Akhisar İlçesinde 132 Çiftçiye Makine Ekipman Dağıtımı Yapıldı

Akhisar İlçesinde 132 Çiftçiye Makine Ekipman Dağıtımı Yapıldı.


Gündem 14.11.2013 12:47:57 2331 0

Akhisar İlçesinde 132 Çiftçiye Makine Ekipman Dağıtımı Yapıldı

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında makine ekipman alımı %50 hibe desteklemesinden yararlandırılan Akhisar’ lı çiftçilerin makineleri  Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikle teslim edildi.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinliğe Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Akhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Harun Çoban, İlçe Jandarma Komutanı  Sebahattin Bolat, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Turan , Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, İlçe Müftüsü Ramazan Orhanlı, Mal Müdürü Tahsin Ersoy, Nüfus Müdürü Hakan Halis Durmuş, Merkez Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Mustafa Akyel, Türk Ekonomi Bankası Müdürü Zafer Pehlivan, ilçe müdürlüğü mühendisleri, üreticiler, tarım alet ve makinesi üretim ve satışı yapan firmaların temsilcileri katıldılar.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek  açılış konuşmasında şunları söyledi; “Tarımsal destekleme ödemeleri Bakanlığımızca belirlenen mevzuatlar ve kriterler çerçevesinde yapılmaktadır. Tarımsal destekleme ödemelerinin amacı  tarımsal faaliyetlerde etkinliği arttırmaktır. Verim ve kaliteyi yükseltmektir. Tarımda sürdürebilirliği sağlamaktır. Çiftçilerimizin emsalleri ile rekabet edebilme gücünü yükseltmektir. Bakanlığımızca bu gün itibarı ile 70 civarında değişik alanda tarımsal destekleme ödemesi yapılmaktadır. Bakanlığımız kayıt sistemlerinden herhangi birine kayıtlı olan üreticilerimiz, yetiştiricilerimiz, sanayicimiz Bakanlığımızca açıklanan destekleme programlarına başvuruda bulunmakta, yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda destekleme ödemeleri  gerçekleştirilmektedir. İlçemizde 2011 yılında 11 milyon, 2012 yılında 12 milyon 304 bin TL tarımsal destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. 2013 yılı hedefimiz 2012 yılında ödediğimiz destekleme tutarını geçmektir.

Bugün dağıtımını yapacağımız makine ekipman desteklemesinden 2013 yılında İlçemizden  132 çiftçi yararlandırılmış ve çiftçilerimize 643 bin 679 TL hibe desteklemesi ödenmesi sağlanmıştır. Böylelikle ilçemiz tarımsal faaliyetlerine yaklaşık 1,5 milyon TL. makine ve ekipman yatırımı kazandırılmıştır.”

Akhisar Kaymakamı Sayın Kaan Peker   yaptığı konuşmada “2007 yılında uygulamaya konulan makine ekipman desteklemelerinde  Akhisar’da ilk olarak yedi çiftçimizin bu desteklemeden yararlandığını ve yıllar itibarı ile sürekli artan bir sayı ile 2013 yılında 132 üreticinin makine ekipman desteğinden yararlandırıldığını görmekteyiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanan bu destekleme programı   ile tarımsal faaliyetlerde yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması, daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılması, bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırılması, üretim maliyetlerine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Kabul edilen proje başvurularında, hibeye esas yatırım tutarının % 50’sine hibe yoluyla destek verilmektedir. İlçe Müdürlüğümüzün gayretli çalışmaları, üreticilerimizin de katkıları ile başarılı bir çalışma süreci tamamlanmıştır. %50 hibe destekleme programından   alınan makinelerin üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. “ dedi.

Konuşmaların ardından temsili olarak makine teslimi gerçekleştirildikten sonra firma temsilcileri tarafından makineler ile ilgili teknik bilgi aktarımı yapıldı.