Bağ Alanlarında Soğuk Zararı Meydana Geldi..

Akhisar İlçemizde 18.03.2016 Cuma günü 01:00 ile 07:00 saatleri arasında Beyoba, Sazoba, Akselendi, Moralılar, Rahmiye, Mecidiye, Kayalıoğlu, Kapaklı, Bekirler ve Işıkköy Mahalleleri bağ alanlarında İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli teknik personel tarafınd


Gündem 18.03.2016 23:29:44 293 0

Bağ Alanlarında Soğuk Zararı Meydana Geldi..

Akhisar İlçemizde 18.03.2016 Cuma günü 01:00 ile 07:00 saatleri arasında Beyoba, Sazoba, Akselendi, Moralılar, Rahmiye, Mecidiye, Kayalıoğlu, Kapaklı, Bekirler ve Işıkköy Mahalleleri bağ alanlarında İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli teknik personel tarafından yapılan arazi kontrolleri ve iklim veri istasyonundan alınan sıcaklık değerlerine göre soğuk zararının meydana geldiği tespit edildi.

Çiftçilerin bağ alanlarını kontrol ederek, soğuk zararı meydana gelmiş ise sigorta yaptırdıkları acentelere ihbarda bulunmaları gerekmektedir.

SOĞUK ZARARI

Sıcaklığın gün içinde düşüşü genellikle öğleden sonra başlayıp, gece yarısından itibaren kritik seviyenin altına düşmektedir. Düşüş gün doğumuna kadar sürmektedir. Bu düşüş, gökyüzünün açık ya da kapalı olmasına, rüzgar şiddetine, havadaki nispi nem oranına, yağışa, topografyanın güneşe karşı konumuna göre hızlı ya da yavaş olabilmektedir. Sıcaklığın en düşük olduğu saatler sabaha yakın saatler olup genellikle gün doğumundan hemen önce pik değere ulaşmaktadır. 

Zirai Don Sınıflandırması

2 m siper içi sıcaklığına göre bitkiler için don sınıflandırması;

  • Hafif don: 0 °C ila -2.2 °C,
  • Orta kuvvette don: -2.2 °C ila -4.4 °C
  • Kuvvetli don: -4.4 °C´den daha düşük.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ