HALİS NİYET VE SAMİMİYET

Muhterem Müslümanlar! Yüce dinimiz İslam´da imanın, ibadetin, güzel davranışların kabulü halis niyet ve samimiyete bağlıdır.


Gündem 19.06.2020 03:03:22 1298 0

HALİS NİYET VE SAMİMİYET

Muhterem Müslümanlar!

Yüce dinimiz İslam´da imanın, ibadetin, güzel davranışların kabulü halis niyet ve samimiyete bağlıdır. Niyet her işin başı, kulluğun sırrıdır. Cenab-ı Hakkın rızasını kazanma arzusudur. Samimiyet ise inancın ve amelin yalnızca Allah´a has kılınmasıdır. İnsanın içiyle dışının, kalbiyle halinin bir olmasıdır.         

Aziz Müminler!

Niyet ve amel, birbirini tamamlayan ruh ve beden gibidir. Namazı fiziksel hareketten, orucu aç ve susuz kalmaktan, hac ve umreyi seyahatten ayıran niyettir.

Mümin imanında samimidir. ?Biz bu kitabı sana gerçeğin bilgisi olarak indirdik. Öyleyse samimi bir inanç ve bağlılık göstererek sadece Allah´a kulluk et.?[i]ilahiemrine canıgönülden uyar. Yalnızca Allah´a kulluk eder ve sadece O´ndan yardım ister. Rabbinin kendisini gördüğü ve hep yanında olduğu bilinciyle yaşar.

Mümin ibadetlerinde samimidir. Diliyle, bedeniyle ve gönlüyle Rabbinin nimetlerine şükreder. O´nun büyüklüğü karşısında kendi acizliğini itiraf eder. ?De ki, şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm, âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.?[1]ayet-i celilesine son nefesine kadar sadık kalır.

Mümin çevresine karşı samimidir. Ailesiyle, akrabasıyla, komşularıyla iyi ilişkiler kurar. Güler yüzlü, doğru sözlü, alçak gönüllüdür. Vefalı ve yardımseverdir. Güveni ve dürüstlüğü yaygınlaştırır. Kötülüğe engel olur. Vahdetin yanında, fitnenin karşısında durur. Hâsılı mümin,  hayatının her safhasında hüsn-i niyet ve samimiyet üzere yaşar.

Değerli Müminler!

Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadisinde şöyle buyurur: ?Allah, ancak samimiyetle ve sadece kendi rızası gözetilerek yapılan ameli kabul eder.?[2]

Evet!Ameller, niyetlere göre kıymet kazanır. Herkes yaptığının karşılığını niyetine göre alır.[3] Samimiyetsiz işlerin Allah katında hiçbir değeri yoktur. Unutmayalım ki imanın lezzetine, ibadetin huşuuna, salih amelin huzuruna ve Cenab-ı Hakkın rızasına ancak halis bir niyet ve samimiyetle varılır. Hutbemi Sevgili Peygamberimizin bize öğrettiği şu duayla bitiriyorum: ?Ey her şeyin Rabbi olan Allah´ım! Beni ve ailemi dünya ve âhirette her an sana samimiyetle bağlı kıl.?5

                                                                                                                                                                             Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü
 
 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ