Aşevi Yoksul Ailelere Yardıma Devam Ediyor

Akhisar´da 1471 yılında o dönemin paşası olan Sarı Ahmet Paşa tarafından kurulan Aşevi, 544 yıldır yapılan yardımlar ile ayakta durarak yoksullara ve muhtaçlara yardım etmeye devam ediyor.


Gündem 13.06.2016 09:50:13 595 0

Aşevi Yoksul Ailelere Yardıma Devam Ediyor

Akhisar´da 1471 yılında o dönemin paşası olan Sarı Ahmet Paşa tarafından kurulan Aşevi, 544 yıldır yapılan yardımlar ile ayakta durarak yoksullara ve muhtaçlara yardım etmeye devam ediyor.  Sarı Ahmet Paşa Aşevi, her yıl olduğu gibi bu yıl da yoksul aileleri tespit ederek 300 aileye ramazan kolisi yardımında bulundu. Sarı Ahmet Paşa Aşevi sayesinde günlük birçok aile evine sıcak yemek götürürken bin kişiye de sıcak yemek veriliyor.  Bu rakam ramazan ayında bin 500´leri buluyor. 355 gün yani yılda sadece Ramazan Bayramı ve Kurban bayramı hariç yıl boyunca hizmet veren Sarı Ahmet Paşa Aşevi Akhisarlı yardımseverlerin yardımı ile ayakta kalmayı başarabiliyor.

Sarı Ahmet Paşa Aşevi Yaşama ve Yaşatma Derneği Müdürü Ali Doru, ?Ben Sarı Ahmet Paşa Aşevinde Müdür olarak seve seve görev yapmanın gurunu yaşıyorum. Bu yaşımda insanlara faydalı olmak, yoksulların yanında olmak beni memnun ediyor. Tabi bu işin de sorumluluğu var. Aşevimizde 6 personelimiz ve 3 aracımız ile halkımıza hizmet etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi bu mutluluğu yardımsever Akhisar halkı ve tüm yardım severlerimize borçluyuz. Sarı Ahmet Paşa Aşevi Yaşama ve Yaşatma Derneği olarak Akhisar halkının katkılarıyla ve bağışlarıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza gıda başta olmak üzere giyim, mobilya ve beyaz eşya konusunda elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yılda gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit ederek kendi araç ve personelimiz ile evlerine kadar iletiyoruz. Zaten yardım yaptığımız evlerde sadece erkek varsa ona paket vermiyoruz; ama aile ise onlara pakette veriyoruz? dedi.

MARKETTEN AL AŞEVİNE BIRAK

 Sarı Ahmet Paşa Aşevi Müdürü Doru, bağış ve yardımlar için Akhisarlılara çağrıda bulunarak ?Akhisar`da yemek bulamadığından dolayı aç gezen, aç kalan, insan kalmasın. Biz onları doyuralım istiyoruz ve dolayısıyla bize müracaat eden insanların durumlarını, inceliyoruz, araştırıyoruz durumları gerçekten kötü ise buraya gelebiliyorsa buradan değilse evine kadar götürüp doyuruyoruz. Bizim için bir ekmek, bir yumurta dahi küçümsenmeyecek bağıştır.   Bu nedenle tüm yardımsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz.? dedi.

?YARDIMLAR İLE AYAKTAYIZ?

Aşevi´nin giderlerini hayırseverlerin yaptığı bağışlarla karşıladıklarını hatırlatan Ali Doru; ?Aşevimizde şöyle baktığımızda kısaca özetlemek istersek piliç eti, yumurta, kırmızı et, zeytin, un (tabi biz ekmeği fırına un veriyoruz fırıncı bize ekmeği cüzi fiyata bitiriyor), kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru gıdalar kullanılırken tatlı ve kompostoda kullandığımız toz şeker de var. Bunların yanında tabi ramazanlarda paketlerde dağıtıyoruz. Bunlar tabi yardım severlerimizin ve hayırsever vatandaşlarımızın yaptığı yardımlardan karşılanıyor. Ramazan ayı içerisinde ve diğer zamanlarda hayır yemeği vermek isteyen vatandaşlarımızı da derneğimize bekliyoruz. Yemek vermek isteyen hayırseverler bize gelerek verecekleri yemek listesini ve malzemelerini aşevimize bırakarak, hangi gün verilmesi gerektiğini bildiriyorlar. Bünyemizde bulunan aşçılarımız tarafından hazırlanan yemekler derneğimiz aracılığı ile ihtiyaç sahiplerinin sofrasına kadar bırakılıyor? dedi.

BİNLERCE GİYİM EŞYASI

Sarı Ahmet Paşa Aşevi´nin hayrı çarşısı da bulunuyor. Bu hayır çarşısında da yoksul ailelerin ihtiyaçları karşılandığını belirten Doru  ?Yine Sarı Ahmet Paşa Aşevi´nin bir hizmeti de yine yardımseverler tarafından destek verilen hayır çarşımız var. Hayır çarşısı da kapsamlı hizmet veren yerlerden biri olarak beyaz eşyadan mobilyaya, giysiden bisiklete kadar geniş ürün yelpazesiyle  hem eşya vermek isteyenlerin hem de ihtiyaç duyan dar gelirlilerin başvurduğu ilk adreslerden biri haline geldi. Hayır Çarşısı´nda reyon reyon ayrılan ürünler arasında ütüden beyaz eşyaya, mutfak araç gereçlerinden halıya,  mobilyalar ve bir ev için gereken her şeyi bulmak mümkün.   Herkesin isteğine cevap vermeye çalışıyoruz. Akhisarlı halkımızın ve duyarlı yardım sever vatandaşlarımızın sayesinde bu hizmet ve yardımları gerçek sahiplerine ulaştırıyoruz. Toplanan eşya ve giysiler ilk önce kayıt altına alınıyor ve yine kayıt  ile ihtiyaç sahibi ailelere veriliyor. Tabi bu eşyalar ihtiyaç sahiplerine kayıt altına alınarak teslim ediliyor? dedi.

 AŞEVİNİN TARİHÇESİ

Sarı Ahmet Paşa Aşevinin ilk kurulduğu yıllardan ve şu andaki hizmetlerden de bahseden Doru Aşevinin tarihçesini de anlattı:

?Sarı Ahmet Paşa Aşevi Akhisar´da 1471 yılında kurulan han, hamam, cami ve aş evi külliyesi olarak kurulmuştur.1471 yılından 1960´lı yıllara kadar yardımseverliğini sürdüren Sarı Ahmet paşa aşevi o yıllardan sonra harabe ve eski olduğu için kapanır. Burada Asker ve yoksula yemek çıkan Sarı Ahmet Paşa aşevi bu tarihi ve yardım severlini 27 Mayıs 2004 yılında Tekrar Sarı Ahmet Paşa aşevi yaptırma ve yaşatma derneği tarafından bina restore edilerek tekrar hizmete başlamıştır. O tarihten bu güne hem aşevi hem de Sarı Ahmet paşa hayır çarşısı olarak dar gelirliye yoksulun yanında olmaya devam ediyor. Sarı Ahmet Paşa aşevinde günlük birçok yaşlı ve yoksul ailenin evine sıcak yemek götürürken bin kişiye sıcak yemek veriyor.  Bu rakam ramazan ayında bin 500´leri buluyor. 1 yılda sadece Ramazan Bayramı ve Kurban bayramı hariç hizmet veren Sarı Ahmet Paşa Aşevi Akhisarlı ve Yardımseverlerin yardımı ile ayakta kalmayı başara biliyor. Sarı Ahmet Paşa Aşevine yardımda bulunmak ve benimde bu çorbada tuzum bulunsun diyenler Akhisar Vakıf bank şubesindeki dernek hesabımıza veya bize direk olarak 0236 414 61 17 numaralı telefondan iletişime geçebilirler?.

 


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK