İYİLİKLER YARIŞIYOR PROJESİNDEN AKHİSAR BELEDİYESİNE ZİYARET

?İyilikler Yarışıyor? isimi Proje kapsamında Manisa´nın merkez ilçesi Yunusemre Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Lisesi Proje Okulu öğrencileri Spor Toto Akhisar Belediye Stadyumunu ziyaret etti.


Spor 25.03.2019 13:16:06 1385 0

İYİLİKLER YARIŞIYOR PROJESİNDEN AKHİSAR BELEDİYESİNE ZİYARET

?İyilikler Yarışıyor? isimi Proje kapsamında Manisa´nın merkez ilçesi Yunusemre Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Lisesi Proje Okulu öğrencileri Spor Toto Akhisar Belediye Stadyumunu ziyaret etti.

Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Lisesi Proje Okulu öğrencileri Tuğçe Yağdıran, Zeynep Aydemir, Esra Çakır ve Ayşenur İşçi coğrafya öğretmenleri Sözer Vurgun ve Okul Müdür Yardımcısı Necmi Çinici ile birlikte önce Akhisar Belediyesi´ni sonra da Spor toto Akhisar Belediye Stadyumunu ziyaret ettiler.

?Ülkemizdeki bütün görme engelli çocukları da mutlu edebilir miyiz? hayaliyle yola çıkan Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Lisesi Proje Okulu öğrencileri, coğrafya öğretmenleri Sözer Vurgun´un desteği  ile okullarında görme engellilere yönelik dokunsal harita ve dokunsal zeka oyunları üretmek için Dokunsal Materyaller Atölyesi ismini verdikleri bir iyilik atölyesi kurdular.

Proje hakkında bilgi veren Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Lisesi Müdür Yardımcısı Necmi Çinici, Herkes için fırsat eşitliği, bağımsızlık ve özgürlük ilkesi ve sosyal sorumluluk bilincinin bir gereğidir. Eğitimin giderek önem kazandığı günümüzde, dezavantajlı gruplar arasında yer alan görme engelli bireylerin de günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ve bilgi edinmelerini sağlayacak eğitim materyallerinin tasarlanması ve yaygınlaştırılmasını amacıyla Sözer Vurgun ve öğrencilerinin kurdukları dokunsal eğitim materyalleri atölyesinde dünyada ilk kez bilgi farklı doku ve desen ile hazırlanarak dokunulabilir sembollerle ve Braille etiketleri (kabartmalı yazı) ile ifade edilmiştir. Dokunsal haritalar ve eğitim materyalleri ile görme engellilerin günlük yaşantılarındaki  her süreçten daha fazla ve daha etkin olarak yaralanmasını sağlanmıştır. Coğrafya öğretmeni Sözer Vurgun´un geliştirdiği bu sistem ulusal ve uluslararası alanda birden çok ödül almıştır. Dünyanın birçok ülkesinde de uygulanmaya başlamıştır. Uygulamanın başarılı olması ile birlikte farklı alanlarda dokunsal eğitim materyalleri hazırlanmış. Farklı dokular ile hazırlanan hikaye kitapları, zeka küpleri, atlaslar, matematik materyalleri, fen bilimleri, biyoloji, kimya, fizik materyalleri, zeka oyunları, dil öğrenme kartları dünyada bir ilk olarak eğitim ortamında yerini alarak görme engellilerin eğitimindeki en temel sorun olan materyal sorununu çözmüştür.

Bu proje bugün okul öğrencileri tarafından bir iyilik projesine dönüştürülerek dünya çapında bir sosyal sorumluluk projesi olmuştur. Sözer Vurgun öğrencileri ile beraber, İyilik Projesi Yarışması kapsamında hedeflerini büyüterek ?3 Ülke, 30 Okul, 3000 Mutlu Çocuk? sloganıyla ülkemizdeki 17 Görme Engelli Okuluna, Görme Engelli Öğrencilerin Eğitim Aldığı Liselerimiz İle Filistin, Sudan, Ruanda´daki  Görme Engelli Çocuklara Onlarca Dokunsal Dünya Haritası, Tangram ve Zeka Küpleri yaptılar. Aynı Zamanda Üretilen Materyallerin Yapım aşamasını da videoya alarak o ülkede yaşayan görme engelli çocukların öğretmenlerine göndererek bu materyallerin o ülkede çoğaltması yolunu açarak iyiliklerini daha geniş bir alana yaymışlardır.

Yine bu proje kapsamında Dünya´da bir ilk olarak ilk kez bir spor kompleksi Spor Toto Akhisar Belediye Stadı İçin "Görme Engelliler İçin Dokunsal Lokasyon Haritası" yapmışlardır. Akhisar Belediye Stadyumunun konumu Türkiye haritası, Dokunsal Ege Bölgesi ve Dokunsal Akhisar haritalarında ayrı ayrı gösterilmiştir. Ayrıca haritanın altında Stadın tribün kısımları ile Engelli girişi sembolik olarak dokunsal bir stad üzerinde gösterilmiştir. Bu Harita Akhisarspor´a hediye edilmiştir.

Haritalar Ege Bölgesini ve Akhisar ´ı lokasyon olarak göstermektedir. Haritalarda her bölüm görme engelli bireylerin Akhisar standının yerini rahatlıkla öğrenebileceği farklı bir doku ve sembol ile gösterilmiştir. Akhisar Stadı özel bir sembol ile gösterilmiştir. Harita lejantında dokuların karşılığı braille alfabesi ile yazılmıştır. Haritalar 100x140 ebadındaki fotoblok üzerine 1/120000 ve 1/5000000 ile 1/10000 ölçek ile hazırlanmıştır.

Allah rızası için çevremizdekilerin sorunlarına ilgi duyma ve onlara yardım etme sorumluluğumuz vardır. Küçülen dünyada çevremizdekilerin sorunlarının bizim de sorunlarımız olacağı bilinciyle yaşamak zorundayız. Yaşamda engelli olmanın zorluğunu ve her engelin ayrı bir meşakkatinin olduğunu her halde biz öğretmenler kadar iyi anlayan olamaz. Onların yaşam mücadelesinde var olabilmeleri hayata tutunabilmeleri bizler sayesinde olacaktır? dedi.

Şehit Fatih Kalu Kız Anadolu İmam Lisesi Müdür Yardımcısı Necmi Çinici, hem Akhisar Belediyesi yöneticilerini hem de kulüp yönetimine gösterdikleri ilgi ve nezaket ve misafirperverlik için Şehit Fatih Kalu Kız İmam Hatip lisesi adına çok teşekkür etti.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ