İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN HER YERDE

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü Yaşlılar haftasında Huzur evinde stand açarak yaşlıları sağlıklı yaşam bilgileri verdiler.


Sağlık 24.03.2018 17:32:50 639 0

İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN HER YERDE

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü Yaşlılar haftasında Huzur evinde stand açarak yaşlıları sağlıklı yaşam bilgileri verdiler. Akhisar ilçe sağlık müdürlüğünce huzurevinde açılan standda yaşlılarında haftası kutlarak yerilen bilgide şöyle denildi.

 ?Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız yaşlılarımıza, sevgi ve saygıyı dile getirmek için tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de her yıl 18?24 Mart tarihleri arası "Yaşlılara Saygı Haftası" olarak etkinlikler yapılmaktadır.

Yaşlı nüfusun artan oranı yaşlılara sunulan sağlık hizmetlerinin de çeşitlenmesini gerektirmektedir. Genç gruplarda sağlık hizmetlerinin temel hedefi tedavi iken, yaşlı gruplarda esas hedef; yaşam kalitesinin arttırılması ve korunmasıdır. Yaşlılarımızın yaşam kalitesinin korunması ise yalnızca tanı ve tedavi hizmetlerinin uygun ve etkili sunumuyla değil, aynı zamanda sağlıklı yaşam davranışları ve güvenli çevre ortamının oluşturulmasıyla da gerçekleşir.

Güvenli ve sağlıklı çevre önlemleri yaşlılık döneminde düşmelerin önlenmesinde en önemli faktördür. Düşme yaşlılar arasında görülen en sık yaralanma nedenidir. Yaşlı bireyler arasında başta kalça olmak üzere çeşitli kemik kırıklarıyla sonuçlanan düşmeler, hareketsizliği artıran ve yatağa bağımlılığa neden olan bir faktördür. Düşmelerin, yaşlılarda bağımsızlık ve güven kaybına neden olabileceği de bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda, düşme nedenli kırıkların neredeyse tamamının ev içerisinde gerçekleştiği ve düşmelerin en fazla merdiven, sandalye, paspas ve yer döşemesinin uygunsuz olması nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmiştir.

Yaşlılarımızın yaşadığı ortamları güvenli hale getirmek için alınacak küçük önlemler arasında; kaymayan paspas veya yer döşemesi seçimi, tutamaklı merdiven, görme derinliğinde algılama bozukluğuna yol açmayacak desenli halı-kilim kullanımı, yeterince aydınlatılmış yaşam alanları, rakamları kolayca seçilebilen telefonlar ve kolayca görülebilecek acil telefon numaraları yerleştirilmesi yer almaktadır.

Her yeni günde sağlıklı ve güvenli yaşamak için;


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ