Elektrikli Bisiklet Sürücülerine Kötü Haber

Motor ve Şarjlı olarak bilinen Elektrikli bisiklet Kullanıcılarına sürücü ve yolculara uygulanan kask uygulaması aralıksız olarak devam ediyor.


Gündem 17.09.2014 18:27:46 2812 0

Elektrikli Bisiklet Sürücülerine Kötü Haber

 Kask uygulamasına ilave olarak Şarjlı olarak bilinen Elektrikli bisiklet Kullanıcılarına kötü Haber geldi. Şarjlı olarak bilinen Elektrikli bisiklet Kullanıcılarına bundan böyle A1 – A2 ve plakasız binmek zor olacak.

 2918 sayılı karayolları trafik yönetmeliğinde;”bisiklet: en çok 3 tekerlegi olan ve üzerinde bulunan insanın adele gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürmek suretiyle haraket eden ve yolcu taşımalarında kullanılmayan motorsuz araçtır

 Azami sürekli gücü 0,25 kw’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25km / saate ulaştığında pedal çevirmediği takdirde gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.” Şeklinde hüküm tesis edilmiştir.

 Ancak; azami sürekli gücü 0,25 kw (250 WATT)’I Geçen elektrikli bisikletler elektrikli motorsiklet olarak tescil ettirilmesi gerekmektedir . yani trafik tescil ve denetleme büro amirliğine müracaat edilerek plaka ve ruhsat çıkarılması ve kullanacak kişinin de A1 veya A2 sürücü belgesinin olması gerekmektedir.

  Aksi halde tescilsiz plakasız araç kullanmaktan dolayı 2918 sayılı karayolları trafik kanunu’nun 25. Maddesi gereğince 172.00 TL ve ayrıca ehliyetsiz kullanmaktan dolayı da yine aynı kanunun 36. Maddesince 1.462.00 TL. cezai işlem uygulanacaktır. Yine aynı kanunun 37. Maddesi gereğince yaşı küçük (13 yaşını bitirmeyen) sürücülerin elektrikli bisiklet kullanması yasaktır.

  Aksi takdirde kullandırmaktan dolayı 80.00 TL cezai işlem yapılacak ve trafikten men edilecektir. Ayrıca pedallı ve elektrikli bisikletlerin tek yönlü olarak kullanılan sokaklarda (Tahirün ve 2 nakliye V.B.) tersten gitmesi halinde 80.00 TL cezai işlem uygulanacaktır.

  Yine öğrencilerin elektrikli bisikletle okula gelmemeleri, aksi taktirde KTK ilgili maddelerden işlem yapılacak ve elektrikli bisikletler trafikten men edilecek olup fatura sahibi faturayı ibraz etmesi halinde elektrikli bisikletin teslimi yapılacaktır.