8 Mart Kadınları, Şiddete Karşı Bilinçlendirdi

Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında bilgilendirme amacıyla şiddete karşı kadınlara tanınmış haklar konulu panel düzenledi.


Gündem 21.11.2016 16:28:09 565 0

8 Mart Kadınları, Şiddete Karşı Bilinçlendirdi

Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında bilgilendirme amacıyla şiddete karşı kadınlara tanınmış haklar konulu panel düzenledi.

Akhisar Ziraat Odası toplantı salonunda 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen panelde kadınlara şiddete karşı tanınmış yasal hakları konuşulmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddeti Önleme ve  İzleme Merkezi Psikoloğu Selcan Etyemez ve Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Avukat Pelin Şen panelist olarak katıldı.

 Açılış konuşmasını yapan dernek üyesi Fatma Öztürk, 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği olarak yaptıkları çalışmalar sonucunda kadınların şiddetle karşılaşmaları durumunda kendilerine tanınan yasal haklar konusunda yeterince bilgi sahip olmadığını tespit ettiklerini belirterek bu paneli düzenlemeye karar verdiklerini dile getirdi.

Şiddet konusunda kadınları bilgilendirmek amacıyla yasa ile kadınları koruyan maddelerin yer aldığı 5 binden fazla broşürü Akhisar´ın merkez ve civar mahallelerinde dernek yönetimi ve üyeleriyle dağıttıklarını ve yüzlerce afişin iş yerlerine asıldığını  dile getirdi. Açılış konuşmasını yaparak panel hakkında bilgi veren Fatma Öztürk, ?Amacımız, şiddete uğrayan bir kadın bile olsa onun yasal koruma haklarını bilerek davranmasını sağlamaktır. Bu kapsamda bugün aramızda olan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddeti Önleme ve  İzleme Merkezi Psikoloğu Sayın Selcan Etyemez´e ve Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Avukat Sayın Pelin Şen´e sizlerin adına şimdiden teşekkür ediyorum? dedi.

8 Mart Kadın Dayanışma Derneği tarafından kadınlara yönelik düzenlenen panelde panelist Psikolog Selcan Etyemez, kadına yönelik şiddet ve mücadele yöntemleri ile 6284 sayılı yasa konusunda bilgilendirmede bulunurak ?Manisa Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) adına çalışıyorum. Bu merkezimizin çok ciddi bir tarihi var. 6284 sayılı yasamız değişmeden önce 4320 ailenin korunması kanunuydu. Bu kanun özellikle kadın ev dışında şiddete maruz kaldığından yetmedi. Bu yüzden ailenin korunması kanunun yanına kadına karşı şiddeti önleme kanunu eklendi. 2012 yılında böylece kanunumuz yeni bir şekil almış oldu. Burada ŞÖNİM şiddetle ilgili tüm kurumlarla bağlantı kuruyor. Yani bizler polis, jandarma ve mahkemelerle sürekli bağlantı halindeyiz. ŞÖNİM sadece il merkezlerinde bulunmasına rağmen ilçelerimiz de özellikle de Akhisar´da Sosyal Hizmet merkezlerimiz var bunlarla bağlantı halindeyiz. Gerçekten bize çok yardımcı oluyorlar. Buradaki arkadaşlarımız çok iyi çalışıyor ve biz ilçelere onların aracılığıyla ulaşmaya çalışıyoruz. Yani bir sıkıntınız olduğundan Manisa´ya gelmek zorunda değilsiniz. Buradaki sosyal hizmet merkezlerine başvurduğunuzda zaten onlar bizimle irtibata geçecektir ve gereken yapılacaktır? dedi. Etyemez, ayrıca konuşmasında ŞÖNİM´in en iyi özelliklerinden birisinin de şahsen veya evrak başvurusu ile kendilerine gelen mağduru başka kurum ve kuruluşlara göndermeden kendi bünyeleri içerisinde yapmış oldukları protokollerle tüm işlemlerini halletmeleri olduğunu dile getirdi. Emniyetle yapılan protokol sayesinde polis memurları olduğunu, İŞKUR protokolü ile mağdura maddi katkı sağlandığını, psikolog olarak da kendisinin hizmet verdiğini dile getiren Etyemez, önümüzdeki günlerde BARO ile yapılacak protokol sonrası avukata da sahip olacaklarını belirtti.

Avukat Pelin Şen ise panelde yaptığı konuşmada kadın ve çocukların genel anlamda yasal hakları ve hukuki süreçte neler yapılabileceği konularında değenerek ? Poliste ya da savcılık çok fazla karşılaştığımız durumlar oluyor. Kadınlar, haklarını bilmediklerini ya da daha önce bu konuda onlara bilgi verecek hiçkimse ile karşılaşmadıklarını söylüyorlar. Mağduriyet yaşandıktan sonra tabikide telafi edilmesi çok daha zor. Ama günlük hayatımızda kendiniz şiddete uğramasanız illa ki bir yakınınızdan duyuyor ya da şiddet uygulandığını görüyorsunuzdur. Bu şiddet kadına veya çocuğa olabilir. Bu şiddete maruz kalan insanların neler yapabileceklerini , nerelere başvurabileceklerini , aslında bu yola çıtkıklarında kendilerine avukat atanmasından tutundan ŞÖNİM hizmetlerine kadar kendilerine yardım etmeye hazır pek insan var. Siz ben şiddete maruz kalıyorum diyerek şikayetçi olmadığınız sürece başınıza gelen olumsuz bir olay sonrası karşı taraf sadece yaralamadan ceza alacaktır. Ancak siz şikayette bulunursanız haklarınızı bilir ve kollarsanız sonraki süreç için de işlem uygulanacaktır. Tabikide bu hukuki sürecin tamamını bir vatandaş olarak sizlerin bilmesi çok zor. Bu yüzden avukatlardan yardım göreceksiniz. Özellikle Akhisar için söylüyorum adliyeye girdiğinizde birinci katta adli yardım başvuru merkezi diye bir yer var BARO odasında. Buraya gidip ?ben kendime avukat atanmasını istiyorum. Bir şiddet olayıyla karşılaştım. Avukat tutacak ekonomik durumum yok. Bu neden BARO tarafından avukat görevlendirilmesini istiyorum´ diyeceksiniz. Bunun üzerine başvuru değerlendirelecek. Kendisine avukat tutacak durumu olmayan kişilere bu yolla avukat atanmış olacak? dedi.

  Panel sonunda konuklar, katılımcıların sorularını cevaplayarak konu hakkında detaylı bilgi verdi.

(E.Ç.)

Haberin videosu için tıklayınız.

 

https://www.facebook.com/yas.yaziisleri/videos/369836076686757/

https://www.facebook.com/yas.yaziisleri/videos/369868386683526/

 


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK