Çanakkale Zaferi'nin 100. Yılında Akhisar Belediyesinden Büyük Eser

Akhisar Belediyesi, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün organize ettiği Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıla ithafen hazırlanan Akhisarlı Çanakkale Gazileri” isimli fotoğraf albümü kitabı tanıtımı yapıldı.


Gündem 17.03.2015 15:43:01 1619 0

Çanakkale Zaferi

Akhisar Belediyesi Encümen Salonunda yapılan fotoğraf albümü kitabı tanıtımına Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Ali Velestin, Araştırmacı Yazar Öğretmen Mustafa Kuzucuk, Akhisar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nadir Güven ve memur Hüseyin Tosun ile Akhisarlı Basın Mensupları katıldı.

Akhisar Belediyesi'nin Kültür Bakanlığına bağlı 15. Eseri olan Akhisarlı Çanakkale Gazileri” fotoğraf albümü ayrıca kitabın yazarı araştırmacı yazar öğretmen Mustafa Kuzucuk'un Yörük Kültürü Teke Türkmen Sözlüğü – 2006” ve Akhisarlı Kurtuluş Savaş'ı Kahramanları – 2009" isimli kitaplarının ardından üçüncüsü oldu.

Geleceğe yapılan bir yatırım ortaya koyduklarını belirten Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı; Burada yine özel bir etkinlik sebebi ile bir aradayız. Akhisar Belediyemizin kültür yayınlarında 15.sini hazırladık ve Akhisarlılarımız ile paylaşacağız. Bu tarihin bir anlamı da Çanakkale Zaferimizin de 100. Yılını kutluyoruz. Bu tarihe rast getirmemizin de ayrı bir değeri vardır. Çanakkale zaferimiz ile ilgili söylenecek çok şey var, bunu hülasa etmek özetlemek çok kolay değil. O hususta birkaç şey söylemek gerekirse, böyle bir kahramanlık hikayesinin anlatılması çok kolay değil. Bildiğim şöyle bir anektod var; Japonlar, kendi çocuklarının motivasyonu için onları Hiroşima ve Nagasaki'ye götürürlermiş ve buradan çocuklarına ilerisi için motivasyon için öngörürlermiş. Bunların ardından Japonların bizim Çanakkale Zaferimiz hikayesini duyunca, bizim böyle bir hikayemiz olsaydı daha biz bu kadar gelişmiş olurduk gibi bir anektod vardır. Bu da başka bir ağızdan, başka bir milletten bizim Çanakkale hikayemizin özgünlüğünü ve büyüklüğünü de dile getiriyor. Biz de artık millet olarak Çanakkale Zaferimize daha çok sahip çıkıyoruz. Çünkü çocuklarımızın buralardan daha çok motivasyon elde etmesi sağlamasını çalışıyoruz.

BU BÜYÜK BİR HİKAYE

Bu anlamda tabiki Akhisar'ın da bizim şehrimizin de bu büyük hikayelerimize katkıları var. Bu anlamda biz şehrimizi  de bu hikayeler kısmında Akhisar Belediyesi Kültür çalışmaları olarak bir kayıt altına almak istiyoruz. Bizden sonraki nesillere de bunları bırakmak istiyoruz. Akhisar'ımızın gerek Kurtuluş Savaşı'mızda gerek Çanakkale Savaşımızda elde etmiş olduğu başarıların bu büyük hikaye içerisindeki yerini de anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda Mustafa Kuzucuk hocamız bize her zaman destek olmuştur ve yine desteğini gördük, hep birlikte böyle bir eseri gerçekleştirdik.

Ben buradan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyorum be vesile ile 100. Yıl dönümümüzü de hep birlikte idrak etmiş oluyoruz. İnşallah bundan sonra millet olarak daha güzel daha büyük günlere bu tarihimizdeki referanslarla yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Araştırmacı yazar Mustafa Kuzucuk; Çanakkale Savaşı ile ilgili bir çok kitap ve makaleler yazıldı. Çanakkale Savaşı için her ne yapılırsa yapılsın mutlaka eksik bir tarafı eksik kalacaktır. Çanakkale Savaşını bir sıradan savaş gibi değerlendirmek çok çok yanlış olur.

AKHİSAR ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR

İlk olarak sayın Başkanımızın bu konuda bana vermiş olduğu desteklerden dolayı huzurunuzda teşekkür ediyorum. Hangi konu iğle geldiysem Akhisar ile ilgili kapılarını bizlere açtı. Bu kitabın da elimize gelmesine vesile olan Nadir Güven'e de çok emekleri var, beni yönlendirdi, huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Akhisar küçük bir yerleşim yeri değil, özellikle kurtuluş savaşında Akhisar'ın çok büyük önemi vardır. İzmir ve Manisa işgal edildiğinde 25 Mayıs 1919'da Manisa işgal edildiğinde İçişleri Bakanlığına ilk protesto telgrafını çeken yer Akhisar'dır. Bundan dolayı çok önemli bir yere sahiptir Akhisar'ımız.

Kitabımızda Akhisar ve köylerinde Çanakkale Savaşında gazi olarak düşmüş 86 fotoğraflı 82 fotoğrafsız olmak üzere 168 gazimizin isimleri mevcuttur. Bunların hepsine Akhisar Mal Müdürlüğü arşivlerinden elde ettiğimiz maaş kitapçığında yer almaktadır. Tahmini olarak ise Akhisar ve civarında 300 gazi ve 1100 şehit olduğunu düşünüyoruz. Buradaki hedefimiz gençlerin önünü açmak ve bu konuda akademik çalışma yapmalarını sağlamaktır” dedi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ