?GÖRDÜĞÜNÜZ HER ŞEY KADININ ESERİDİR?

5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ KUTLANDI Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün öncülüğünde 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü Akhisar Kayalıoğlu Mahallesi Belediye Hizmet Binası önünde yapılan basın açıklamasıyl


Gündem 6.12.2019 00:19:14 1569 0

?GÖRDÜĞÜNÜZ HER ŞEY KADININ ESERİDİR?

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün öncülüğünde 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümü Akhisar Kayalıoğlu Mahallesi Belediye Hizmet Binası önünde yapılan basın açıklamasıyla kutlandı. 5 Aralık 1934 tarihinde ?Kadınlara Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakkı? veren yasanın kabulü ile her yıl ?Kadın Hakları Günü? düzenli olarak kutlanmaya devam ederken Akhisar halkı Kadın Hakları Günü´nün 85. yılını Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Dereği Kayalıoğlu Mahallesi sorumlusu Mesude Sivrier öncülüğünde toplandı ve ardından basın açıklaması düzenlendi.  8 Mart Kadın Dayanışma Derneği adına basın açıklamasını Mesude Sivrier gerçekleştirdi. Sivrier ?Kadınım Hakkım var, ben seçerim, seçilirim diyen kadınlar, seçme ve seçilme haklarını elde etmenin 85. yıl dönümünü kutluyor. Kadın hakları ve kadınların eşitliği konusunda, batı ülkelerinde ve toplumlarında yoğun mücadeleler vermiştir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere´de bu mücadelelerin en şiddetlileri yaşanmışken ülkemizde benzer mücadeleler yaşanmadan, Atatürk tarafından bu haklar biz Türk kadınına verilmiştir. Bilindiği üzere 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulle yürürlüğe giren ve Türk kadınlarını şeriat zincirinden kurtaran Medeni Kanun ile Türk kadını güçlenmeye, kişiliğini bulmaya başlamıştır. Türk kadınına 1930´da kabul edilen bir yasa ile belediye seçimlerine katılma hakkı, 1932´de kabul edilen bir yasa ile de Türk kadınına muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı tanınmıştır.  Ertesi yıl da 8 Ekim 1934´de kabul edilip 5 Aralık 1934 yürürlüğe giren yasa ile de kadın erkek eşitliği alanında bütün haklar, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı birçok Avrupa ülkesinden önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından ülkemizde kadınlara verilmiştir. Kadın haklarının kısıtlı olduğu Osmanlı İmparatorluğu´ndan kadın erkek eşitliğinin kabul edildiği Türkiye Cumhuriyeti´ne geçiş birçok devrimler ile mümkün olabilmiştir.
Ne mutlu bize ki öncü bir ülkenin öncü kadınlarıyız. Ancak bugün nüfusumuzun yarısını kadınların oluşturmasına rağmen fiili olarak eşit yurttaş olamadıkları görülmektedir. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamın arttırılmaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadınların insan haklarının ihlaline devam edilmesine neden olmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yönetici pozisyonlarda ve parlamentoda erkekler hep ezici bir çoğunluğa sahiptir. Kadınlar kendi sorunları da dahil tüm ülkenin sorunlarına çözüm bulabilecek güçte ve yetenektedirler. Kadınlar haklarını iyice öğrenip haklarına sahip çıkmalıdır.
 Kadın insan haklarının ihlali önüne geçmek için; Kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını arttıracak bir dizi yasanın çıkartılması, yine erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi gerekir.  Bu yasaların çıkması Meclis´teki kadın milletvekillerine düşmektedir. Siyasette kadın milletvekilinin sayısı ve oranımızın artması sevindirici ancak yeterli değildir. Kadının çalışma hayatında yer alması aile birliği için bir tehdit olarak algılanmamalıdır. Kadının çalışma hayatından kopmaması için kamuda ve özel sektörde daha fazla kreş açılabilir. Cezaların caydırıcı ve ibret verici olabilmesi için üst sınırlar yükseltilmeli, iyi hal indirimi ve tahrik indirimleri kaldırılmalı, ceza alanlar olası af kapsamları dışında tutulmalıdır. Kadının önce özgür birey olduğu kimsenin malı olmadığı kabul edilirse kadının insan haklarının ihlali de önlenebilir. ? dedi.

 

Programa katılanlar arasında Akhisar 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği Başkanı, Dernek Mahalle sorumluları, üyeleri, Kayalıoğlu Belediyesi Eski Başkanı Mehmet Gökfiliz, Kayalıoğlu Mahalle Muhtarı Armağan Ağdanlı, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş yer aldı.




Haber Kaynak : HABER MERKEZİ