MEVSİM GEÇİŞLERİNDE KALBİMİZE DİKKAT EDELİM !

Son günlerde hava bir güneşli bir yağmurlu bir rüzgarlı..


Sağlık 8.04.2013 17:35:40 5713 0

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE KALBİMİZE DİKKAT EDELİM !

Yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde mevsim değişikliği nedeniyle atmosferde oluşan ani ısı değişikliği kalp krizi vakalarında artışa yol açıyor. Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi hekimlerinden kardiyolog Dr. Çetin Aydın, yaptığı açıklamada atmosferde oluşan ani sıcaklık düşüşleri ve artışlarının kalp hastalıklarına zemin hazırladığını, kalp krizi görülme sıklığının daha fazla görüldüğünü söyledi.

Kalbi besleyen koroner arterlerin bir pıhtı ile tıkanması sonucu beslenen bölgelerin hücrelerinin ölmesi sonucu meydana gelen kalp krizi riski, yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde daha fazla tehlike oluşturuyor. Özel İzmir kardiyoloji dal merkezi hekimlerinden kardiyolog Dr. Çetin Aydın toplumu bu konuda dikkatli olmaya çağırdı. Özellikle 40 yaşını aşmış bireylerin çok daha fazla dikkatli olmaları konusunda uyaran Dr. Aydın, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu zamanlarda ani hava değişiklikleri nedeniyle kalp hastalıklarında özellikle de kalp krizi vakalarında artış görülebilir. Bireylerin özellikle şu son günlerde çok daha dikkatli olmalarında yarar görüyorum. Kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan ölümler halen ülkemizde ve dünya'da birinci sırayı korumaktadır. Aşırı terleme, bulantı, kusma ve göğüs ağrısı şikayetleri kalp krizinin habercisi olabilir. Şeker hastaların da bu şikayetlerin hiçbir belirtisi olmadan da kalp krizi yaşanabilir. Bu durumda bireylerin zaman geçirmeden 112 acil servisinden yardım istemeleri hayati önem taşımaktadır. "

Sabah Saatlerine dikkat..

Kardiyolog Dr. Çetin Aydın kalp krizi vakalarının sabah saatlerinde daha fazla görüldüğüne işaret ederken, krizin görülme sıklığının 06 ila 12 saatleri olduğunun altını çizdi. Kalp-damar hastalıklarından korunmak için tavsiyelerde bulunan Özel İzmir kardiyoloji dal merkezi hekimi Dr. Çetin Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: " koroner damar hastalığı bayanlara oranla erkeklerde daha fazla görülür ve yaş ilerledikçe bu oran artar. Şayet ailede hastalık varsa risk daha da fazlalaşır. Fiziksel aktivite kalp-damar hastalıklarından korunmada birinci sırayı almaktadır. LDL kolesterolü yüksek olanların mutlaka diyet yapmaları, sigara ve aşırı alkol tüketiminden uzak durulması risk oranını düşürecektir.”

Kalp Sağlığınız için dikkat etmeniz gerekenler

Düzenli egzersiz ve spor yapınız

Tuz tüketiminizi azaltınız ve doymuş yağlardan, kızarmış yağlardan uzak durunuz

Kilonuza özen gösteriniz, fazla kilolarınızdan en kısa sürede kurtulmak için diyet yapınız

Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durunuz

Ailenizde erken yaşta kalp krizi geçiren yakınlarınız varsa veya hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet gibi kalp hastalığı riskini arttıran hastalıklarınız varsa kardiyolojik açıdan kontrol muayenesi ( check-up ) yaptırınız.

40 yaş üzerindeki herkes en az bir kere kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı ölçümü yapılmak üzere kardiyoloji muayenesi için başvurmalıdır.