31 MAYIS SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır.


Sağlık 1.06.2021 14:32:07 580 0

31 MAYIS SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamande birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Dünya Sigarayı Bırakma Günü her yıl 31 Mayıs tarihinde Dünya Sağlık Örgütü üye devletlerince 1987 yılından bu yana tüm dünyada kutlanan önemli gündür.

Dünya Sigarayı Bırakma Günü adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı; sigara kullanma alışkanlığı olan insanların sigaranın zararları konusundaki bilgilerini artırmak suretiyle, insanların sigara kullanma alışkanlığından uzaklaşmasına sebep olacak birtakım davranış değişikliklerine sebep olmaktır. Başka bir ifade ile, Dünya Sigarayı Bırakma Günü adı altında tertip edilen etkinliklerin amacı, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaktır.

Sigara içildiği anda vücut olumsuz yönde etkilenmeye başlar, nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içinde yaklaşık 4000 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararlıları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıkları başlar. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalırlar.

Her yıl dünyada yaklaşık 2.500.000 kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybetmektedir. Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir.

Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Ancak on yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir.

Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz, zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olamayabilir.
Sigara içilen bir ortamda bulunmak ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmek pasif sigara kullanımı olarak ifade edilir. Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmak ta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklarahemen aynı oranlarda yol açabilmektedir.

Sigara ve tütün kullanımını bıraktığınızda;

? 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner.

? 8 saat sonra, kandaki oksijen seviyesi normale döner ve kalp krizi geçirme riski azalmaya başlar.

? 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten temizlenir.

? 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku alma duyularının etkinliği artar.

? 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başlar ve hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.

? 2 - 12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve nefes tıkanması daha az görülür.

? 3 - 9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve hırıltılı soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5 ila 10 oranında artar.

? 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.

? 12 - 36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.

? 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserlerine yakalanma riski yüzde 50 azalır.

? 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç sigara içmemiş kişilerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.


 Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın ?Alo 171 Sigara Bırakma Hattı? aranarak destek istenmelidir.Akhisar ilçe sağlık müdürlüğü  Sağlıklı yaşam merkezi olarak sigara bıraktırma polikliniği ve psikolojik danışmanlık hizmetlerimiz adına çalışmalarımız özveri ile devam etmektedir

Gelin 31 mayıs 2021 tarihi sigaradan kurtulmak için önemli bir başlangıç olsun ;kendiniz için ,sevdikleriniz için tertemiz bir sayfa açın:sigarayı bırakın.Emin olun ki sevdiklerinize  bu hayatta verebileceğiniz en değerli hediye :sağlıklı bir birey olarak yanlarında bir ömür bulunabilmektir.  Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü  Sağlıklı yaşam merkezi Doktoru  Müberra Duran ?Sigarayı bırakmak haytımızda alacağımız çok önemli bir karardır, bugünde bunun farkındalığını yaratmak için bakanlığımızca İlimizde ilçemizde çalışmalar devam etmektedir. Sigara kllanımı insan hayatını  gerçekten uzun vadede olumsuz etkileyen kronik hastalıklara neden olan bir  materyaldir. Bunu farkında olmak ve sigarayı bırakmak gerçekten insan sağlığı için yapılacak en büyük adımdır, kendimiz için ve ailemiz için bir hareket yaparak sigarayı bırakabilirsiniz. Biz bu konuda Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Yaşa Merkezi olarak hem pisikiyatri anlamında hemde sigarayı bırakma polikiniği anlamında her zaman yanınızdayız, destekçiniz olacağız kurumumuza bu konuda başvurabilirsiniz. Sigarayı bırakma kişinin iradesine bağlı bir durum sigarayı buraktırma polikiniğimizde tahlilleri yapılıyor, çok güzel bir uygun duruma göre ilk önce ilaçla veya pisikiyatri destekle kişiye yönlerdirme yapıyoruz özel olarak. Bu sürede bir ayda bırakanda var 6 ay içerisinde bırakanda var, ama biz ufak ufak hedefler koyarak kişilere münumum seviyede bıraktırmaya  yardımcı oluyoruz. Akhisar gerçekten büyük bir ilçemiz sigarayı bıraktırma polikiliniğimiz aktif olarak çalışıyor. Yaklaşık ayda 35-40 kişi müracaat etmekte polkiniğimize buda toplamda son bir yıl içerisinde 300 kişiye kadar ulaştık?dedi.  


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK