8 MART DÜNYA KADINLAR GÖNÜ İLE İLGİLİ BASIN BİLDİRİSİ

8 MART DÜNYA KADINLAR GÖNÜ İLE İLGİLİ BASIN BİLDİRİSİ


Gündem 8.03.2013 18:09:44 6465 0

 8 MART DÜNYA KADINLAR GÖNÜ İLE İLGİLİ BASIN BİLDİRİSİ


Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından 1977 yılında ilan edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili tarihi birikim aslmda çok eskilere dayanmaktadır. Ancak kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak ve fedakârca sergiledikleri emeklerinin karşılığım almak için verdiği savaşın temsili ve en etkili başlangıcı 8 Mart 1857 yılında ABD`nin New York kentinde yayılan büyük "kadın işçi" grevleriyle başlamıştır. 8 Mart 1908 yılında yaşanılan ve birçok kadının korkunç bir şekilde yaşamım kaybetmesi ile birlikte kadımn iktisadi ve sosyal yaşamdaki eşit haklar ve eşit gelecek ile ilgili talepleri daha çok dile getirilmiştir.

Ülkemizde ise Anadolu`nun fedakâr kadınlarına yapılan vurguyla, tütünde, tarlada, tapanda, fabrikada, savaşta ve yaşamın hemen her alanında "doğurma" gibi kutsiyet taşıyan özelliğiyle yaşama yaşam katan kadınlarımızın bu haklara kavuşması için ilk adımlar Cumhuriyetin İlam ile birlikte ivme kazanmıştır. 1. Dünya Savaşımn ve Kurtuluş Savaşımn ağır yükünü ve bedelini öncelikle kadınlarımız ödemiş, ancak Cumhuriyetimizin gelişmesiyle atılan adımlarla daha güvenli ve gelişen haklara kavuşmuşlardır. Medeni Kanunun yürürlüğe girmesi, seçme ve seçilme hakkının sağlanması bu hakların başlıcalandır. Bugün ise eşit hatta pozitif ayrımcılık kapsamında düzenlenen çalışma saatleri, doğum izni, emzirme izni ve sosyal yaşama daha çok katılım sağlanmasıyla daha ileri boyutlara geldiği gözlenmektedir.

 

Ancak bunların dahi halen yeterli olmadığı düşünülmektedir. Kadınların hemen her alanda özellikle şiddete maruz kalmaları dahil bir çok sıkıntı yaşadıkları görülmektedir. Kadınlarımızın ailenin temel taşı ve taşıyıcısı olması şiarına mukabil; 2011 yılında kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, ailenin toplumdaki yeri ve öneminin farkındalığını gözetmiş, ailenin mutlak suretle korunması ve potansiyelinin sağlıklı bir toplum oluşturulabilmesi açısından geliştirilmesine yönelik olarak önemli adımlar atılmasını sağlamıştır.

 

Bu nedenle Bakanlığımızın sorumluluğunda 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadma Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun yayınlanarak 20 Mart 2012 de yürürlüğe girmiştir. Kanunla adından da anlaşılacağı üzere ailenin korunması, sağlıklı ailelerle başlayan sağlıklı ve ideal bir toplumun inşa edilmesi önündeki engellerin kaldırılması, kadınların kutsiyetinin vurgusuna rağmen uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi amaçlanmaktadır.

 

İlçemizde bu anlamda yapılan çalışmalarda da gelişme yaşanmaktadır. Özellikle Aile içi şiddetin önlenmesine yönelik olarak İlçe Müdürlüğümüz, Kaymakamlığımız, Emniyetimiz ve Adliyemizce yoğun bir şekilde çaba gösterilmektedir. İlçe Müdürlüğümüzde kadm ve aile birimi oluşturulmuş, Emniyetin Şiddet timi ve birimleri ile koordineli bir şekilde adli süreci de kapsayan faaliyetler bu güne kadar yürütülmüştür. Ayrıca Kanuna ilişkin yönetmelik ve mevzuat detay kazandıkça bu hizmetler de artarak ve çeşitlenerek devam edecektir.

Önümüzdeki süreçte Ülkede yaygınlaşacak politikalara bağlı kalınarak, kadının istihdamı, aile eğitimleri, kadının güçlendirilmesi gibi konularda projelere ağırlık verilecek, koruyucu önleyici faaliyetlere öncelik sağlanacaktır.

Akhisar Teşkilatı olarak, yaşamımıza kutsiyetleri, fedakârlıkları, akıl almaz sabır ve

emekleriyle renk katarak şekillendiren kadınlarımızın bu anlamlı gününü kutlar "küçükyaşamlarımızı değiştiren onlar, dünyayı değiştirecek de yine onlar olacaktır" sözünübelirterek saygı ve selamlarımı sunarım.
Haber merkezi