3 EĞİTİM SENDİKASI PERFORMANS SİSTEMİNİ KABUL ETMİYORUZ DEDİ

Akhisar Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen Akhisar Temsilcilikleri tarafından Öğretmen evi önünde basın açıklaması yaptılar.


Eğitim 5.04.2018 17:47:15 709 0

3 EĞİTİM SENDİKASI PERFORMANS SİSTEMİNİ KABUL ETMİYORUZ DEDİ

Akhisar Eğitim-İş, Eğitim-Sen ve Türk Eğitim-Sen Akhisar Temsilcilikleri tarafından Öğretmen evi önünde basın açıklaması yaptılar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak için uygulanacağı performans değerlendirme sistemiyle ilgili ortak basını ?Biz Çocuklarımıza Onurlu Bir Gelecek Bırakacağı Ya Siz","Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek","Birleşe, Birleşe Kazanacağız" ve "Direne, Direne Kazanacağız" diye attıkları slogan ile yapılan ortak  basın açıklamasını Türk Eğitim-Sen başkanı Cihan Küçükaydın, Eğitim-İş Başkanı Elif Duran Ergan ve  Eğitim-Sen İlçe başkanı Engin Şengül okudu. 
Ortak olarak okunan basın açıklamasının tam metni,

 

PERFORMANS SİSTEMİNİ KABUL ETMİYORUZ.

MÜCADELEYİ BİRLEŞTİRİYORUZ

Değerli basın mensupları, Değerli arkadaşlar

Eğitim sistemimiz, kangren haline gelmiş birçok sorunu barındırmaktadır. Asıl görevi bu sorunlara çözüm bulmak olan Milli Eğitim Bakanlığı, her uygulaması ile ?eğitim sisteminin en önemli parçası? olan öğretmenlerimizi hedef tahtasına koymaktadır. Üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte yetersiz kalan MEB, eğitimdeki yanlış politikaların sonucunda ortaya çıkan başarısızlığı, üzerinden atmaya ve sorumluluğu öğretmenlere yıkmaya çalışmaktadır.

ALO 147, BİMER, CİMER gibi uygulamalarla öğretmenleri, veliyle ve öğrenciyle karşı karşıya getiren, sürekli baskı altında tutan MEB, son olarak ise 9 Haziran 2017 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ?Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi? hedefleri arasında ?eğitimde performans değerlendirme? uygulamasına da yer vermiştir.

12 ilde pilot uygulaması tamamlanan ?öğretmen performans sistemi? için yönetmelik taslağı yayınlanmış, yakın zamanda da yürürlüğe gireceği ifade edilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin mesleki yeterliliklerini arttırmak için uygulanacağı iddia edilen performans değerlendirme sistemi, eğitimin hiçbir sorununu çözemeyeceği gibi tam tersine yeni sorunların doğmasına sebep olacaktır. Öğretmenlerin performansı için yapılacak değerlendirmede ortaya çıkacak olan performans notu; okul müdürünün, zümre öğretmenlerinin, zümre dışı öğretmenlerin, velilerin, öğrencilerin ve öğretmenin öz değerlendirmesi sonucunda elde edilecek.

4 yılda bir yapılacak sınav notu da o yıl değerlendirmeye eklenecek.

Değerli basın mensupları, değerli arkadaşlar;

Eğitimin niteliği, hiçbir bilimsel karşılığı olmayan performans değerlendirmesiyle değil, öğretmene değer vererek, velinin, öğrencinin ve toplumun gözünde öğretmenin mesleki saygınlığını arttırarak sağlanabileceği açıkken, öğretmeni her an ?diken üstünde´ tutacak bu yöntem, asla kabul edilemez.

MEB´in performans değerlendirme uygulaması, öğretmenlerin birbirine ve öğrencilerine karşı güvensizliğini arttıracak, sürekli performans baskısı ve tehdidi altında çalışmanın önünü açacaktır.

 Performans değerlendirmesiyle öğretmenlerin yaptıkları işin niteliğinden çok ?yüksek performans´ üzerinden bireysel değerlendirmeye tabi tutulması, okullarda herkesin birbirinin ?rakibi´ olduğu düşüncesinin gelişmesine ve iş barışının tamamen bozulmasına neden olacaktır.

Öğretmenlik, rekabetle değil dayanışma ile yapılacak bir meslektir. Deneyimlerimizle biliyoruz ki mesleki dayanışma, zümre ve okul başarısını arttıran önemli bir etkendir. MEB´in uygulamaya çalıştığı performans değerlendirme yönteminin dünyanın hiçbir yerinde benzer bir örneği yoktur.

"Performans değerlendirmesi" bahanesiyle öğretmenleri; öğrenci ve velilerle karşı karşıya getirecek, öğrenci ve veliyi, ?memnun edilecek müşteri´; öğretmeni de ?satış görevlisi´ olarak gören bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir.

Bilimsel ve objektif karşılığı olmayan performans değerlendirme sonuçlarının, ?görevde yükselme, yer değiştirme, sözleşmenin yenilenmesi, hizmet puanına katkı, ücretlerin belirlenmesi? gibi alanlarda kullanılması, birçok mağduriyetin doğmasına ve hak kayıplarına sebep olacaktır.

 Özel sektörün işten çıkarmalarda hukuki belge olarak kullanmaya devam ettiği performans sisteminin ileriye dönük olarak iş güvencemizi de tehdit edeceğini göz ardı edemeyiz.

Değerli basın mensupları, değerli arkadaşlar;

Öğretmenlik mesleği; öğretmen yetiştirmedeki eksiklikler, atanma sorunları, çalışma koşulları, iş güvencesi açısından yaşanan kaygılar, yetersiz maaşlar nedeniyle giderek değersizleştirilmiştir.

Öğretmenlik mesleğini daha da değersiz hale getirecek olan ?eğitimde performans değerlendirme? uygulamasına karşı hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün eğitim çalışanları ve sendikalar ortak mücadele yürütmelidir. Malesef  kendini yetkili sendika olarak gören eğitim-bir sen ayrı telden çalmakta ve sendikanın üyesi olan müdürler üzerinden herkese 100 tam puan vereceğini ilan etmektedir. Bu tutum bile bu yasayı meşru göstermek değil de nedir?

Öğretmenlerin ve tüm eğitim çalışanlarının hakları için farklı sendikalarda mücadele yürüten bizler, mesleğimizin geleceğini tehdit eden ?performans değerlendirme? sistemine karşı birlikte mücadele etme ve bu uygulamayı durdurma yönünde ortak bir kararlılık içindeyiz.

Bu nedenle kamuoyu oluşturmak için bir dizi etkinlik gerçekleştireceğiz.

 Tüm öğretmenlerimizi sendika ayrımı yapmaksızın çalışmalara katkı sunmaya ve haklarımız için birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.

Birleşerek bu saldırıyı durduracağımıza inanıyoruz.

 

TÜRK EĞİTİM SEN                      EĞİTİM İŞ                           EĞİTİM SEN

CİHAN KÜÇÜKAVDIN     ELİF DURAN ERGAN             ENGİN ŞENGÜL

 


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK