Akhisarlı yazar ?Her şeye rağmen? dedi

Akhisarlı Selim Yıldız ile ilk kitabı olan Her Şeye Rağmen Hayata Tutunmak ve yazarlığa adım atışı üzerine konuştuk.


Kültür/Sanat 16.11.2015 15:44:03 439 0

Akhisarlı yazar ?Her şeye rağmen? dedi

Yeni Akhisar´ın Sesi Gazetesi olarak ilk kitabı ile kendi hayat hikayesini kaleme alan Akhisarlı yazarımız ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

Kitap yazmaya nasıl karar verdiniz?

Aslında eskiden okumaya araştırmaya merakla birisiydim ama özellikle birkaç yıldır kitaplara yöneldim.  Tam bir sene önce ?bende yazabilir miyim?? diye düşündüm. Önce bunu çevreme açmadım. Kafam ölçüp tarttım ve tasarladım. Ne yazabilirim diye düşündüm. Özellikle fantastik kitapları daha çok sevdiğim içim kafamda oluşturdum tasarladım ve 3-5 ay sonra da yazmaya başladım. Yakın çevremle paylaştım. Yazdıkça kendime güvenim artmaya başladı ve ?olacak? diye düşünmeye başladım.

İlk kitabınız ve kendi hayat hikayenizi anlatıyorsunuz. Buna nasıl ve neden karar verdiniz?

Aslında fantastik kitapları okumayı çok severim. Hayalim de fantastik bir içerikle kitap yazmak; ama fantastik kitap çok emek istediği için daha kolay bir şey le başlasam diye düşündüm. Şu an satışta olan kitap hep aklımdaydı biraz özelime giriyordu ama içinde insanlara moral verebilecek içerik olabileceği için, o yıllara ait pek çok fotoğraf barındırıyor. Örneğin 1980 darbesinin ilk aylarıydı süreç o zaman başlıyor. O yüzden, kendi hayat hikayem olduğu için benim için yazması daha kolay oldu. Hayatın içerisinden gerçek bir parça kendi yaşadıklarım olduğu için kurgu derdim de çok olmadı. Olaylar kurgusu az doğal akışında kitapta hayat buldu.

 

Kitabın büyük çoğunluğu yurttaki ilk yılınızı anlatıyor. Diğer kısımlar özetle anlatılmış. Bu yüzden okuduktan sonra bende devamı gelecek mi? Sorusu uyandırdı. Kitabınızın devamı olacak mı? O yüzden mi ilk yılınız dışındaki kısımlar özetle geçildi?

 

Aslında ilk yıla odaklanmıştım. Kendimi zorlamış olurum diye düşündüm. Aslında ilk yıl diye anlattıklarım birkaç yıllık süreçte geçiyor ama ben onları kurgu yaparak bir yıla sığdırdım. Aslında acemilikte olduğu için kurgulayamam, toparlayamam diye endişelerim oldu. O yüzden de ilk yıla odaklanarak kaleme aldım. Burada çocuk gözüyle anlatıldığı için, bir de konu dağıldığı zaman kitaplarda yazarın işi zorlaşıyor. Özellikle ben daha da zorlanırım diye düşündüğüm için kısa tuttum. Ama gelecek talebe göre değerlendirebiliriz. Talebe göre devamı gelebilir.

 

Kitabınız kendi hayat hikayeniz. Buradaki karakterlerin isimleri gerçek isimleri mi? Ya da okuduklarında kendilerini anlayabilirler mi?

 

Gerçek isimler değil tabi ki. Orada kötü karakterler de var. Dayakçı öğretmenimiz var mesela. Hem onları rencide etmemek için zaten doğası da böyle kurgu yapılır. Olaylar gerçek karakter isimleri gerçek değil. Okuduklarında kendilerini de anlayamazlar zaten sadece isim değiştirmekle olmayacağını düşündüğüm için ona da müdahalede bulundum. Bir Atike anne karakterimiz var mesela artı bir karakter. Atike anne aslında birkaç annenin birleşimi. Salıncakta konuştuğum kız mesela. O da iki karakterin birleşimiydi. Salıncaktı kızın ayağı sakat değil. Ama salıncakta dertleştiğim bir kız olmuştu. Mesela ayağı sakat bir kızın yine gerçekten topunu patlattığım olmuştu.

 

Kız kardeşinizin Karşıyaka´da yurda verildiğini düşünmüşsünüz hep; ama öyle olmamış. Neden? Bunun sebebini hiç araştırdınız mı?

 

Araştırmadım. Aslında yurt ortamında zaten aklımın almadığı bir çok şeyle karşılaşıyordum. Belki yer yoktu. Belki ihmal olabilir. Çocuklukta bu aklıma gelmedi. Orada kalan bir genç olarak ne yapabilirdim ki? Belki süreç başlamıştı. Yurt ortamında da birçok kazalar olabiliyordu bunlara da kitabımda yer verdim zaten. Ama tabiki de ne olursa olsun öncelik onundu. Küçüktüm yapabilecek bir şeyim yoktu. Sonra da kabullendim biraz da ?kader´ dedim.

 

Annenizden biraz bahsedebilir misiniz?

Annem hiç değişmedi. Kitapta bahsettiğim gibi yanına gittiğimde de pek durmazdım. Ölene kadar da hep aynıydı. 2007 yılında da kendisini kaybettik.

 

Kitabınızı yayınladıktan sonra çevrenizden en gibi tepkiler aldınız? Yakın çevrenizdekiler sizi destekleyici, olumlu yorumlarda bulundu mu?

 Tepkiler çok güzel çoşkulu. Aslında ben yazmaya başladığımda bunu niyetlendiğimde daha sonra ben bile ortaya bu kadar güzel bir şey çıkacağını düşünmüyordum. Yazdıkça üzerinden geçtim. İyi bir iş çıkarttığımı düşünüyordum ama çevremden gelen tepkiler konusunda biraz endişelerim vardı. Tepkiler genel anlamda çok güzel oldu. Başarı hikayesi olarak yorumlayanlar oldu. Hiç kitap yazmamışım gibi davrananlar, yorum yapmayanlar, görmezden gelenler de oldu.

 

Hayatınızın en çarpıcı yıllarını kaleme aldınız. kitap haline getirdiniz ve basıldı. Kitabınız ilk basıldığında elinize aldığınız da neler hissettiniz?

 

Çok heyecanlandım ve sevindim. Zaten genel de kitabın basılması bile bir başarıdır diyorlar. Tabi bu başarının satışlara yansımasını da istiyorum. Çünkü yazmayı çok seviyorum ve devam etmek istiyorum. Asgari olsa bile belli rakamlara ulaşabilrsem çok mutlu olacağım, en azından bu yazmama devam etmeme teşvik olacaktır.

 

Akhisarlı çiçeği burnunda yazarımız Selim Yıldız´ın Cinius yayınevi tarafından basılan Her Şeye Rağmen Hayata Tutunmak adlı kitabını okumak isteyenler D&R, Kitap Yurdu, İdefix, Hepsiburada.com, Cinius, Pandora, Kabala, Final gibi sitelerden temin edebilirler.

 

Selim Yıldız kimdir?

1971 yılı Manisa´nın Kırkağaç ilçesinde doğan yazarımız Selim Yıldız. 13 yıldır Akhisar´da ikamet ediyor ve kendisini bir Akhisarlı gibi hissettiğini söylüyor.

İlk, orta ve lise öğrenimini Manisa Merkez´de tamamlayarak Açık öğretim İktisat Fakültesi´nde mezun olan Selim Yıldız´ın mesleğe ilk polis olarak başladı. 1995´te İzmir´de polisliğe başlayan ardından Bingöl´e atanan yazarımız burada görev değişikliği yaparak Sosyal Hizmetlere geçiyor. Yıllara hizmet alan olarak mensubu olduğu Sosyal Hizmetler kurumunda hizmet veren olarak göreve başlıyor. 2003´te Akhisar´da bir kamu kuruluşuna atanarak görev yapmaya başlayan Yıldız, 13 yıldır Akhisar´da yaşıyor. Yıldız, evli ve 2 kız çocuk babası.

 

Her Şeye Rağmen Hayata Tutunmak kitap özeti

Küçük kahramanımız Ali, babasının ölümü üzerine bir komşusu tarafından yetiştirme yurduna teslim edilir ve böylece onun için bambaşka bir hayat serüveni başlar.  Annesi ona bakabilecek bir ruh haline sahip olmamasından dolayı geride küçük kız kardeşini de bırakarak olan bitenlerden habersiz bir şekilde yaşadığı yerden ayrılır. Küçük çocuğa hiçbir açıklama yapılmamakta ve bu süreç kendisinden gizlenmektedir. Küçük Ali bir süre sonra her şeyin farkına varır ama artık iş işten geçmiştir. Umudunu kaybetmez. Belki babasını kaybetmiştir ama geride annesi ve henüz bir bebek olan kız kardeşi vardır. Günün birinde annesinin gelip onu bu tuhaf ve korkutucu bulduğu yerden mutlaka alacağını, yine evine döneceğini ümit eder. Fakat hayatta onu birçok sürpriz beklemektedir. Sevgi dolu ve duygu yüklü, yazarın kendi hayat hikayesini konu alan gerçek bir hayat hikâyesidir.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ