EKSİKLER GİDERİLDİ, İŞÇİLER MADENE İNDİ

13 Mayıs'ta Soma'da maden faciasının yaşandığı Eynez maden ocağını çalıştıran Soma Kömürleri A.Ş'ye ait Işıklar Maden Ocağı'nda yaklaşık bin 700 işçi işbaşı yaptı.


Gündem 15.10.2014 23:54:20 2189 0

EKSİKLER GİDERİLDİ, İŞÇİLER MADENE İNDİ

. Faciadan sonra yapılan denetimlerde iş güvenliği koşullarına uygun olmadığı gerekçesiyle iş müfettişlerince faaliyetleri durdurulan ve eksikleri giderilmesi süre verilen Işıklar Maden Ocağı’nda 9 eylül’de üçüncü ayakta üretim için bin 200 işçi daha işbaşı yapmıştı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan AK Parti Sosyal İşler Başkan yardımcısı ve Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, iş sağlığı ve güvenliği açısından gerekli incelemeler yapıldıktan ve tüm eksiklikler giderildikten sonra Işıklar Maden Ocağının üretime tekrar başladığını belirtti.

 

Maden Ocağında çalışan işçilerin maaşlarının 3 ay boyunca devlet tarafından karşılandığını kaydeden Özdağ, “Devletimiz bu kardeşlerimize 3 ay boyunca maaşlarını verecekti ama 3 ay sonunda bu işçi kardeşlerimizin işsiz kalma durumu söz konusuydu. İşsizlik büyük bir dert. Ocağın açılmasıyla hem işsizliğin önüne geçtik hem de çalışan madenci kardeşlerimiz huzur içerisinde evlerine ekmek götürebilecekler. Bir kez daha işbaşı yapmanın mutluluğunu yaşadılar. Bu süreçte büyük emek sarf eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza, Enerji ve Tabi kaynaklar Bakanlığımıza, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımıza, Milletvekili arkadaşlarıma, işverene, sendikaya ve de devletimizin tüm bürokratlarına çok teşekkür ediyorum” dedi. 

 

IŞIKLAR MADEN OCAĞINDA İŞBAŞI MUTLULUĞU

 

Maden kazasının ardından Maden Ocaklarının iş sağlığı ve güvenliğine göre hareket edilmediği için üretime kapatıldığını kaydeden Özdağ, “Bu maden Ocaklarında yaklaşık 2900 civarında işçimiz çalışıyor. Işıklar A.Ş’ye ait olan Soma Maden Ocaklarında da incelemelerde bulunduk. İncelemeler neticesinde işveren bütün eksikliklerini tamamladığını söyledi ve ardından da müfettişler gelerek incelemelerini tamamladıktan sonra ve yaklaşık 6 ay gibi bir süre sonra Ocaklar Maden İşçilerinin iş ve can güvenliğine uygun hale getirilerek Maden Ocağı tekrar çalışır duruma geçti. Düne kadar bu Ocaklarda çok az kişi çalışıyordu. Bu çalışanlarında yani Işıklar ve Atabacalarında çalışan madencilerin maaşlarını 3 ay boyunca devlet vermişti. Bir taraftan da işverende bu maden işçilerinin maaşlarını ödedi. Eynez’de de 6 ay boyunca devlet olarak çalışan işçilerin maaşını devletimiz ödüyor. İşverende aynı şekilde maaşlarını ödüyor. Maden Ocağında çalışan işçi kardeşlerimiz Manisa Milletvekili olarak şahsımı arıyorlar, ve bu soruna bir çözüm yolu bulunmasını istiyorlar, iş başı yapmak için talepte bulunuyorlardı. Herkes meydana gelen maden kazasının yaralarını sarmak adına üzerine düşen görevi yerine getirdi. Bunun neticesinde de Işıklar Maden Ocağı kömür üretimine başladı. Orada çalışan maden işçisi kardeşlerimize hayırlı olsun diyorum” ifadesinde bulundu.

 

EYNEZ VE ATABACI’LARINDA DA AYNI PROSEDÜR İŞLEYECEK

AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ Işıklar Maden Ocağı’nın açılmasının ardından facianın yaşandığı Eynez ocağı ile şirketin diğer ocağı olan Atabacası’nda da üretime gerekli incelemeler ve tamirat işleri tamamlandıktan sonra birkaç ay içerisinde geçirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Özdağ, “Işıklar Maden Ocağının tekrar üretime başlaması önemli bir dönüm noktasıdır. Eynez ve Atabacası’nda da üretime geçilmek isteniyorsa bu ocaklar için de aynı prosedür işleyecek. Eksiklik olmadığı veya tespit edilen eksiklerin giderildiği ortaya çıkarsa da oralarda da güvenli bir ortam oluşturulduğu tespit edildiğinde üretime geçilebilecek” şeklinde konuştu.

 Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ise yaptığı açıklamada madenlerin kapatılma tartışmasından işçiler ve esnafın tedirgin olduğunu, yapılan yoğun çalışma ve incelemeler sonunda da madende iş güvenliği şartlarının yerine getirildiğini söyledi.