Kirazoğlu Devlet Hastanesi, Diyabet Günü etkinliğiyle farkındalık yarattı

Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi diyabet ekibi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle toplumda diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla etkinlik düzenledi.


Sağlık 14.11.2016 18:34:45 724 0

Kirazoğlu Devlet Hastanesi, Diyabet Günü etkinliğiyle farkındalık yarattı

Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi diyabet ekibi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle toplumda diyabet hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla etkinlik düzenledi.

 Diyabet ekibi, 13 Kasım Pazar günü Novada Outlet alışveriş merkezinde,14 Kasım´da Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde, diyabetin sebepleri, belirtileri, tedavisi ve neden olabileceği organ hasarları açısından Diyabet Standı açarak halkı bilgilendirdi. Stantta  Dahiliye Uzman Hekimi Derya Uçardağ Cengiz, Diyabet Hemşiresi İlknur Esen, Eğitim Hemşiresi Gülistan Korkmaz  ve Diyetisyen Gökçe Sevim bulunarak diyabet hakkında bilgilendirme, isteyen vatandaşlarımız için parmaktan kan alarak şekeri ölçümü, beden kütle indeksi hesaplaması,Tip 2 Diyabet için risk anketi uygulaması yaparak sağlıklı ve doğru beslenme önerilerinde bulundular. Mavi halka diyabete karşı küresel birlikteliği ve diyabet farkındalığını temsil etmektedir. Bu amaçla hastane çalışanları ve halkımız el ele mavi diyabet halkası oluşturdular.

Novada Outlet alışveriş merkezinde bilgilendirme broşürlerinin dağıtıldığı ve diyabet hastalığı riski olan kişileri hastaneye yönlendirildiğini söyleyen Hastane Yöneticisi/Baştabip Op. Dr. Erol Karaca; ?Kronik hastalıklar içerisinde diyabet, her yaş grubu için tehdit oluşturan bir hastalıktır. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite diyabetin tüm tip ve dönemlerinde tedavinin en önemli ayağıdır. Kan şekeri seviyesinin hem kısa hem de uzun süre içinde kabul edilebilir sınırlarda tutulabilmesi için hasta eğitiminin, diyet desteğinin,yeterli egzersizin, hastanın kendi kan şekerini kontrol etmesinin, doğru ilaç kullanımının olağanüstü önemi vardır. Diyabet (Şeker Hastalığı) ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır.Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. 2012 yılında yalnızca diyabet nedeniyle 1.5 milyon ölüm gerçekleşmiştir.Diyabet uzun dönemde kontrol sağlanmazsa  kalp krizi, inme, körlük, böbrek yetmezliği ve  uzuv kayıplarına neden olabilir. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir" dedi.

Hastane idaresinden Hastane Yöneticisi/Baştabip Op. Dr. Erol Karaca, Sema Artaç, Fatma Yürük, Hatice Evci ziyarette bulunarak farkındalık oluşturmaya katkıda bulundu.

Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde Diyabet Polikliğini, Diyabet Eğitim Odasında görevli Diyabet Hemşiresi ve Diyabet Okulu mevcut olunarak konu hakkında Akhisar halkına ve hastalara hizmet devam ediyor. Diyabet okulunda Dahiliye Uzmanı, Diyetisyen Fizyoterapist ve Diyabet Hemşiresi tarafından eğitim veriliyor.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ