Manisaya Elektrikli Otobüsler 2018 de Teslim Edilecek

2018 yılında Manisa´ya teslim edilecek olan yeni nesil elektrikli otobüs Sileo, Transist 2017 Fuarına damgasını vurdu


Gündem 3.11.2017 15:12:49 769 0

Manisaya Elektrikli Otobüsler 2018 de Teslim Edilecek

2018 yılında Manisa´ya teslim edilecek olan yeni nesil elektrikli otobüs Sileo, Transist 2017 Fuarına damgasını vurdu

Toplu ulaşımda sıfır emisyon denildiğinde akla gelen Bozankaya, yeni nesil Sileo S10 ve S25 araçlarının gösterimini Türkiye´de ilk kez Transist 2017 Fuarı´nda gerçekleştirdi. Fuarda yoğun ilgi gören yeni nesil elektrikli otobüs Sileo´yu, Türkiye´de ilk kullanan şehirlerden biri de Manisa olacak.

Yeni Sileo hakkında bir konuşma yapan Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay; ?Elektrikli otobüsümüz Sileo´nun ilk neslini 4 yıl önce ürettik. Bu araçlarımız Türkiye´de çeşitli illerde 2,5 yıldır sorunsuz şekilde yolcu taşıyor. Transist 2017 Fuarı´nda sergilediğimiz yeni nesil Sileo araçlarımızı ise 2018 yılında ilk olarak Manisa halkının kullanımına sunacağız. Bu araçlar hem çok konforlu, hem çok sessiz. 4 saatlik şarjla kullanıma bağlı olarak 400 km´ye kadar mesafe kat edilebiliyor. Ayrıca rejeneratif enerji üretimiyle de aküleri yolda giderken doldurabilme imkanı bulunuyor.? dedi.

Bozankaya, elektrikli otobüsü Sileo´nun yeni neslini Türkiye´de ilk defa Transist 2017 Fuarı´nda tanıttı. Ulaşım alanında yeni teknolojilerin ve stratejilerin yer aldığı Transist 2017´de, Bozankaya, 10,7 m ve 25 m´lik yeni nesil elektrikli Sileo S10 ve S25 aracını sergiledi.

Ekim ayında Belçika´da düzenlenen Busworld 2017 fuarında dünya lansmanı yapılan Yeni Sileo´ya fuar ziyaretçilerinin ilgisi ise oldukça yoğundu. Bozankaya standında bir konuşma yapan Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay; ?Elektrikli otobüsümüz Sileo´nun ilk neslini 4 yıl önce ürettik. Bu araçlarımız Türkiye´de çeşitli illerde 2,5 yıldır sorunsuz şekilde yolcu taşıyor. Transist 2017 Fuarı´nda sergilediğimiz yeni nesil Sileo araçlarımızı ise 2018 yılında ilk olarak Manisa halkının kullanımına sunacağız. Bu araçlar hem çok konforlu, hem çok sessiz. 4 saatlik şarjla kullanıma bağlı olarak 400 km´ye kadar mesafe kat edilebiliyor. Ayrıca rejeneratif enerji üretimiyle de aküleri yolda giderken doldurabilme imkanı bulunuyor.? dedi.

Türkiye´de bugüne kadar elektrikli otobüslerle ilgili yapılan 7 ihaleyi de kazandıklarını belirten Günay, ?Manisa Büyükşehir Belediyesi´nin açtığı ihaleyi de Eylül ayının sonunda kazandık. Manisa halkı için Yeni nesil Sileo aracımızın 18 metrelik modelinden 20 adet ve 25 metrelik modelimizden 2 adet olmak üzere toplam 22 adet araç üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretimlerimiz Ankara´daki Bozankaya tesislerimizde başladı. Eskiden belediyelerimiz sayı olarak az araç satın alırdı. Ancak bu araçların çevreci olması ve uzun vadedeki kazanımları belediyelerin de dikkatinden kaçmadı ve son zamanlarda daha fazla araç alımları gerçekleşmeye başladı. Manisa Belediyesi´ne de bu doğrultuda 22 adet yeni nesil Sileo otobüsü 2018 yılı içinde teslim edeceğiz.? şeklinde konuştu.

Şehrin sessiz yıldızı: Yeni nesil Sileo elektrikli otobüsler

Bozankaya tarafından üretilen çevre dostu, sessiz, verimli ve sıfır emisyon özellikleriyle ön plana çıkan yeni nesil Sileo otobüsler, %100 elektrikli 10, 12, 18 ve 25 metre uzunluğunda modellere sahip. 4 saatlik bir şarjla 400 km mesafeyi kat edebilen Yeni Sileo, sahip olduğu rejeneratif enerji ile de fren enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüp aracın bataryasını dinamik olarak şarj edebiliyor. İçten yanmalı motor yerine aks üzeri elektrikli motor kullanılması geniş ve ferah bir iç hacim yaratırken aracın yolcu taşıma kapasitesi de farklı uzunluklara göre 75 kişiden 232 kişiye kadar artırılabiliyor.

İlk nesil araca oranla ağırlığı artmadan araç iskeletinde farklı materyallerin de kullanıldığı yeni nesil Sileo´da tasarım da artık daha modern çizgileri barındırıyor. Modern şehirlerin yeni ulaşım aracı olmayı hedefleyen Yeni Sileo´nun tüm Ar-Ge geliştirmeleri Bozankaya Ar-Ge Merkezi´nde %100 yerli sermaye ve Türk mühendislerin çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Hızlı yolcu indirme ve bindirme olanağı sağlayan %100 alçak tabanıyla Yeni Sileo, şehir içi ulaşımda sıfır emisyon ile çevre dostu bölgeler oluşturulmasına yardımcı olacak. Yeni nesil Sileo %75´e kadar fren enerjisini geri dönüştürebiliyor ve bu sayede sürüş mesafesini de büyük ölçüde artırabiliyor. Bir jeneratör görevi gören çekiş motoru, frenleme enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor ve sürüş esnasında bataryayı dinamik olarak şarj ediyor. Tüm yol koşulları dikkate alındığında Yeni Sileo ortalama 0,8 kWh/km tüketim sergiliyor. Yolculuk esnasında rahatsız edici hiçbir motor gürültüsü olmayan Yeni Sileo bu formuyla modern şehir hayatına da uyum sağlıyor.

Bozankaya Hakkında

1989 yılında Almanya´da %100 Türk sermayeli bir AR-GE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan Bozankaya, elektrikli ticari araçlar ve raylı sistemler tasarımı ve üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Fikri mülkiyet hakları kendine ait araçlarını Ankara´da kendine ait üretim merkezlerinde üretmektedir. Bozankaya, 2016 yılı AR-GE harcamalarına cirosunun yüzde 11´i oranında pay ayırmıştır. Bu alanda Türkiye ortalaması binde 9, OECD ortalaması ise yüzde 2 oranındadır. Son 5 yılda gerçekleşen 22 Ar-Ge projesinin toplam bütçesi  20 milyon Euro´nun üzerindedir. AR-GE projeleriyle geliştirilen ürünlerin tamamı ticarileşmiş olup ürünler ile ithal ikamesi sağlandığından, önemli ölçüde kaynağın ülkemizde kalmasını sağladığı gibi aynı ürünlerin ihracatı ile de döviz girdisi gerçekleşmiştir. Ar-Ge alanındaki bu üstünlüğü Bozankaya´ya; her biri ilk yerli tasarım ve üretim olan; %100 elektrikli otobüs, %100 alçak tabanlı tramvay ve ?Trambus? olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi gibi yolcu ve çevre dostu, sıfır emisyonlu ürünleri %60´ları aşan yerlilik oranıyla yurt içi ve yurt dışına milli aracımız imajıyla satma başarısı katmıştır. Bozankaya, 2018 yılında Türkiye´nin ilk metro ihracatını gerçekleştirecektir.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ