AKHİSAR KADINA ŞİDDETE HAYIR DEDİ

Akhisar Kadın Platformu´nun düzenlediği Akhisar Belediyesi´nin destekleri ile ?Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete hayır? isimli panel Akhisar Belediye Meclis Salonunda düzenlendi. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Belediye Ba


Gündem 25.11.2019 23:50:17 1331 0

AKHİSAR KADINA ŞİDDETE HAYIR DEDİ

Akhisar Kadın Platformu´nun düzenlediği Akhisar Belediyesi´nin destekleri ile ?Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete hayır? isimli panel Akhisar Belediye Meclis Salonunda düzenlendi. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve Akhisar kadın dernekleri ile Akhisarlı kadınların katıldığı panele Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Temsilcisi Mehlike Hepdemir, Avukat Tuğba Lale ve Uzman Psikolog Ece Yağınlı konuşmacı olarak katıldı.

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte özellikle İstanbul Sözleşmesi üzerinde duruldu. Panelin sonunda Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu adına Kadın ve Aile Komisyonu üyesi Ruhan Tatlıdil panelistlere zeytin ve zeytinyağından oluşan şilt takdim etti.

Panelin ardından Akhisar Belediyesi önünden toplanan kadınlar Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü dolayısıyla kadına şiddetine hayır farkındalığı oluşturmak adına ellerinde dövizlerle birlikte yürüyüş yaptı. Şehir Teğmen Tahir Ün Caddesi Emekli Öğretmen Şükran Ayaz parkı önünde yürüyüşü sonlandıran grup adına konuşan Hayriye Hacet, ?Sevgili kadınlar, bugün 25 Kasım ?Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü?. ´´1991´de ilk kadın küresel liderlik enstitüsündeki aktivistler tarafından ortaya konmuş ve her yıl bu tarihte kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi için çağrı yapmak amacıyla dünya genelinde kişi ve kurumlarca yapılan eylemlerdir.

Rengi turuncudur, turuncu renk kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddeti barındırmayan daha parlak bir gelecek ifade eder. Ülkemizde de her yıl 25 Kasım´da kadın platformları, kadın dernekleri çeşitli eylemlerle, toplantılarla kadına şiddeti kınamanın yanı sıra bilinçlendirme etkinlikleri düzenlerler. Ülkemiz kadına yönelik şiddette dünya sıralamalarında en üst sıralarda yer alan ülkelerden biridir.

Kadına yönelik şiddeti temel olarak; fiziksel, psikolojik, sosyolojik, cinsel, ekonomik ve son yıllarda eklenen dijital şiddet olarak bölümlendirebiliriz.

Erkeğin kadına uyguladığı şiddetin kaynağı, kadının davranışlarını kontrol etme çabası, üstünlük kurma isteği, ekonomik yetersizlikler, çocukluğunda ailesinde şiddete bağlı davranışları öğrenmesi, iletişim sorunları, zararlı madde kullanımı ve de en önemlisi kadın ve erkeğin eşit bir birey olduğunu, eşit haklara sahip olduğunu içselleştirememiş olması ve bunun verdiği üstünlük duygusuyla hareket etmesi olarak sayılabilir.

Şiddetle muhatap olan kadınlar duygusal ilişki kurmada zorluk, öz saygı azalması, ağır mutsuzluk hali ve pek çok fiziksel ve psikolojik travmalar içerisinde yaşamaktadırlar. Kadın erkek eşitliğini içselleştirememiş toplumun baskısı da pek çok kadını olaylar karşısında sessizliğe iter.

Gerek anayasamız, gerek medeni yasamız kadın erkek eşitliğini tanımlar. Ancak geleneksel ve dinsel baskılar yüzünden kadınlar haklarını kullanmakta çekingen davranmaktadırlar. Bu geleneksel yapının değişmesi de kuşkusuz Toplumsal Cinsiyet eşitliğini içselleştirmiş, çağdaş, bilimsel ve laik bir eğitim sistemiyle mümkün olacaktır.

Sevgili kadınlar, şiddete muhattap olan kadınların bu durumda ne yapması gerektiğini, alınacak tedbirleri hükümleyen 6284 sayılı yasayı ve İstanbul Sözleşmesini çok iyi anlamamız ve anlatmamız, bizlere bir telefon mesafesiyle yakın olan kurumların telefon numaralarını hepimizin bilmemiz ve yakınımızda olan kadına şiddet vakasını görmezden gelmememiz gerekiyor.

Bizler Akhisar Kadın Platformu olarak: Toplumsal baskılardan  çekinen bu kadınları; bilinçlenebilecekleri, yalnız olmadıklarını hissedebilecekleri alanlarda ,sivil toplum örgütlerinde, kadına şiddetle mücadele eden platformlarda  buluşmaya ve dayanışmaya davet ediyoruz.

Yerel Yönetimleri bu konuda duyarlı olmaya, Kadın Sığınma Evi, Kadın Danışma Merkezi sayılarını arttırmaya davet ediyoruz.

Kanun yapıcıları; İstanbul Sözleşmesi hükümleri çerçevesinde Kadınları ve çocukları koruyan hukuksal düzenlemelerin sayılarını arttırmayı, Kanunları uygulamakla yükümlü kurum ve kuruluşları da şiddete muhatap kaldığını belirten kadınlar için 6284 sayılı kanun hükümlerini uygulamaya davet ediyoruz? dedi.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ