Kardeş Belediye ile İmzalar Atıldı

Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı´nın (BİGMEV) Bosna Hersek ile Türkiye arasında yürüttüğü ?Kardeş Belediyeler? projesi kapsamında bir araya gelen Akhisar Belediyesi ile Donji Vakuf Belediyesi kardeşlik sürecini resmi olarak başlattı.


Gündem 2.03.2016 14:35:54 299 0

Kardeş Belediye ile İmzalar Atıldı

Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı´nın (BİGMEV) Bosna Hersek ile Türkiye arasında yürüttüğü ?Kardeş Belediyeler? projesi kapsamında bir araya gelen Akhisar Belediyesi ile Donji Vakuf Belediyesi kardeşlik sürecini resmi olarak başlattı.

BİGMEV´in iki ülke belediyeleri arasında yürüttüğü çalışmalar neticesinde imza aşamasına gelen belediyeler arası kardeşlik süreci, Bosna Hersek´in iş potansiyeli olarak en güçlü belediyelerinden biri olan Donji Vakuf Belediyesi´yle Manisa´nın Akhisar Belediyesi´nde atılan imza ile resmiyet kazandı.

Belediyeler arası kardeşlik sürecini başlatmak üzere BİGMEV´in çağrısı ile Türkiye´ye gelen; Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susic ve Uluslararası İşbirliği Koordinatörü Sead Ceric, Meclis Üyesi Azrudin Dulovic ve şehrin önde gelen iş adamlarından Mehmed Kulasin´i, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı Belediye Encümen Salonu´nda ağırladı.

GÖNÜLLER KARDEŞ, ŞEHİRLER KARDEŞ

BİGMEV Heyeti´nin de katılımıyla gerçekleşen imza töreninde, Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susic ve Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı´nın kardeşlik protokolünü imzalaması ile iki ülke belediyeleri arasında kardeşlik süreci ?Gönüller Kardeş, Şehirler Kardeş? sloganıyla resmi olarak başlamış oldu. İmza törenine Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı´nın yanısıra Belediye Başkan Yardımcıları Latif Çakmak ve Ömer İşçi, Belediye Meclis Üyeleri Zafer Aşkın, Lütfi Akdağ, Aydın Coşkun, Hikmet Çağan, İsmail Seyrek, Kazım Özbek, Arif Oruntaş, Fatma Kocabıyıkoğlu ve Mehmet Taşer de katıldı.

HEM BELEDİYE HEM DE FESTİVALLER KARDEŞ OLUYOR

Akhisar´da bu yıl 557. Yılı kutlanacak olan Çağlak Festivali ile Bosna Hersek´in Donji Vakuf şehri Prusac kasabasında bu yıl 506´ıncısı kutlanacak Ayvaz Dede Şenkilerini de kardeş festival olacağına vurgu yapan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı; ?Bugün burada Donji Vakuf Belediyesi ile birlikte kardeş şehir protokolü imzalamak için bir aradayız. Bosna ile olan bağlarımızı biliyoruz, ülkelerimiz kardeş biz de şehirlerimizi kardeş yapmak için gayret ediyoruz. Donji Vakuf´un Akhisar´ımız için ayrı bir önemi ve özelliği var. Biliyorsunuz Çağlak Festivali Akhisar´ımızda kutluyoruz, Bosna Hersek, Donji Vakuf´ta da Ayvaz Dede Şenlikleri kutlanıyor. Şenliğe ismini veren Ayvaz Dede, biliyorsunuz Akhisar´dan gitmiştir. Dolayısıyla bizim için çok değerli ve anlamlı, bizim Çağlak Festivali´ne ruhu katan Şeyh İsa Hazretleri de Ayvaz Dede´nin çağdaşıdır. Onlar aynı dönemde yaşamışlar ve aynı misyonla hareket etmişlerdir. Dolayısıyla Donji Vakuf ile ve oradaki Donji Vakuf´un bir kasabası olan Prusac (Akhisar) ile de böyle önemli bir bağımız var.

KÖPRÜ ARTIK DAHA SAĞLAM

Biz ilk defa Akhisar heyeti olarak 2010 yılında Ayvaz Dede Şenlikleri´nin 500´üncüsünde Bosna´daydık. Bosna´ya ilk gidişimiz ilk temasımız o zaman oldu. İlk gittiğimizde oradaki heyetteki arkadaşlar ile orada kendimizi hiç yabancı hissetmedik. Sonrasında Bosnalı kardeşlerimiz de Akhisar´a geldiler, onlar da aynı duyguları burada ifade ettiler. Bu da ayrıca bizim için anlamlıdır. Tabiki bu gidiş-gelişlerimizin daha somut adımlara dönüşmesi için yeni adımlar atıyoruz. Kurduğumuz bu köprüyü sağlamlaştırmaya çalışıyoruz. Bunun ileri bir adımı olarak da kardeş şehir protokolünü imzalıyoruz.

TARİHE GEÇEN BİR PROTOKOL

Akhisar Belediye Meclisi´mizin 01.10.2015 tarihinde aldığı resmi kararı şimdi bir protokol ile taçlandırıyoruz. Akhisar´da bugün ve bugünden önce de meclis üyeliği yapmış arkadaşlarımız Akhisar için gerçekten çok önemli kararlara imza attılar. Akhisar söz konusu olunca bütün farklılıklarımızı bir kenara atıp gerçekten önemli kararlar aldık ve Akhisar´da hep beraber yeni değerler kattık. Burada imzaladığımız bu kardeşlik protokolü ayrıca bir önem taşıyor, tarihe geçen bir protokol olduğunu düşünüyorum. Burada imzası olan meclis üyelerimize teşekkür etmek istiyorum. Ayvaz Dede´nin bundan yaklaşık 550 yıl önce Bosna´ya gidişini daha da anlamlı hale getiriyor. Bizler Ayvaz Dede´nin torunları olarak ve Şeyh İsa´nın torunları olarak kendi günümüzdeki önemli bir misyonu üstlendiğimizi düşünüyorum. Aldığımız bu meclis kararı bu anlamda diğer meclis kararları gibi çok değerli ve anlamlıdır.

Bu protokol ile birlikte ekonomik, kültürel ve diğer anlamlarda daha sağlam adımlar atabileceğiz. Ayvaz Dede Şenlikleri dışında da diğer günlerde de Donji Vakuf´u ve Bosna´yı ziyaret etmeye gideceğiz. Öyle zannediyorum ki daha somut adımlarla kardeşliğimiz daha da ileri boyutlara taşınacaktır? dedi.

Sözlerine böyle güzel bir karar verdikleri için teşekkür eden Donji Vakuf Belediye Başkanı Huso Susic; ?Bizi hem Bosna´da hem de Türkiye´de hem Donji Vakuf´ta hem de Akhisar´da bir çok etken bizleri birleştiriyor.  Uzun senelerdir bu kardeşlik devam ediyor, bugün ki ise resmiyete döküyoruz. Türkiye´de ikinci kardeş olan şehrim olacağından dolayı mutlu oluyorum. Protokol çerçevesinde imzalanan alanlar ile ilgili de ayrıca mutluyum. Umarım iki ülkemiz çıkarları adına da ortak çalışmalar yapacağız.

Konuşmaların ardından her iki belediye başkanı karşılıklı sözleşmeleri imzaladı. Öte yandan Akhisar Belediye daha önce Makedonya´dan Gostivar Belediye ile Donji Vakuf Belediyesi´nin ise Bursa İnegöl ile kardeş belediyeliği bulunduğu bildirildi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ