455 BİN ABONE SUYU İNDİRİMLİ KULLANIYOR

MASKİ Genel Müdürlüğü, il genelinde MASKİ hizmet binaları önünde yapılan basın açıklamasına cevap verdi. Yapılan açıklamaların gerçeklerle bağdaşmadığı ve yanlış ifadeler içerdiğine değinildi.


Gündem 20.08.2020 16:24:15 1306 0

455 BİN ABONE SUYU İNDİRİMLİ KULLANIYOR

MASKİ Genel Müdürlüğü, il genelinde MASKİ hizmet binaları önünde yapılan basın açıklamasına cevap verdi. Yapılan açıklamaların gerçeklerle bağdaşmadığı ve yanlış ifadeler içerdiğine değinildi.

 

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğünden, il genelinde hizmet binaları önünde yapılan basınç açıklamasına yanıt geldi. Kurumdan yapılan açıklamada, ortaya konulan iddiaların gerçeklerle bir ilgisi olmadığı belirtildi. Yapılan açıklamada şu konu başlıklarına değinildi:

 

Vatandaş suyu ucuza kullanıyor

İl genelinde 600 binin üzerinde abonesinin 455 bininin suyu indirimli kullandığını belirten MASKİ, köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde 117 bin abonenin yüzde 75 indirimli olmak üzere suyu 0,81 ?KURUŞ´tan, belde durumundan mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki 82 bin abonenin de yüzde 50 indirim üzerinden suyu 1,62 liradan kullandığını belirtti. MASKİ, 12 bin aboneye de (Şehit yakınları, gazi, Yüzde 40 ve üzeri engelli) suyu yüzde 60 indirimli verdiklerinin altını çizdi.

 

Kartlı sayaç kullanıcıları yüzde 10 indirimli kullanıyor

244 bin kartlı sayaç abonesinin suyu yüzde 10 indirimle kullandığı ve mesken aboneliklerinde kademe uygulaması yapılmadığının da altı çizilen açıklamada, görüldüğü üzere abonelerin 3´te 2´sinin suyu indirimli tükettiği görülmektedir.

 

İlimizde içme suyu barajı ya da büyük su kaynakları yok

Manisa´da içme suyu ihtiyacının yüzde 99´unun yeraltı sularından karşılandığını belirten MASKİ yetkilileri, bu durumun suyun ekonomik bir şekilde temin edilmesine engel teşkil ettiğini belirttiler. Manisa´da içme suyu barajının olmadığını, cazibeli içme suyu kaynağının da Gürle ile sınırlı olduğunu hatırlatan MASKİ, sondajlar ve terfilerden kaynaklı aylık 11 milyon lira elektrik gideri olduğunu vurguladı.

Algı oyunlarıyla vatandaş kandırılmaya çalışılıyor

Ülkemizde bulunan 30 büyükşehir belediyesinin büyük bir kısmında kademe aralığı uygulanmakta ve ücretlendirmede buna göre yapılmaktadır. İlk kademe aralığı ilimizde 0-20 metreküp iken diğer illerde 0-10 metreküp ve üzeri olarak uygulanmaktadır. Biz idare olarak ilimizde ve dünya genelinde 4 kişilik bir ailenin 1 ayda ortalama 15 metreküp su kullandığı verisini baz alarak ilk kademe aralığını 0-20 metreküp olarak belirledik. Dolayısıyla burada MASKİ´nin uygulamış olduğu insani tüketim amaçlı su tüketim miktarına baktığımızda Manisalı vatandaşlarımızın 20 metreküp suyu daha ucuza kullandığı görülecektir. Köy ve belde durumundan mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde tarımsal ve hayvansal sulama olması sebebiyle birinci kademe aralığının da 0-30 metreküp olduğu ifade edildi.

 

Faturalarda siyasi çıkar için yapılan algı oyununun gerçeklerle bir ilgisi bulunmadığını belirten MASKİ, 15 metreküp üzerinden yapılan indirimli olmayan standart faturalandırmada, hem içme suyu barajı hem de cazibeli su kaynakları bulunan İstanbul´un en pahalı suyu kullandığını ve ikinci kademeyi de 16 ve üzeri metreküp olarak hesapladığını belirtti. Aynı zamanda yine içme suyu barajı ve doğal su kaynakları bulunan Aydın´dan suyu daha ucuz, İzmir ile aynı ücret tarifesinde kullanıldığı görülecektir.

 

Açıklamanın sonunda MASKİ yetkilileri, ?Hizmetin Siyaseti, Suyun Siyasetinin olmayacağının altını çizdiler.

 

 

 

 

Ücret Tarifesi

 

İndirim Oranı

 

Abone Sayısı

 

Köyden Mahalleye Dönüşen Yerleşim Yerleri

 

0,81 Kuruş

 

Yüzde 75

 

117.000

 

Belde Durumundan Mahalleye Dönüşen Yerleşim Yerleri

 

1,62 Lira

 

Yüzde 50

 

82.000

 

Şehit Yakınları, Gazi ve Yüzde 40 Üzeri Engelli Aboneler

 

1,80 Lira

 

Yüzde 60

 

12.000

Kartlı Su Sayacı Kullanan Aboneler

3,76 Lira

Yüzde 10

244.000

 

 

 

Toplam:    455.000

 

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ