Belgesiz Gübre Satılamayacak

Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 5 Şubat 2016 tarih ve 29615 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Tarım/Hayvancılık 9.02.2016 14:55:07 313 0

Belgesiz Gübre Satılamayacak

Yönetmeliğe göre, gübre satışı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin, her satış yeri için Gübre Dağıtıcılık Belgesi alması zorunlu kılındı. Belge almak için gübre satış yerinin bulunduğu yerdeki il müdürlüğüne, vergi levhasının fotokopisi ve dilekçeyle müracaat edilmesi gerekiyor. Yapılacak değerlendirmede başvurusu uygun görülenlere iki nüsha olarak Gübre Dağıtıcılık Belgesi düzenlenecek. Bakanlık İl Müdürlüğü´nce onaylanacak belgelerin bir nüshası ilgiliye verilecek, diğer nüshası ise kurumda kalacak. İl Müdürlükleri, güncel dağıtıcı listesini her yıl ocak ayı sonuna kadar Bakanlığa bildirecekler.

 

Yönetmelik gereğince; gübre üreten firmalar, Gübre Dağıtıcılık Belgesi sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler aracılığıyla piyasaya ürün arz edecekler. Bu Gübre Dağıtıcıları da Bakanlık tarafından adına lisans belgesi düzenlenmiş olan firmaların ürettiği tescil belgeli ürünleri satabilecekler.

 

Üreticiler üzerinde tescil numarası ve parti numarası yer almayan ambalajlarla piyasaya ürün arz edemeyecekler. Gübre ambalajlarının uyarılar bölümünde ?Toprak ve/veya yaprak analizi yaptırılarak gübre kullanılması tavsiye edilir? ibaresi yer alacak.

 

Halen gübre satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler, üç ay içerisinde Gübre Dağıtıcılık Belgesi almak zorunda. Gübre üreten firmaların ise getirilen yeni düzenlemelere iki yıl içerisinde uyum sağlamaları gerekiyor.

 

Yönetmeliği Resmi Gazete´den okumak için tıklayınız

 

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2016/02/20160205-7.htm

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ