Akhisarlı Firmalar Bakanlığın Kara Listesinde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapılan kontrollerde taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, sağlığın korunması ve tüketicilerimizin aldatılmasının önlenmesi ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gerek mevzuat yönüyle gerekse resmi kon


Gündem 3.01.2016 00:02:46 313 0

Akhisarlı Firmalar Bakanlığın Kara Listesinde

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca  yapılan kontrollerde  taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, sağlığın korunması ve tüketicilerimizin aldatılmasının önlenmesi ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gerek mevzuat yönüyle gerekse resmi kontrol uygulamaları aralıksız devam ediyor.
Bakanlıklığın resmi sitesinde yayınlanan ön bildiri ve bilgilendirmede"Bakanlık olarak ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, sağlığın korunması ve tüketicilerimizin aldatılmasının önlenmesi ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gerek mevzuat yönüyle gerekse resmi kontrol uygulamalarımız yaptığımız yeniliklerle devam etmektedir. 30.12.2015 tarihi itibariyle piyasa gözetimi ve denetimi kapsamında 2015 yılında 724 bin 379 resmi kontrol gerçekleştirilmiştir.
Bu kapsamda resmi kontroller sonucunda:
1.Laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası.
2.Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası." kamuoyuna açıklanmaktadır.
Bu hükümler doğrultusunda 2012 yılından itibaren dönem dönem Bakanlığımızın resmi internet sitesi olan www.tarim.gov.tr adresinden söz konusu firma ve ürünler ile ilgili kamuoyuna duyurular yapılmaktadır. Yapılan duyurular yukarıda belirtildiği üzere 2 farklı grupta gerçekleştirilmektedir.
Birinci grupta yer alan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak  ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında idarî para cezası uygulanarak; bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilmiştir.
İkinci grupta yer alan kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmakta ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilmektedir. Ayrıca, söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.
Kamuoyuna duyuru uygulamasının temel amacı tüketicinin sağlığı ve menfaatinin korunması ve sektörde haksız rekabetin önlenmesidir. Bu sayede Bakanlığımızın yürüttüğü resmi kontroller ve firmaların kendi otokontrol sistemi dışında tüketiciler aracılığıyla piyasa üzerinde bir denetim mekanizması oluşturulması ve ´güvenilir gıda üretimi´ nin teşvik edilmesi hedeflenmektedir.
Ürün/firma bilgilerinin kamuoyuna duyurulması, tüketici tercihlerinin oluşmasında etkili olmaktadır" ifadeleri ile taklit ve tağşiş yapan firmaların isimleri yayınlandı.
Taklit ve tağşiş yapan, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları ürettiği ve/veya sattığı tespit  edilen firmalara ait liste Manisa ve Akhisar´dan da firmalar var işte o firmalar: Akmert Zeytincilik, Can Zeytinleri, Yonca Gıda , Keskinoğlu, Kurtuluş Yağ, Ata Ticaret.

 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ