BİÇERDÖVER İLE HASAT SEZONU BAŞLADI

Akhisarda arpa ve buğdayda hasat zamanının gelmesiyle birlikte biçerdöver girişleri başlamıştır. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce hasat öncesi yapılan çalışmalarda taban arazilerde sulanmayan parsellerde buğdayda 700 kg/da verime ulaşan yerlerin olduğu be


Gündem 15.06.2019 11:05:18 1381 0

BİÇERDÖVER İLE HASAT SEZONU BAŞLADI

Akhisarda arpa ve buğdayda hasat zamanının gelmesiyle birlikte biçerdöver girişleri başlamıştır. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce hasat öncesi yapılan çalışmalarda taban arazilerde sulanmayan parsellerde buğdayda 700 kg/da verime ulaşan yerlerin olduğu belirtildi.

İlçemizde yetiştiriciliği yapılan buğday ve arpaların zamanında, en az ürün kaybı ile tekniğine uygun olarak hasat edilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek, biçerdöverle yapılan hasatta meydana gelen ürün kayıp ve hasarlarını en alt seviyede tutmak, eğitimsiz ve donanımsız biçimin önüne geçebilmek için;  ?Biçerdöverle Ürün Hasadında Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Uygulama Talimatı? gereğince Müdürlüğümüzde görevli hasat tekniği konusunda eğitimli ve Valilikçe yetkilendirilmiş teknik elemanlar tarafından tarla ve biçerdöver kontrolleri yapılmakta eksikliği ve hatası tespit edilen biçerdöver sahibi ile kullanıcıları hakkında cezai işlem uygulanmaktadır.

Yapılan kontroller anında,  samanın hayvan yemi olarak kullanılması ve anız yangınlarına engel olarak doğal dengenin korunması amacıyla da; tarla ve ürün durumu ile arazinin yapısına göre anızın yakılmasına meydan verilmeyecek en uygun yükseklikte biçim yapılması hususunda biçerdöver operatörleri uyarıldı. Ayrıca üreticilere anız yakılması halinde toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının bozulacağı, çevre kirlenmesine yol açacağı konularında bilgilendirme yapılarak anız yakılmaması konusunda da uyarılar yapıldı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ