FENİLKETONÜRİ İLE İLGİLİ NOVADA AVMDE STAND AÇILAR

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü Fenilketonüri ile ilgili Novada AVMde Sağlıklı Yaşam aracı ile stand açarak Diyetisyen Emel Koçoğlu,Ebe Ayşe Çavuşoğlu ve Ebe Şule İnkaya tarafından halkımıza bilgilendirmeler yapılıp broşür dağıtımı yaptılar.


Sağlık 8.06.2018 12:10:56 1001 0

FENİLKETONÜRİ  İLE İLGİLİ NOVADA AVMDE  STAND AÇILAR

Akhisar  İlçe  Sağlık Müdürlüğü Fenilketonüri  ile ilgili Novada AVMde   Sağlıklı Yaşam aracı ile stand açarak Diyetisyen Emel Koçoğlu,Ebe Ayşe Çavuşoğlu ve Ebe Şule İnkaya  tarafından  halkımıza bilgilendirmeler yapılıp broşür dağıtımı yaptılar.

1 HAZİRAN ULUSAL FENİLKETONÜRİ GÜNÜ

Yenidoğan Tarama Programı, tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmetidir. Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalıktır.  Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlanıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir.  Ülkemiz hastalığın en sık izlendiği ülkelerdendir. Doğması beklenen bebek sayısı ile değerlendirildiğinde her yıl 200-250 yeni fenilketonüri vakasının topluma katılacağı hesaplanır. Çekinik genle taşınan bu hastalığın taşıyıcı sıklığı ülkemizde yüksektir. Her 100 kişiden dördünün bu hastalığı taşıyor olmasının yanı sıra, yüksek orandaki akraba evlilikleri (her 4 evlilikten 1´i)  hastalığın ülkemizde sıklıkla izlenmesinin nedenidir.

Ağır zihinsel geriliği olan fenilketonürili bireylerde nörolojik sorunlar, bazı davranış bozuklukları, dermatit şeklindeki cilt lezyonları yanı sıra vakaların sadece % 60´ında anne babaya göre açık saç-göz-ten rengi ile karakterize görünüm vardır. Hastalığın tanısının ardından çocuklar uygun diyetle sağlıklı bir hayat sürebilmektedir.

Yenidoğan Tarama Programı bebeklerin doğumlarından itibaren uygun şartlarda özel filtre kağıtları ile topuk kanı örneklerinin alınarak Yenidoğan Tarama Laboratuarlarına en kısa zamanda ulaştırması, bu bebeklerin tarama sonuçları internet ortamında açıklanır açıklanmaz sonuçları hastalık yönünden şüpheli çıkan bebekleri (Bilim Komisyonları tarafından hazırlanan akış şemaları uyarınca) ilgili kliniklere sevk etmek ve ilgili klinik tarafından verilen tanıları ve sonuçları takip etmek esasıyla yürütülmektedir.

Tanı alan fenilketonürileri çocukların özel beslenme gereksinimi olan mamaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca ek beslenme ürünleri (makarna, bisküvi v.b) için ailelere ödeme de yapılmaktadır.

 Ülkemizde her yıl 1 Haziran ?Ulusal Fenilketonüri Günü? olarak kabul edilmiş olup bu günde konunun önemini anlatan bazı etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde tedavi edilmediğinde sonuçları son derece ağır olan bu hastalık için toplumsal duyarlılık oluşturulmaya çalışılmaktadır.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ