İlçe Tarım´dan İlaç Kalıntısına Karşı Kararlı Adımlar

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Sazoba, Beyoba, Akselendi ve Sarıçalı mahallelerinde ?Bağlarda Kalıntı Problemi ve Çözüm Önerileri? konulu çiftçi eğitim toplantıları düzenlendi.


Gündem 12.06.2017 14:47:43 821 0

İlçe Tarım´dan İlaç Kalıntısına Karşı Kararlı Adımlar

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Sazoba, Beyoba, Akselendi ve Sarıçalı mahallelerinde ?Bağlarda Kalıntı Problemi ve Çözüm Önerileri? konulu çiftçi eğitim toplantıları düzenlendi.

İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı konu uzmanı mühendisler Nazlı Funda Edremit, Hasan Kaya ve Mehmet Ali Ünverdi tarafından Sazoba, Beyoba, Akselendi ve Sarıçalı mahallelerindeki kahvehanelerde 9 Haziran Cuma günü organize edilen eğitim toplantıları, üreticilerden yoğun ilgi gördü.

Bölgemizde yaygın olarak üretimi yapılan çekirdeksiz sultani kuru üzüm üreticilerine yönelik olarak gerçekleştirilen toplantılarda, ilk olarak ?Bağlarda Kalıntı Problemi ve Çözüm Önerileri? konulu sunumlar yapılırken, uzmanların konu anlatımlarının ardından üzüm üreticileri ile interaktif bir sohbet ortamında konular tartışılarak toplumsal farkındalık sağlanmaya çalışılıyor.

Uzmanların dile getirdiği bir başka konu ise, 23 Ağustos 2017 tarihinden itibaren AB ülkelerinde üzümde kalıntı MRL değeri 0,2 ppm´den 0,01 ppm´e düşürülecek olan ?Bifenthrin? etken maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin bağlarda kimyasal mücadele amacıyla kullanılmasının sakıncalı olduğu belirtilerek, üreticilerin bu hususta bilgilendirilerek uyarılması oldu.

Özellikle kalıntı probleminin çözümüne yönelik olarak ilaçlama programlarının çok hassas ve doğru bir şekilde yapılması, üreticilerin bu konuda çok dikkatli davranmaları gerektiği ve özellikle son ilaçlama ile hasat süresi arasında geçmesi gereken zamana kayıtsız ve şartsız uyulması gerektiği vurgusu yapılarak, ilçemizde program dahilinde hasat öncesi, hasat esnasında ve hasat edilmiş ürünlerden numune alarak ruhsatsız ilaç kullanımının olup olmadığının ve kalıntı analizlerinin izlenmeye devam edeceği belirtildi.

İlçemizde 2017 bitkisel üretim sezonu dahilinde; Mayıs ayında 1 adet salatalık, 2 adet kiraz ve 5 adet bağ asma yaprağı numunesinin örnekleme yöntemi ile üretici parsellerinden alarak analize gönderildiği ve 2017 üretim sezonu boyunca bütün ürünlerde toplam 39 adet numunenin analize gönderileceği uzmanlar tarafından dile getirildi.

İlçemize bağlı Çamönü ve Selçikli mahallelerindeki yüksek tünel plastik seralarda yapılan Örtüaltı Hıyar Yetiştiriciliği de İlçe Tarım Müdürlüğü´nün ilaç kalıntısına karşı kontrol ve denetim çalışmaları kapsamında yer alıyor. İlçemizde yaklaşık olarak yılda 10 bin ton Sofralık Hıyar üretimi gerçekleştirildiğini belirten uzmanlar, Örtüaltı Hıyar Yetiştiriciliğinin kısa vadede sağladığı kazanç ve kolay pazarlama imkanları nedeniyle bu mahallelerde alternatif bitkisel üretim şekli olarak ön plana çıktığını ve seracılık faaliyetleri her geçen yıl daha da genişleyen alanlarda hızla devam ettiğini dile getiriyorlar.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde yer alan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı uzmanlarından oluşan teknik ekipler ilçemizdeki bütün üreticilere olduğu gibi örtüaltı (sera) tarımı yapan üreticilerimize de ulaşıp, üretim alanları olan seralarda kendileriyle müşterek çalışarak, sofralık hıyar üretiminde verimi yükseltmeye ve ilaç kalıntısız ürünler elde edilmesine yönelik olarak etkin bilinçlendirme ve sürekliliği olan teknik destekler sağlıyor.

Her geçen gün ekolojik döngü ve sağlıklı yaşam bilinci artan toplumun hijyenik ve güvenilir gıda tüketme talep ve beklentilerine yanıt verecek nitelikte sağlıklı, hijyenik ve ilaç kalıntısı olmayan ürünleri tüketicilerle buluşturma gayreti içerisinde olan Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü´nün üreticilerle senkronize hareket ederek, gerekli teknik çalışmaları uygulama noktasında etkin kontrol ve aktif bilgilendirme faaliyetlerinin devam edeceği belirtiliyor.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ