MANİSA VALİLİĞİ İL UMUMİ HIFZISSIHHA KURULU

T.C. Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlar aldı.


Gündem 9.05.2020 13:09:22 1295 0

MANİSA VALİLİĞİ İL UMUMİ HIFZISSIHHA KURULU

T.C. Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararlar aldı.

Manisa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 08/05/2020 Tarihi ve 2020/43 kararı ?Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen ve tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden Covid-19 adı verilen Koronavirüs salgınından vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla; Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, İçişleri Bakanlığının uygulamaya konulmasını emrettiği talimatlar ve virüsün kuluçka devresinde de bulaşma ve yüksek yayılma hızına sahip olması özelliklerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda ilimiz genelinde uygulanmak üzere kararlar alınmaktadır.

 
   


Ticari taksilerin faaliyetleri sırasında, gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından bazı riskler ortaya çıkmaktadır.

Bu risklerin giderilmesi amacıyla ilgili Bakanlıklarla yapılan değerlendirmeler sonucunda pandemi sürecinde aşağıda belirtilen tedbirlerin alınması gerektiği değerlendirildiğinden Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 nci ve 72 nci maddesi kapsamında aşağıdaki ek tedbirlerin alınması gerekmiştir;

I- Ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçlar en az haftada

bir kez olacak şekilde düzenli aralıklarla temizlenecek/dezenfekte edilecektir. Gerektiğinde ibraz edilmek üzere yetkili merci tarafından düzenlenmiş aracın dezenfekte edildiği tarihi gösteren belge araçta bulundurulacaktır. Bu amaçla araç dezenfeksiyonunu gerçekleştiren kurum, kuruluş veya odalar tarafından, gerçekleştirilen işlemin tarihini ve kimin tarafından yapıldığını gösteren belge tanzim edilecektir.

2-   Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edecek ve aracın içinde mutlaka maske kullanacaklardır.

3-   Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme/ürün veya 80 derecelik kolonya bulunduracak, ticari taksi şoförleri taksiye bindiği anda dezenfektan veya kolonya kullanabileceği/kullanması gerektiği konusunda müşteriyi bilgilendirecektir.

4-   Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.

5-   Müşteriler ticari taksilere maskesiz binemeyeceklerdir.

6-  

 
   


Hizmet sunulan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda/durakta müşterilerin fiziksel temas edebileceği (kapı kolu, cam açma düğmesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandırılması sağlanacaktır.

7-   Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kartı, mobil uygulamalar vb.) temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacaktır.

Yukarıda yazılı kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. Maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunun 195. Maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacaktır.? İfadeleri yer aldı.