625 BİN ABONENİN, 455 BİNİ İNDİRİMLİ SU KULLANIYOR

?Milletvekili Başevirgen´in Açıklamaları Gerçekleri Yansıtmıyor?


7.01.2021 17:57:21 1343 0

625 BİN ABONENİN, 455 BİNİ İNDİRİMLİ SU KULLANIYOR

MASKİ Genel Müdürlüğü, Manisa´da vatandaşa su indirimi yapılmadığına yönelik yapılan açıklamalara cevap verdi. 2019 yılında köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki bir ton suyun ücretinin 0,75 TL, beldeden mahalleye dönüşen yerlerde ise 1,51 TL olduğu belirtilerek ticari amaç gütmeyen, genellikle köylerde ve beldelerdeki pazaryerleri, cami ve meydanlarda bulunan umumi tuvaletlerin su fiyatının 1,69 TL olduğu ifade edildi. 1,5 milyon nüfusa sahip Manisa il genelinde ise 625 bin abonenin, 455 bini indirimli tarifeden su kullanırken bahse konu olan umumi tuvaletlerin sayısının sadece 82 olduğu vurgulandı.

 

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen´in açıklamalarına yönelik bir basın bülteni yayınladı. MASKİ Genel Müdürlüğü, su ücret tarifelerinin ilgili kanun maddelerine istinaden MASKİ Genel Kurulunda tüm siyasi partilerin meclis üyelerinin oylarıyla belirlendiğini ifade ederek, Milletvekili Başevirgen´in ´MASKİ, vatandaş haricinde birçok aboneye indirimli tarife ve muafiyet sağlamış´ ifadelerinin gerçekleri yansıtmadığını vurguladı.

?SAYIN MİLLETVEKİLLİNİN AÇIKLAMALARI GERÇEKLERLE BAĞDAŞMIYOR?

Açıklamada bahsi geçen umumi tuvaletlerin abone sayısının il genelinde 82 adetten ibaret olduğu, bu alanların da köy ve beldelerdeki pazaryerleri, meydanlar ve camii çevresi gibi umuma açık noktaları kapsadığı vurgulandı. Sayın milletvekilinin Sayıştay Raporu ile ilgili kurumumuza başvurması durumunda raporda bahsi geçen indirimli aboneliklerin 82 adet umuma açık WC olduğunu ve gelir getirici ticari faaliyetlerinin olmadığını öğrenebileceği belirtildi. 2019 yılı ücret tarifesinin MASKİ Genel Kurulunda belirlendiği ifade edilerek, köyden mahalleye dönüşen yerlerde bir ton suyun 0,75 TL, beldeden mahalleye dönüşen yerlerde 1,51 TL, kamu sağlığının korunması amacıyla ticari amaç gütmeyen umumi tuvaletlerin su ücret tarifesinin 1,69 TL olduğu belirtildi. MASKİ yetkilileri, talihsiz açıklamanın gerçeklerle bağdaşmadığını ifade etti.

?ABONELERİN 3´TE 2´Sİ SUYU İNDİRİMLİ KULLANIYOR?

İl genelinde 625 binin üzerinde abonenin 455 bininin suyu indirimli kullandığını belirten MASKİ, Başevirgen´in daha açıklamasının başında büyük yanlışa düştüğünü belirtti. MASKİ, köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki abonelerin yüzde 75, beldeden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerindeki abonelerin yüzde 50, şehit yakını, gazi ve engelli bireylerin yüzde 60, kartlı sayaç abonelerin yüzde 10, cem evlerinin yüzde 75 indirimli, camilerin de ücretsiz su kullandığını söyledi. Kartlı sayaç aboneliklerinde meskenlerde kademe uygulamasının da yapılmadığının altı çizilen açıklamada, abonelerin 3´te 2´sinin suyu indirimli kullandığı ifade edildi.

?SU KULLANIMI PANDEMİ DÖNEMİNDE ARTTI?

Su kaynaklarının korunmasına yönelik çalışmalarını titiz bir şekilde yürüten MASKİ, pandemi döneminde vatandaşların mağdur olmaması için borçtan su kesme yapmadı. İcralık dahi olsa suyu kesik olan abonelerin suyu açıldı. Birçok ilde 10 metreküp ile sınırlandırılan birinci kademe su aralığı MASKİ´de sadece mekanik sayaçlarda 0-20 metreküp olarak uygulandı. Bu sayede vatandaşlara diğer su ve kanalizasyon idarelerinde olduğu gibi yüksek su faturaları gitmedi. Ayrıca, kartlı su sayacı kullanan mesken abonelerinde kademe uygulamasının da olmadığı belirtildi.

?TÜM ÜCRET KALEMLERİ MASKİ´YE AİT DEĞİL?

Su ücret tarifelerinin MASKİ Genel Kurulunda meclis üyelerinin oylarıyla belirlendiğini bir kez daha hatırlatan MASKİ, su ücret tarifesi belirlenirken elektrik ve personel giderlerinin de hesaplandığına dikkat çekti. 2019 yılındaki su ücret tarifelerinin de bu kapsamda belirlendiği ifade edildi. Faturalar üzerindeki KAYSÜ bedellerinin ilgili ilçe belediyelerinin kendi meclislerinde belirledikleri ücrete göre su faturalarından sadece tahsilatı yapılan bir ücret kalemi olduğunun altı çizildi. KAYSÜ bedelinin, su faturalarından toplanarak, her ayın 25´inde ilçe belediyelerine kuruşu kuruşuna gönderildiği bir kez daha vurgulandı. MASKİ yetkilileri, Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen´in bu ayrımları biliyor olması gerektiğini vurguladı. ÇTV´nin ise yüzde 80´inin ilçe belediyesine, yüzde 20´sinin Büyükşehir Belediyesine aktarılan bir ücret kalemi olduğu, KDV´nin ise devlete aktarılan tutar olduğu belirtildi. MASKİ´nin su faturalarındaki gelir kaleminin, su ve atıksu bedeli üzerinden hesaplanması gerektiği vurgulanarak faturalardaki tüm ücret kalemlerinin kuruma ait olmadığı ifade edildi.

?FATURALAR 6 KATINA ÇIKMADI?

Su faturalarının 6 katına çıktığı yönündeki açıklamanın ise tamamen gerçek dışı olduğunu belirten MASKİ, pandemi döneminde vatandaş sağlığını göz önünde tutularak hanelere basılı fatura bırakılmadığı belirtildi. En az su kullanılan Mart ayı baz alınarak Nisan ve Mayıs ayında kıyas faturalar uygulandı. Salgının etkisiyle değişen su kullanım alışkanlığı sonrasında yapılan okumalarda vatandaşa kullandığı su bedeli karşılığında gerçek kullanıma göre su faturası kesildiği ifade edildi. Hiçbir abone kullanmadığı suyun parasını ödememiş olup, pandemi döneminde evinde olmayan abonelerle ise mahsuplaşmaya gidildi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ