Akhisar 93. Kurtuluşunu Coşkuyla Kutladı

Akhisar´ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar saat 09.30´da Milli Egemenlik Meydanında Atatürk Anıtına çelenk koyularak başladı.


Gündem 6.09.2015 14:59:28 359 0

Akhisar 93. Kurtuluşunu Coşkuyla Kutladı

Törene Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Hava Meydan ve Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Ercüment Erincik, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Cumhuriyet Başsavcısı vekili Burak Yıldırım katıldı.

            Günü anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Belediye Başkanı Salih Hızlı, "bugün 6 Eylül Akhisar´ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıldönümü, buradan öncelikle hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

            Pek çok tarihçi tarafından emperyalizmin birin paylaşım savaşı olarak adlandırılan; birinci dünya savaşı ardından sözde galipleri bu savaşın mağdurlarını paylaşma ve yağmalama hakkını kendilerinde gördüler. imzalatılan anlaşmalar ile bu yağmayı bir ulusu, bir ülkeyi, insanlığı yağmalamayı evrensel bir hukuk haline dönüştürdüler. bu sayede hiç bir direnişle karşılaşmadan bütün bir ülkeyi rahatça işgal edebileceklerdi. Ancak umdukları gibi olmadı. Trablusgarp´tan bu yana savaşıp ayakta durmayı dahi mecali kalmayan bu ülkeyi kolayca işgal edebileceklerini sananlar bu halkın onurunu hesaba katmayı unutmuşlardır. Bu halk ne kadar yorgun ve güçsüz düşse de egemenliği için amansız bir direnişe çoktan başlamıştı. Milletimiz için bir var oluş kavgası olan kurtuluş savaşında ordularımız Anadolu´dan İzmir´e ilerlerken Akhisarlılar redd-i işgal cemiyetini kurarak bu mücadelenin ön saflarında yer aldılar. İzmir´in kuzey cephesinde sergiledikleri başarı ve direniş sayesinde cephe gerisinde düzenli orduların da kurulmasını sağladılar.

            5 Eylül 1922´de Bakırlı Saçlı Efe ve 5. Süvari Kolordu Komutanı Fahrettin Paşa´ya bağlı birliklerin Akhisar´a girmesi ile 6 Eylül 1922´de son Yunan askerinin de şehri terk etmesiyle kurtuluşumuz ilan edildi. bu topraklar yoklukları içerisinde savaşarak eşine az rastlanır kahramanlık destanı yazan verdikleri mücadele ile bir medeniyet tasavvurunu hayata geçiren bir neslin bizlere kutsal emanetidir. 93 yıl sonra bu kutsal emanetin verdiği minnet ve sorumlulukla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarını aziz şehitlerimizi ve Gazilerimizi bir kez daha minnet ve şükran anıyorum. Yolumuz açık, bayramımız kutlu olsun" dedi.

            Akhisar Ülkü Orta Okulu öğrencilerinden  İpek Şen (Bayrak), Öykü Cebeci (Vatan Türküsü) okudu.  Daha sonra Protokol Muharip Gazileri tebrik ettikten sonra tören sona erdi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ