Akhisarlı Romanların Sorunları Masaya Yatırıldı

Akhisar´da yaşayan roman vatandaşlarının sorunları ve çözümü Belediye Meclis Salonu´nda düzenlenen sempozyum ile masaya yatırıldı.


Gündem 27.01.2017 17:34:13 512 0

Akhisarlı Romanların Sorunları Masaya Yatırıldı

Akhisar´da yaşayan roman vatandaşlarının sorunları ve çözümü Belediye Meclis Salonu´nda düzenlenen sempozyum ile masaya yatırıldı.

Belediye Meclis Salonu´nda Roman Müziğini ve Kültürünü Koruma, Yaşatma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen ?Akhisar´da yaşayan romanları sorunları ve çözümü? konulu sempozyumun ev sahipliğini Dernek Başkanı Salih Demirci ve dernek yönetimi yaptı. Konuşmacılığını dernek başkan yardımcısı Memduh Tangül´ün üstlendiği sempozyumda romanların barınma, eğitim ve iş sorunları ele alındı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başlayan sempozyumda açılış konuşmasını yapan dernek başkan yardımcısı Memduh Tangül, dernek hakkında bilgi vererek ? Dernekler üyelerin aidatlarıyla ayakta duran sivil toplum kuruluşlarıdır. Dernekler kendi içerisindeki yardımlaşmayı ancak bu şekilde yapabilirler. Buna rağmen de yine yapabilecekleri sınırlıdır? ifadelerini kullandı. En büyük sıkıntılarının barınma ve eğitim olduğunu vurgulayan Tangül, ?Özellikle barınma sorununu ben dahil hepimiz yaşıyoruz. 4-5 metrekarelik alanlarda yaşamaya çalışıyoruz. Bir diğer önemli sorunumuz ise eğitim. Yel değirmeni mevkiinde bir okulumuz var. Burada okuyan çocuklarımızın yüzde 80´i romandır. Ancak, okulun eğitim kalitesi ise tartışılır durumdadır. Zaten eğitimi iyi olsa bile bizim çocuklarımızın ödevlerini yapacak, ders çalışacak bir alanları bile yok. Evlerimiz buna müsait değil. Bu yüzden sokaklar çocuklarımızı bizden çalıyor. Öncelikle barınma sorununu aşarsak eğitim sorununu da aşacağımıza inanıyorum? diye konuştu. Akhisar´da roman vatandaşlar için yapılması planlanan toplu konut projesi hakkında bilgiler veren Tangül, 2010 yılında mecliste alınan kararla kabul edilen TOKİ projesinin kabulü ardından rafa kaldırıldığını; ancak dernek tarafından yeniden gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Projenin Akhisar Belediye Meclisinde onaylanmasının ardından Akhisar Kaymakamlığı tarafından da olur verildiğini dile getiren Tangül, buna rağmen bu konuda hiçbir adım atılmadığını ifade ederek şunları kaydetti: ?TOKİ ile iletişime geçiyoruz; ancak TOKİ bize biz STK´lar ile işbirliği yapamayız, bize belediyenin istekte bulunup dilekçe yazması lazım diyor. Belediye ise biz yeri verdik, üzerimize düşeni yaptık. Siz bir yol bulup üzerinize düşeni yapacaksınız diyor. Bu konuda ne yapacağımızı artık bilemiyoruz. Nerede bir hata var da bu süreç ilerlemiyor. Bunu çözmemiz gerekiyor. Bu konutların temelinin 1 yıl içerisinde atılmasının sözünü aldık; ancak şuan terör belası yüzünden TOKİ şuan Sur´da çalışma yapacak. Bu yüzden de bir aksama söz konusu olabilir?.

Diğer bir sorunlarının da iş olduğunu söyleyen Tangül, kendisinin daha önce İŞKUR´la çalıştığını ve çok memnun kaldığını Akhisar İŞKUR´un Müdürü Yunus Yorgancı ve personelin güler yüzlü bir şekilde hizmet sağladıklarını belirterek roman vatandaşların İŞKUR´a kayıt olmaları çağrısında bulundu. Tangül, ayrıca konuşmasında İŞKUR tarafından meslek edindirme kursları dahil olmak üzere birçok iş olanağı elde edeceklerini dile getirdi.

Dernek Başkan Yardımcısı Memduh Tangül´ün konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın roman vatandaşlara yönelik istek ve önerilerinin bulunduğu konuşma videosu ve Akhisar´da roman vatandaşların yaşam şartlarının gösterildiği ve isteklerinin yer aldığı video gösterildi.

Video gösteriminin ardından konuşan CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer, öncelikle roman milletvekili CHP´li Özcan Purçu´nun da bu sempozyuma katılmayı çok istediğini ancak divan katip üyeliği görevini yerine getirdiği için Ankara´da yapılan divan toplantısına katılması gerektiğinden sempozyuma katılamadığını belirtti. Özcan Purçu ile birlikte Manisa´da tüm roman mahallelerini gezerek evleri ziyaret ettiklerini dile getiren Biçer, konut olarak en sıkıntılı kesimin romanlar olduğunu bizzat gördüklerini söyledi. Romanların konut sıkıntısının kenar mahallelerde veya köylerde yaşayan vatandaşlardan daha vahim olduğunu ifade eden Biçer, ? Ziyaretlerimizde bu evleri ve yaşam koşullarını fotoğraflayarak bir rapor oluşturduk ve valiliğe bizzat kendimiz ilettik. Akhisar´daki konut projesinde de TOKİ´nin verdiği cevabı çok gerçekçi bulmadım. Özellikle AKP´li belediyeler TOKİ´nin yaptığı yerleri kendileri yapmış gibi pazarlıyorlar. AKP iktidarı 2016- 2018 yılları arasında roman vatandaşlar için bir eylem planı hazırladı. Bu kapsamda seçimlerde binlerce vaat verildi. Size soruyorum: ?Bu eylem planından haberiniz var mı? Bu eylem planıyla ilgili eğitim ya da iş gibi konularda yapılan bir şey oldu mu? Siz verilen sözler tutuldu mu?´. Zaten olduysa ben bundan mutluluk duyarım; ama yok. Ancak; bunca problemimiz varken, şehitlerimiz varken, yüreğimiz yanarken her şeyi bir kenara bıraktık başkanlık sistemini konuşuyoruz. Konut sorunuyla da bizzat ben ilgileneceğim. Bu talebi bakanlık kanalıyla resmi olarak bizzat biz iletelim. Barınma dışında başka sorunlarınızla da ben yakından ilgileneceğim. Ayrıca barınma konusuyla bizzat ilgileneceğim; çünkü çok ciddi ve acil çözülmesi gereken bir durum? diye konuştu.

Sempozyuma katılan Akhisar İŞKUR Şube Müdürü Yunus Yorgancı ise iş konusunda ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını belirterek öncelikle roman vatandaşların İŞKUR merkezine gelerek kayıt yaptırmaları gerektiğini söyledi. Yorgancı, Akhisar´da istihdam oranını arttırmak için çalıştıklarını belirterek yapılan bir anket sonucu roman vatandaşların yüzde 95 oranında İŞKUR´a güvenmediklerini belirtmeleri üzerine roman mahallesinde saat 18.00´dan sonra bir toplantı yapmak istediklerini; ancak katılım olmadığını belirtti. Ayrıca roman vatandaşların iş sorunu yaşamalarına rağmen İŞKUR´a kayıt yaptırmadıklarını dile getiren Yorgancı, iş konusunda seçici davranmanın roman vatandaşlara karşı önyargı oluşturduğunu bu önyargıyı kırmak için de roman vatandaşların eğitime önem vermeleri gerektiği ve eğitim seviyesini yükselterek kaliteli iş gücünü piyasaya sürmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca toplu iş ilanı mesajlarını da dernek başkanına yönlendirdikleri halde dönüş alamadıklarını belirten Yorgancı, kapılarının her zaman herkese açık olduğunu ve özellikle mesleki kurslara katılım olması gerektiğini ifade etti.

CHP İlçe Başkanı İsmail Şahin ise konuşmasında sempozyumda konuşmalar, slayt gösterileri ve videolar ile sorunların gayet iyi aktarıldığını belirterek ? Sayın Cumhurbaşkanımız da konuşmasında sanki başka birisi bu ülkeyi yönetiyormuş gibi ?şikayetlerinizi bana getirin´ diyor. Sanki bizim aklımızla alay ediyor gibi geliyor bana. Size verilmeyen konutlar, haklar 3 milyon Suriyeli ´ye veriliyor ama. 3 milyon Suriyeli her ay TC devletinden maaş alırken size ne iş ne de maaş veriliyor. Biz size destek vermeye söz verdik ve sözümüzün de arkasındayız. Her türlü platformda sorunlarınızı dile getiriyoruz; ama malumunuz bir muhalefet partisiyiz ve ne yazık ki bizden başka da muhalefet yok. Ayrıca örgütlü toplum ancak yol alabilir. Burada bir dernek var ve bu dernek sayesinde bugün burada sorunlarımızı dile getirebiliyoruz. Bu derneğe desteklerinizi esirgemeyin biz de CHP olarak her zaman yanınızdayız? ifadelerini kullandı.

Dernek Başkanı Salih Demirci de Milletvekili Tur Yıldız Biçer´in sempozyumda söylediklerini TBMM´de dile getireceğine ve barınma problemini kökünden çözeceğine inandıklarını belirterek tüm katılımcı ve konuşmacılara teşekkürlerini sundu.

Ardından konuşan Akhisar Kültür ve Sanat Derneği Nevin Dağlı, ?Benim için önemli olan insandır. Sizler kendinize kültür ve sanat derneği olarak kendinize roman diyorsunuz o yüzden ben de öyle diyorum. Kültür adına da ben ve derneğimiz roman derneğiyle Mart ayında el ele gönül gönüle bir gece düzenleyeceğiz? dedi. Ayrıca Nevin Dağlı ve sempozyuma katılanlar Kaymakam ve Belediye Başkanının katılmamasında dolayı tepki gösterdi.

 

Akhisar Roman Müziğini ve Kültürünü Koruma, Yaşatma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen ?Akhisar´da yaşayan romanları sorunları ve çözümü? konulu sempozyuma CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, İŞKUR Akhisar Şube Müdürü Yunus Yorgancı, CHP İlçe Başkanı İsmail Şahin, Kadın Kolları Başkanı Sevil Ender Büyükyazgan, ilçe yönetimi ve kadın kolları, 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, Akhisar Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Nevin Dağlı, roman derneği yönetimi, üyeleri ve roman vatandaşlar katıldı.