AKHİSAR KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ 25 KASIM AÇIKLAMASI YAPTI

Akhisar Kent Konseyi Kadın Meclisi, Tahir Ün Caddesi Öğretmenevi önünde ?KADINA ŞİDDETE DUR DE KELEBEKLER ÖLMESİN? diyerek stant açıp basın açıklaması yaptı.


Gündem 22.11.2018 15:27:55 821 0

AKHİSAR KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ 25 KASIM AÇIKLAMASI YAPTI

Akhisar Kent Konseyi Kadın Meclisi, Tahir Ün Caddesi Öğretmenevi önünde ?KADINA ŞİDDETE DUR DE KELEBEKLER ÖLMESİN? diyerek stant açıp basın açıklaması yaptı. Akhisar Kent Konseyi Kadın Meclisi, Tahir Ün Caddesi Öğretmenevi önünde yaptığı basın açıklaması  saat 13.00´ te "KADINA ŞİDDETE DUR DE KELEBEKLER ÖLMESİN" diyerek "Yaşasın Kadın Dayanışması", Kadına Şiddete Hayır" sloganları ile başladı. Kent Konseyi Kadın Meclisi başkan yardımcısı Serap Başar Barışık okuduğu basın açıklamasına Siyasi partilerin yönetimleri, kadın kolları başkanları, Belediye Başkan aday adayları katıldı. Tahir Ün Caddesi Öğretmenevi önünde Serap Başar Barışık´ınokuduğu basın açıklaması  şöyle ;   25 Kasım, insanlık tarihinde kadınlara yönelen, alçak, vahşi bir şiddetin, bir insanlık ayıbının, bir utancın yıldönümü olduğu gibi aynı zamanda kadınların erkek egemen toplumsal şiddete karşı duruşun, dayanışmanın ilmik,ilmik örülmeye başlandığı şanlı yıldönümüdür de.

 

Mirabel kız kardeşler.

Bundan tam 47 yıl önce, Dominik Cumhuriyetinde, Trujillo diktatörlüğüne karşı özgürlük mücadelesini yükselten Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz e sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür. Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının Kelebek olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik´te gerek dünya da ?Kelebekler? adıyla efsaneleştirilerek anılmaya başlarlar.

 Önce 1981´de Dominik´te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım, ?Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü? olarak kabul edilir. Daha sonra 1985 yılında, BM tarafından ?25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele? günü ilan edilir.1981 den bu yana dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, efsaneleşen bu üç kelebeğin tutuşturduğu ateşi harlıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal şiddete, aile içi şiddete, savaşa, karşı; kadın dayanışmasını örüyor, seslerini yükseltiyorlar. Adeta kelebekçesine kanat çırparak özgürlüğe uçmayı sürdürüyorlar.

Biz sustukça...

Yıllık kadın ölümlerindeki bilançolara baktığımızda 1.ve 2. Dünya savaşlarında ki insan kaybından çok daha fazla kadın katlediliyor. Son günlerde artan bir hızla, tecavüz ve ölüm haberleri magazinleştirilerek kadın bedeni üzerinden reyting uğruna kadın onuru yeniden çiğneniyor, feodal yapıları, mafyayı, çeteleri, fuhuş ticaretini, dizi adına, program adına evlerimize taşıyanlar, erkek otoritesini sarsılmaz bir kale gibi sunuyorlar. Ancak biz kadınlar biliyoruz ki biz sustukça, biz sessiz kaldıkça nice kız kardeşlerimiz, bu ataerkil vahşet elinde, namus adına, töre adına can vermeye devam edecek.

 Daha kaç kardeşimiz fabrika tezgahlarında karın tokluğuna angarya çalıştırılarak taciz, tecavüz tehdidi altında yaşayacak?

Daha kaç kadın ölecek?

Daha kaç ev kadını gecenin bir yarısında tekme tokat kapının önüne konularak, açlık ve sefalete, ölüme terk edilecek? Sistem muhalifi daha kaç kadın ya da kadın örgütü anti demokratik baskı ve saldırılara maruz kalacak? Ama .unuttukları bir şey var... Biz kadınlar artık susmayacağız. Artık kendi yazgımızı kendimiz çizmek üzere, sözümüzü birleştirerek, örgütlülüğümüzü, dayanışmamızı örüyoruz. Artık yeter diyoruz ! Toplumsal cinsiyetçiliği tarihin çöp sepetine atmaya yeminliyiz.

 Kadına yönelik şiddete, eşitsizliğe karşı ayaktayız, alarmdayız. Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Nerde bir kadın eziliyorsa, nerde kadına ve çocuklarımıza yönelik, cinsel istismar varsa, şiddet varsa, istismar varsa, savaş varsa, haksızlık varsa, sömürü varsa zulüm varsa, taciz, tecavüz varsa emin olun ellerimiz vakanızdadır. Hesabını soracağız.

 İşte, her yıl bir öncekine göre daha da çoğalarak alanları dolduruyoruz. Daha geçen gün kadın koalisyonunda kenetlendik, Şimdi kelebekler zamanı. Her birimiz birer kelebeğiz.

 Unutmayalım ki kelebekler kanat çırparak yol alırlar. Yalnızca 25 Kasımlarda 8 Martlarda değil, gün gün, her gün kanat çırptıkça özgürleşeceğiz.

                                    AKHİSAR KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ?


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK