Akhisar Hayvanları Koruma Yaşatma Derneği Tanıtım Çalışması Yaptı

Akhisar Hayvanları Koruma Yaşatma Derneği 21.04.2014 tarihinden başlayıp 26.04.2014 tarihine kadar süren dernek faaliyetleri ve tanıtımını içeren çalışma yaptı.


Gündem 29.04.2014 16:40:53 3717 0

Akhisar Hayvanları Koruma Yaşatma Derneği Tanıtım Çalışması Yaptı

Yapılan çalışma neticesinde halkın hayvanlara karşı olan sevgisi gözlendi. Görevli dernek üyelerinin yapmış olduğu anket çalışması neticesi hayvanların dövüştürülmesi, köpeklerin kuyruklarının ve kulaklarının kestirilmesi konusu tepki aldı. Bu kişiler kınandı. Akhisar’da bu ameliyatları yapan veterinerlerin bilindiğini ve köpek dövüştürenlerinde kısmen bilindiği açıklaması yapıldı. Bu konuda çalışmalar yapılacağı açıklandı. Halkın büyük bölümünün evlerinde kedi, köpek, kuş, kaplumbağa beslediği artan yemeklerin tamamının sokak hayvanlarına servis yapıldığı belirlendi. Halkın en büyük talebininde sokak hayvanları için su ve besleme istasyonu olduğu görüşü oldu.

 

Dernek faaliyetleri tanıtım çalışmasını Dernek üyeleri, Ünsal Yaprak; Fatma Öztürk; Ayça Ayçiçek Gündoğar; Emel Sertel; Gülay Naymanlı; Yasemin Sıdan yaptı.

 

Dernek Başkanı Sabahat Uzun iki kez daha anket çalışması yapılacağını ve anketten çıkacak sonucun resmi makamlara iletileceği açıkladı. Sabahat Uzun, Bu sebeple barınağın ve sokakta yaşayan hayvanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve beslenme imkanlarının kanun ve yasalarla belirlendiği gibi uygulanması genel talebimizdir. Hayvanların Allahın emaneti olduğu mantığından yola çıkarak bu evreni paylaştığımız bu paydaşlarımıza gerekli hizmetin verilmesi belediyenin asli görevidir. Barınaktaki hayvanların yürümeleri ve koşmalarına uygun zeminin olmadığı hayvanların yaradılışına ters olan ve hizmet vermeyen bu sistemin maalesef hayvanların ölümüne sebep verdiğini ortadadır. Hayvanları sokaktan toplayan belediyeler kendilerinin ve insanların rahatsız olmaması için çevre temizliği yaptığını zannetmektedirler.

 

Türkiyede hayvanların yaşam alanlarının kısıtlanması sağlıklı olan hayvanların tamamının barınağa kilitlendiği görülmektedir dedi.

 

Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır. Bu maddeler 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun Genel Hükümleri olduğunu söyledi.

 

Bu Kanunun amacı; Hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkelerde belirtildiği gibi;

a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.

b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.

c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.

d) Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insani ve vicdani sorumluluklarla, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan veya bakmak isteyen ve bu kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır.

g) Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır.

h) Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır.

ı) Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşımalı, taşıma sırasında beslemeli ve bakımını yapmalıdırlar. Bu hayvan hakları yasası gereğince Devletimiz tarafından maddelerle belirlenmiştir dedi.