DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ KUTLANDI

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlama programı Akhisar Belediyesi Park içi Sinema Salonunda yapılan törenle kutlandı.


Gündem 10.12.2019 15:57:08 1583 0

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ KUTLANDI

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlama programı Akhisar Belediyesi Park içi Sinema Salonunda  yapılan törenle kutlandı. Akhisar Namık Oğul Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Nihan Güntürkün Uyar´ın sunuculuğunu yaptığı 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü kutlama programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı´mızın okunmasıyla başladı. Akhisar Belediyesi Park içi Sinema Salonunda saat 11.00´de başlayan ve Namık Oğlu Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programda günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Akhisar Namık Oğlu Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Murat Kızıltaş yaptı. Kızıltaş; ?İnsan hakları; tüm insanların hiçbir ayrım gözetmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasıdır. Herkes, cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, tüm dünya devletleri tarafından ortak değerler olarak kabul edilen insan hakları ilkelerini yansıtmaktadır. Beyanname, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğunu ilan etmektedir. İnsan hakları 10 Aralık 1948´de başlamış bir olgu değildir.  İnsan hakları kişiyi kendi özüyle yaşatacak kurallardır. İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayırımların yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır. İnsanlar arasında hak, eşitlik, adalet, özgürlük düşüncesi yaygınlaştıkça bu konuyla ilgili mücadeleler de artmıştır.
Ne güzeldir; insan olmak, insanca davranabilmek?
Şefkat eli olup uzanabilmek, gözden akan yaşı silebilmek,
Kanayan yaralara merhem olabilmek ne güzeldir.
Ne güzeldir?
Güvene mazhar olmak, yalandan riyadan uzak kalabilmek.
Elindeki ile yetinmek, başkalarının elindekini kıskanmadan sevinebilmek.
Ve içten duygularla daha çok ver Yâ Rab diyebilmek ne güzeldir.
Ne güzeldir;
İnsanlara ışık olabilmek..
Sevilmeden sevebilmek, gelmeyene gidebilmek ne güzeldir.
Ne güzeldir;
İncitmekten, kırmaktan, nefretten uzak kalabilmek?
Titreyen minik yüreklere korkma diyebilmek, sarılabilmek sevgiyle şefkatle...
Ne güzeldir;
Dünyanın öbür ucunda, hiç tanımadığımız bir insanın gözyaşının bile içimizi parçalaması.
Ne güzeldir;
Kedi ve köpeklere ağlayıp, kuşların yasını tutmak.
Bilmediğin birinin derdine üzülebilmek, çare aramak ve olabilmek.

İnsan hakları, günlük siyasetin sınırlarına hapsedilemeyecek kadar önemlidir, kıymetlidir. Ancak  ilanından bunca yıl sonra bile, dünyanın muhtelif yerlerinde en temel insan haklarının ihlal edildiğini, yüz milyonlarca insanın bu haklardan mahrum bırakıldığını görüyoruz. Zulüm cezasız kalırken hatta çıkarlar adına görmezden gelinirken mazlum ve mağdurların çığlıkları; sağır kulaklarda, kör gönüllerde yankı bulmuyor. Aylan bebekte görüldüğü üzere insanlık Ege Deniz´lerinde batıyor. Özür dilerim Aylan bebek. Soğuk bir denizde cansız bir şekilde kıyıya vurmana engel olmadığım için. Küçücük ciğerlerine koskoca denizi sığdırdın sen. Biz ise koskoca dünyayı senin küçük bedenini sığdıramadık. Hakkını helal et sevgili Özgecan Aslan, Emine Bulut, sevgili Ceren Özdemir. Sizlere yani yüce peygamberimizin emanetine sahip çıkamadığımız için. Affedin bizi. Hakkını helal Arakanlı kardeşim. Filistin´de can çekişen Bosna´da katledilen, soykırıma uğratılan Doğu Türkistan´da zulme uğrayan kardeşim, hakkını helal et. Haince katledilen Şehit Necmettin öğretmen gençliğinin baharında bir bombayla yaşama hakkı elinden alınan Aybüke öğretmen vatan için bayrak için millet için hiç düşünmeden canını feda eden aziz şehidimiz Fethi Sekin hakkınızı helal edin. Hakkınızı helal edin en zor koşullarda vatan için çarpışan aziz Mehmetçiklerimiz şu an yaşayabiliyorsak huzur içinde, rahatça nefes alabiliyorsak bu sizlerin sayesindedir. Hakkınızı helal edin ve insanlık, ey insanlık(!) insan onurunu ayağa kaldırmanın zamanı gelmedi mi? Yetmedi mi çektiğin acılar
işte yanı başında, uzan tut onu inan ey insanlık kurtaracak seni insan hakları.
İnsan hak ve özgürlüklerinin herkes için tüm yönleri ile korunup hayata geçirildiği bir dünyaya ulaşılması temennisiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü´nü bir kez daha kutluyor saygıları sunuyorum.? dedi. Akhisar Namık Oğlu Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Murat Kızıltaş´ın yaptığı konuşmadan sonra Namık Oğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan  ?Kadın, Çocuk, İşçi, Savaş ve İnsan Hakları? temalı oratoryo ve küçük gelin tiyatro gösterisini sunmaları izleyiciler tarafından büyük ilgi gördü.

Namık Oğlu Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan ve Akhisar Belediye Park içi sinema salonunda hazırlanan programa; Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya, İlçe Jandarma Komutanı  Yüzbaşı Ali Galip Kocaman, İlçe Emniyet Müdürü Engin Pınar, Akhisar Belediye  Başkanı Besim Dutlulu, MHP Akhisar İlçe Başkanı Ahmet Namal, Muhtarlar Derneği Başkanı İhsan Gümüş, daire müdürleri, öğrenciler ve okul idareleri katıldı.


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK