DEPREM TAHMİN UZMANI SÜTÇÜ´DEN AÇIKLAMA

İstanbul´dan Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü verdiği deprem derslerine ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor.


Gündem 16.01.2021 13:20:11 1359 0

DEPREM TAHMİN UZMANI SÜTÇÜ´DEN AÇIKLAMA

Deprem Tahmin uzmanı Kadir Sütçü Zoom üzerinden deprem tahmin dersleri verirken sadece 2020 yılında sadece 24 Ocak 2020 ile 15 Haziran 2020 arasındaki üyelerine gönderdiği deprem tamin sayfasındaki 100 deprem hahmininin 94 tanesini bildi.

 

KADİR SÜTÇÜ KİMDİR?

İstanbul´dan Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü 1955 Tokat Reşadiye doğumlu, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Gıda Teknolojisi ve Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu. 1980´de İngilizce öğretmeni olarak göreve başlamış, pedagojik formasyon üzerine dersler vermiş. Emekli olduktan sonra Sütçü, depremlerle karıncaların davranışları arasındaki ilişkilere kafayı takmış. Karıncalardan sonra bulutların hareketlerini izlemeye başlamış. Sütçü ?Sonuçta depremle bulut hareketlerinin ilişkisi olduğunu tespit ettim.? diyor ve aile fertleri ile (6 kişi) gece gündüz çalışıyor. Evinde kurduğu bir yapıda karıncalar için lokal araştırma yapıyor. Şimdiye kadar deprem tahmini konusunda üç makale yazmış. Kadir sütçü deprem tahminine nasıl başladığını şöyle anlatıyor;

?11 Kasım 1999 günü bahçemdeki erik ağacının gölgesinde karıncaların çay posası şeklinde kümeleştiğini gördüm? 12 Kasım 1999 günü Düzce depremi oldu, İstanbul sallandı. Karıncaların depremden kaçtığını düşünerek inceleme ve araştırmaya koyuldum. Karıncalarla koloni kurmak için altı yıl uğraştım, 16 Nisan 2006´da koloniler tamamlandıktan sonra gözlem ve deneye başladım. Karıncaların sıra dışı davranışları ile gökyüzündeki bulutlar paralellik sağlayınca da gökyüzünü incelemeye yöneldim.

KARINCALAR VE BULUTLAR

Gökyüzündeki bulutlar depremin işaretini verdiği zaman da uydu görüntülerini takibe aldım. ?Deprem Kuvveti Organize Sistemi´ adı altında bir sistem oluşturdum. Depremlerin yerini, büyüklüğünü, zamanını uydu görüntülerindeki (Türk Patent Enstitüsü´nden ?Sütçü Bulutları´ markasını aldıktan sonra) oluşum, gezinme, yön istikâmeti, girdabını takip ederek depremleri analiz edebiliyor olduğumuzu gördüm. 20 yıldır çalışıyorum, ailece çalışıyoruz. Ben depremlerle meteorolojik olayların ilişkisinin yüzde yüz olduğuna inanıyorum. Üniversitelerin bu konudaki disiplinlerarası çalışmalarının faydalı olacağını düşünüyorum. Biz bilgilerimizi hiç akademik kıskançlığa mahal vermeksizin paylaşıyoruz, esirgemiyoruz. Üç makalemi de akademik toplantılarda anlattım. Bunları dünyaya da İngilizce olarak sundum.

1999 Yılı Dünya ve Türkiye: Depremin zamanı, yeri ve büyüklüğü bilinmez dedi. İncelemeye ve araştırmaya başladım.. Şimdi ise depremin zamanının, yerinin ve büyüklüğünün nasıl bilineceğinin dersini veriyorum.

DEPREM TAHMİN İSTASYONU Deprem Tahmin İstasyonu tabelamızı 2016 yılında kurmak için adım attık. Bugün 10 metre olan istasyon direğimizin merdiveni yapılıyor. Yaptıklarım ve yapacaklarım ikamet ettiğim yerde 30 metre karelik bir karınca laboratuvarı yaptım. Bahçemin 150 metrekarelik bir alanını Deprem ve Otomatik Meteoroloji  Gözlem İstasyonu (DOMGİ) kurmak için ayırdım. Projede çalışan sayıyı 4´e çıkardım. DOMGİ için direk dikildi. Direk için merdiven yapım çalışmasına başlandı. DOMGİ laboratuvarı için beton atıldı. OMGİ aletleri alındı. Türk Patent Enstitüsü´nden Sütçü (Deprem) Bulutları tescil belgemin yanında Deprem Kestirim Yöntemiyle ilgili patent başvurumu da 30.12.2019 tarihinde yaptım.

Karınca laboratuvarımız gözlemlere 1999 yılında başladık. 2012 Yılında laboratuvar yaptık.? diyen Sütçü sözlerine şöyle devam etti. ?Bizim medya 330 bin uydu görüntüsü inceledikten sonra aşağıdaki tespitimizi manşetlere yazmıyor. Neden acaba?? diyerek tespitini bizlerle paylaştı.

"Uydu görüntülerinde depremlerle iklim elemanları (basınç, rüzgar, sıcaklık, bulut, nem, yağış v.s) arasında %100 ilişkiyi gösteren bir durum var.

KAR YAĞIŞI İÇİN OLMAZSA OLMAZI

1. HAVANIN SOĞUMASI 2. DEKOS ETKİSİ OLMASI

Hava soğuk olsa bile DEKOS etkisi olmazsa kar yağmaz. Çünkü kuzey ve güney kutuplar her zaman soğuk.  Soğuk hava buz dağlarını oluşturur. Fakat DEKOS etkisiyle kar yağar.

En çok kar kalınlığı Japonya´dadır.  DEKOS etkisi en çok Japonya´da olur. Ben şimdi Zoom üzerinden deprem tahmin derside veriyorum. Zoom ile verdiğim deprem tahmin derslerimde de görsel olarak anlatıyorum. 15.12.2020 Tarihinde ZOOM ile ilk Deprem Tahmin Kursumuz başladı. Bugün sona erdi. İkincisi 20 Ocak 2021 de başlayacak deprem tahmin dersimize katılmak isteyenler Whatsapp Hattı: 05384487292numaradan bilgi alabilirler? dedi. Sütçü son olarak Dünya ve Türkiyeki bilim insanları Havai adasına baksınlar.? dedi.


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK