 19.51´de, bir öğrencimden aldığım ?Hocam İYTE´ den bir arkadaşımız enkaz altında ve hâlâ haber alınamamış.? mesajı ile öğrendim. Seda´yı tanımıyordum ama o an yüreğime kor gibi bir ateş düştü. Ablası Gülnur´un telefonuna ulaştım ve kendisi ile konuşup konuyu teyit ettim.

                Seda´nın durumu ile gelişmeleri tüm yetkili devlet kuruluşlarından aldığım bilgilerle ve enkaz başından yakınen takip ettim sonrasında. Seda´nın ve enkaz altında kurtarılmayı bekleyen insanlarımız için enkaz başında tüm devlet kurumlarının, gönüllü sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllü insanların nasıl büyük bir özveri ve fedakârlık ile çalıştığını bizzat gördüm. Seda´nın enkaz altından çıkarıldığı ana kadar geçen 101 saat boyunca sabırla bekledik ve beklerken de umudumuzu asla yitirmedik.

Seda´ya yoğun bir ilgi ve dua mesajı aldık dünyanın dört bir yanından bu süreçte. Ebediyete intikal ederken birçok ülkeden ve milletten insanın duasını ve sevgisini kazandı.

                Seda için şahsıma iletilen mesajların en ilginci ?Hocam size Kuzey Atlantik Okyanusu´ndan yazıyorum. Gemi kaptanıyım ve uydu internetinden bağlanarak sizden Seda ile ilgili haber bekliyorum. Lütfen gelir gelmez yazar mısınız? Hayırlı sabahlar.? mesajı idi.

                Seda kendisini tanıyan veya farklı iletişim kanallarından bir şekilde kendisinden haberdar olan herkesi ?kendi yaşam mücadelesinin etrafında topladı.? Bizlerin yüreğinde derin ve unutamayacağımız bir iz bırakarak aramızdan ayrıldı.

                Seda´nın adını, yüreğimizde taşıdığımız sevgisi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsünde adına inşa edeceğimiz eser ile yaşatacağız. Seda´nın ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Sevgili Seda, mekanın cennet olsun!

İsmail Hakkı GÜL Demirci Ziya Gökalp Nurettin Kelem Ortaokulu Müdürü

                Depremden 15-20 dakika sonraydı. Mahalleyle ilgili bir durumdan dolayı Muhtarımız Ahmet DİNÇER´i aradım. Telefonu açıp o her zamanki mütevazi, samimiyet kokan ses tonuyla ?Hocam İzmir´e gidiyoruz, çocuklar İzmir´deydi. Telefonlara cevap vermiyorlar, merak ettik bir gidip bakalım dedik.? dedi. Ne söyleyeceğimi bilemedim ve son bir gayretle ?Hayırlı yolculuklar, güzel haberlerinizi bekliyoruz.? diyerek telefonu kapattım. Beklemeye başladık; dakikalar, saatler ve günler geçti. Seda kızımızdan bir seda gelmedi. Ateş sadece düştüğü yeri değil; tüm Demirci´yi, Manisa´yı, İzmir´i ve Türkiye´yi yaktı. Bizler, yaptığı binadan malzeme çalarak melek kızımız Seda gibi 116 vatandaşımızın da hayatını çalanlara lanet okuduk günlerce. Ve ömrümüzün sonuna kadar okumaya devam edeceğiz. Unutmayalım ve unutturmayalım ki başka Sedaların canı çalınmasın.

Mustafa YILDIZ Demirci Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi Müdürü

                Okulumuzdan 2018 yılında mezun olan kızımız, evladımız Seda DİNÇER öğrenim hayatı boyunca hanımefendi kişiliğinden hiç taviz vermedi. Hep iyi, uyumlu bir dinleyici ve öğrenci oldu. Öğretmenlerini, arkadaşlarını, ailesini üzmedi ama şimdi aramızdan ayrılınca çok üzüldük, olsun; Rabbimizin yanında daha değerli olan kızımız bu Gök kubbede bir hoş Seda bırakarak melek gibi geldi, melek olarak aramızdan ayrıldı?

                Kendisine Allah´tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum.

Jale DARICI Demirci Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni

                 Deprem bittiğinde hemen sevdiklerin gelir aklına. Onların ?iyiyim? demelerini beklersin. O gün de tam olarak bunu düşündüm ve telefona sarılıp kızımı aradım. Önce onu, daha sonra Seda´yı sordum. İyi olduğunu fakat Seda´ya ulaşamadığını söyledi. Aklıma hiç kötü bir şey getirmemiştim. Dakikalar sonra kapı çalıp kızım bir yıkıntı halinde ağlayarak eve girince acı gerçek de yüzünü gösterdi.

                Seda ve kızım aynı zamanda öğrencimdi benim. Mezun olalı iki yıl olsa da dostlukları sımsıkı devam ediyordu. Hem öğrencim hem de kızımın can dostu olması depremi bizim evde günlerce yaşattı. Öğrencim Seda´ya ayrı, kızım dediğim Seda´ya ayrı yandım. Sallantı bitmişti ama biz de yıkıntılar altında kalmıştık. Günlerce umutla bekledik. Gözümüz kulağımız ?Bir müjde!? diye yalvardı. Sessiz bekleyişler, içinde çığlıkları da saklıyordu. Kızımın gözlerine bakmaya korktum umutsuz bir bakışım olur diye? Kıyılarda köşelerde ağladım, dua ettim ve bizimle birlikte milyonlar da ağladı, dua etti. Umudun bittiği an geldiğinde yıldırım düştü milyonlarca eve. Ve biz yandık, sevenleri yandı, Seda hepimizi yaktı geçti. Ön sıralardan bana gülümseyen gözleri söndü. Yumuşacık sesi ile ?hocam? deyişleri hep kulağımda. Zaten sesinin yükseldiğini de hiç duymadım ki? Kendi gibi sesi de kırılgandı. Milyonlarca insanı tek yürek yaptı. O yürek her atışında ?Seda!? dedi. ?Dayan Seda!?,?Diren Seda!? dedi ama o bize gülen gözlerini bırakıp gitti.

Şimdi onun gözlerine bakıyorum fotoğraflarda. Cansız fotoğraflar deyip geçemiyorum. Sanki hepsi dile geliyor, ?Hocam!? diye sesleniyorlar. Sesine ses veremiyorum Seda. Çünkü hepimizi sessiz, sedasız bırakıp gittin. Seda´mız, kıvırcığımız! Ölümün soğukluğu bile yanmış kavrulmuştur senin sıcak gülüşünle! Bizi sensiz koyduğun dünyada hayat artık eskisi gibi olmayacak. Hep bir yanımız eksik? Gittiğin yerden bize arada gülümse güzel kızım! Ardında bıraktığın gönüller muhtaç buna?

Gülcihan ÇETİN İlkokul Öğretmeni

                Sakin sakin hareketleri vardı. Sınıfın en ön sırasında otururdu. Ev ödevlerini kontrol edemesem de Seda´nın ödevlerini eksiksiz ve özenerek yaptığından her zaman emin olmuşumdur. Çok güzel defter tutardı, hayran olurdum. Bir gün ?Seda, ödevlerine evde yardım eden var mı?? diye sordum. ?Öğretmenim ödevlerimi dedemle yapıyorum.? dedi. Zaten bence bir öğrenci, özellikle ilkokulda ailesini çok iyi yansıtıyor. Seda´nın onunla her yönüyle ilgilenen mükemmel bir ailesi olduğunu kısa sürede anlamıştım. Annesi, Seda´nın saçlarını genellikle örerdi. Önlüğünün üzerine annesinin kendi elleriyle ördüğü çok güzel yelekler, ceketler giyerdi. O zamanlar ikinci sınıftı. O kibar, çıtı pıtı hali gözümün önünden hiç gitmiyor.

                Her  öğretmenin  öğretmenlik  hayatında zihninde yer eden öğrencileri vardır. İşte, benim 35 yıllık öğretmenlik hayatımda; Seda bu öğrencilerden birinci yer alanıdır. Seda´yı kendi çocuğum kadar sevmişimdir. Seda ile olan beraberliğimiz çabuk geçti. Hani derler ya güzel günler çabuk geçer diye işte öyle oldu. Seda elimden uçup gitti... Nasıl ki bir öğrenci için iyi bir öğretmene sahip olmak en büyük şanssa öğretmen için de aynıları elbette ki geçerlidir. Seda da benim en büyük şanslarımdan biriydi.

                Seda´yı hep ilkokul yıllarındaki çalışkan, akıllı, uslu ve kibar bir öğrencim olarak hatırlayacağım.

 

Selma UYUMAZ : Demirci Ziya Gökalp Nurettin Kelem Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni

                Duyduğum ilk anda şaşırdım. ?Yok olamaz böyle bir şey, yanlış haberdir!? diye dua ettim saatlerce? Maalesef doğruymuş. Sosyal medyada onlarca farklı fotoğrafının paylaşılmasına rağmen benim aklımda ortaokula ilk başladığındaki görüntüsü vardı. Kareli okul eteği, bordo hırkası, örgülü saçı ve masum utangaç duruşu? Gözümün önünden o hali gitmiyor hiç. Çok zor bir durum? Zaten melekti, bununla beraber binlerce insanın duasını alıp öyle uçtu cennete?

 

M. Erdinç YILDIRIM : Demirci Ziya Gökalp Nurettin Kelem Ortaokulu Matematik Öğretmeni

                ?Kötü haber tez yayılırmış derler ?

                Deprem merkezinin İzmir olduğunu öğrendikten sonra yıkılan apartmanların birinde Seda kızımızın da ikamet etiğini öğrendik. Bu haberden sonra ise acı dolu, umut dolu, hüzün dolu bekleyişimiz başladı. Evimizde zaman durmuş ve tüm aile umutla kenetlenmiştik ama olmadı?

                Bir öğretmen meslek hayatında Seda gibi öğrencilere pek de sık rastlamaz. Seda hep benim için farklı bir yere sahip oldu. Ben Seda´yı hep o bakışıyla hatırlayacağım. O saygı dolu, sevgi dolu, minnet dolu bakışları ile? Öğretmenlerine mahcup olmamak adına sessiz çabaları ile hatırlayacağım. Demek ki bu gezegen senin için yeterince iyi değilmiş. Nurlar içinde uyu!

 

Yaşar ARGUN Demirci Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni

                Bazı duyguları anlatması çok zor fakat gerçekler vardır hayatta. Bu gerçek dersin ama o gerçeği kabullenmek istemezsin. Bu gerçeği de kabul etmek çok zor be Sedam? Her çiçeğin bir anlamı vardır, bir hikâyesi. Papatyalar masumluğu, temizliği ve saflığı anlatır. Sen de onlar gibi narin, doğal, sıcacık ve içtensin. Sen benim bu gerçeği kabullenemediğim papatyamsın Sedam.

                Gülen yüzün, neşe dolu bakışların,  arkadaşlığın, dostluğunla bizlere çok şey öğrettin. İçimizde sönmeyen yangın bıraktın. Mekanın cennet, kabrin nur ile dolsun.

?SEDA DİNÇER HATIRA ORMANI?

                Seda´dan sonra, memleketi olan Manisa Demirci´de ?Geleceğe Nefes Ol? kampanyası kapsamında ?Seda DİNÇER Hatıra Ormanı? oluşturuldu.

                Biz Seda´ya nefes olamadık ama Seda bize nefes olacak!

 

HABER ;  Cengizhan Erdem