AKHİSAR´DA ?ÖLÜME HAYAT VERMEK? KONFERANSI YAPILDI

Akhisar İlim ve Kültür Vakfı tarafından Belediye Meclis Salonunda ?Ölüme Hayat Vermek? konulu konferans programı düzenlendi.


Eğitim 16.02.2018 16:53:24 690 0

AKHİSAR´DA ?ÖLÜME HAYAT VERMEK? KONFERANSI YAPILDI

Akhisar İlim ve Kültür Vakfı tarafından Belediye Meclis Salonunda  ?Ölüme Hayat Vermek? konulu konferans programı düzenlendi.

Akhisar İlim ve Kültür Vakfı tarafından Belediye Meclis Salonunda  ?Ölüme Hayat Vermek? konulu konferans programı düzenlendi. Programın sunuculuğunu ve konferansın moderatörlüğünü Ömer Faruk Mısırlı yaptı. Manisa Barosu avukatlarından Araştırmacı-Yazar Av. Ahmet Özkılınç konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konferans programı açılış konuşmasını Akhisar İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Eğitimci Mustafa Çetin yaptı. Katılımcılara ve Konuşmacı olarak katılan Av. Ahmet Özkılınç´a hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasına Çetin, ?Efendim, vakfımız ilçemizde yıllardır düzenlediği seminer, konferans ve panellerle siyasi ve etnik ayrım gözetmeksizin, geniş katılımlı sohbetleri ile faziletli ve erdemli öğrenci yetiştirme gayretleriyle adeta bir kütüphane, bir mektep işlevi gören okuma salonuyla eğitim ve kültürel içerikli hizmetlerine devam etmektedir. İnsan odaklı, bu ve benzeri çalışmalarımız hayata hayat kazandırma yolunda atılmış adımlardır. Ömür ya da hayat denilen dünya yaşamının hitamı ölüm denilen yeniden dirilişe başlangıçtır. Bu ebediyet yolunun başlangıç noktasını Hz. Mevlana´nın ifadesi ile Şeb-i Aruz´a dönüştürmeyi hangimiz istemez. Vermek istemeseydi, istemeyi vermezdi Cenab-ı Hak. Dünya bir garip an, hoyrat bir mekan, insan garip bir varlık kabına sığmayan. Hayat bir yudum su, bir anlık rüya, ömür ise kısa bir yol tekrarı olmayan. Şeyhb Edebali´ye ait bu sözler ile sözlerime son verirken sınırımızın ötesinde kahramanca savaşan Mehmetçiklerimize buradan şehit olanlara rahmet, gazi olanlara şifa diliyorum. Cenab-ı Hak´tan ordumuzu muzaffere ulaştırması için dua ediyoruz. Gecemize katıldığınız için sizlere teşekkür ederek konuşmacımız le sizleri baş başa bırakıyorum? dedi.

Konuşmanın ardından Köfünlü Camii İmam Hatibi Erkan Akbulut tarafından Kuran-I Kerim Tilaveti yapıldı.

Kuran-ı Kerim Tilaveti sonrası Araştırmacı-Yazar Av. Ahmet Özkılınç konferans konuşmalarına başladı. Özkılınç, konferans konuşmasında şunları söyledi. ? Kâinatta neye bakarsanız bakınız, ?Mana asıl madde ona hizmetkârdır´. Her şeyin dayandığı bir gaye, bir maksad, bir mana vardır. Kâinatı anlamlı kılan da bu mana boyutudur. Her şeyi maddede arayanların akılları gözlerindedir. Göz ise maneviyatta kördür.   Bu nazarla kâinata baktığımızda, bütün kâinat hayatımıza hizmet ediyor. Ve hayatımız, kâinatın en kıymetlisi. Öyleyse anlam yüklü bu kâinatta bu en kıymetli hayattan beklenen bir gaye olmalı? Hatta bu gaye tüm kâinat ve içindekilerden ve onlara hükmeden manadan daha kıymetli bir şey olmalı. Çünkü hayat bir efendi ve tüm kâinat ona hizmetkâr.

O zaman en değerli soru geliyor; Hayatın veya hayatlarımızın, hayatın kendisinden daha değerli bir gayesi ne olabilir?Zamanı geriye sardırabilecek bir güç ve kudret yok insanda bir saat geriye sarmak oysa ne kadar kıymetli. Ama bütün insanlık bundan aciz ve gücü buna yetmiyor. Oysa her an yepyeni bir zaman bedelsiz veriliyor bize. ?Her gün yirmi dört saat sermaye-i hayatı, Hâlıkımız bize ihsan ediyor?tâ ki, iki hayatımıza lâzım şeyler o sermaye ile alınsın.´ Öyleyse bu en değerliyi öyle bir yolda harcamalıyız ki o bize ebedi bir zaman ya da ebedi bir hayat sunsun.

Öbür taraftan hiç ummadığım ve beklemediğim bir anda hayatım ölüm ile son buluyor. Ölüm öldürülemiyor. En değerli olanımı hayatım ve zamanımı elimde tutamıyorum. Oysa neler vermezdi ve nelerini feda etmezdi birkaç günlük ömür için Mustafa Koç ya da Sakıp Sabancı. Bırakınız birkaç günü belki sevdikleriyle vedalaşabilecek birkaç saat için servetinin önemli bir kısmını feda etmez miydi? Oysa bunun mümkün olmaması ve modern çağın, modernitenin buna ilişkin bir projesinin olmaması ne kadar da dikkat çekici ve ne kadar ümitsizlik veriyor insanlığa. Ümit yok. Nereden anlıyoruz? Çünkü insanlık tarihinde şöyle bir ilan hiç çıkmadı ya da çıkmayacak: ?Ölmüş babama hayat arıyorum´ yada ?ölen hanımıma, çocuğuma´. Çünkü hayat ve zaman serbest piyasada alınıp satılan bir meta değil. ?Getirileri´ ve ?Götürüleri´ hesabı yaptığımızda kaybımız çok büyük boyutlarda hayata ve zamana ilişkin olarak. 

Hayatı ve Zamanı ebedileştirmenin formülü nerede o zaman? Çaresiz miyiz? Hayır, çare var ve çok kolay; İnsan düştüğü yerden kalkar. Şayet düştüğü yerden kalkmamakta direnirse sürünmek zorundadır. Öyleyse hayat ve zamanı bize sunandır hayata ve zamana hükmü geçen. O zaman hayat ve zamana hükmü geçendedir, hayatın saadeti ve zamanın anlamlı sonsuzluğu. Hayat ve zamana hükmü geçen kimdir sorusunu cevabındadır çözüm. O Allah´tır. Allah birdir. Başka şeylere müracaat edip yorulma. Onlara tezellül edip minnet çekme. Onlara temellûk edip boyun eğme. Onların arkasına düşüp zahmet çekme. Onlardan korkup titreme. Çünkü Sultan-ı Kâinat birdir. Her şeyin anahtarı Onun yanında, her şeyin dizgini Onun elindedir. Her şey Onun emriyle hâlledilir. Onu bulsan, her matlubunu buldun; hadsiz minnetlerden, korkulardan kurtuldun. Öyleyse çözüm ondadır ve ona imandadır.

Ey insan! Aklını başına al. Hiç mümkün müdür ki, bütün envâ-ı mahlûkatı sana müteveccihen muavenet ellerini uzattıran ve senin hâcetlerine lebbeyk dedirten Zât-ı Zülcelâl seni bilmesin, tanımasın, görmesin? Madem seni biliyor, rahmetiyle bildiğini bildiriyor. Sen de Onu bil, hürmetle bildiğini bildir.?  Teşekkür ederim Allah´ım. Ona teşekkürün biçimi ibadettir namazdır. Onu razı etmek, hayatı saadetle ebedileştirmenin formülüdür. Hayata hükmü geçenin ölüme de hükmü geçer. Zaten biz kâinatta bu düzeni görüyoruz. O yokluktan, ölümden hayatı yaratandır. Tohumların ölümü sümbülün hayatını netice verir. Çekirdeklerin ölümü ağaçları hayatlandırır. Yumurtaların ölümünden çıkar cıvıl cıvıl civcivler, kanaryalar, bülbüller.  Hemen her ihtiyacımız karşılanırken insan, topraktan yaratılmaya başlar anne rahminde ve hayatı boyunca topraktan yaratılmaya devam eder. Çıkın kırlara bakın ölmüş topraktan nasıl muhteşem bir hayat fışkırıyor. Hayatın bu kadar çoklukla arzı ise hayatın kıymetini ve değerini düşürmüyor. Ne büyük bir mu´cize (Arz / Talep ilişkisi) ve hayat halen en kıymetlimiz olmaya devam ediyor. İşte bütün mesele bunu görebilmektedir.?

Konferans sonrası Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı tarafından Konuşmacı Av. Ahmet Özkılınç´a çiçek takdim edildi.

Konferansa Akhisar Belediye Başkanı Salih hızlı, Ak Parti Akhisar İlçe Başkanı İbrahim Sayın, Ak Parti Akhisar Eski İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şenyiğit, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, derneklerin üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

 

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ