"Mülteci Kampı Kararını Akhisarlı Vermeli"

Akhisar Genç İş Adamları Derneği (AKGİAD), son günlerde kamuoyunda yankı uyandıran ve tepki çeken mülteci kampı konusunda açıklama yaparak kararı Akhisar halkının vermesi gerektiğini savundu.


Gündem 1.04.2016 16:26:22 337 0

Akhisar Genç İş Adamları Derneği (AKGİAD), son günlerde kamuoyunda yankı uyandıran ve tepki çeken mülteci kampı konusunda açıklama yaparak kararı Akhisar halkının vermesi gerektiğini savundu.

Böyle bir kararın Akhisar halkına sorulmadan ve onay alınmadan yapılamayacağını dile getiren Akhisarlı genç iş adamları, yaptıkları açıklamada "Mültecilerin Türkiye´yi seçme nedenlerini gözden geçirdik.

Türkiye, Asya´yı Avrupa´ya bağlayan coğrafi konumu nedeniyle sığınmacı ve mültecileri cezbeden bir ülke konumundadır. Değişik kıtalardan gelen mülteciler, kara ve denizyolunu kullanarak, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine geçme gayreti içindedirler.

Yıllardır mülteciler ile ilgili haberleri duyarız. Ki bunlar genelde üzücü haberlerdir. Bu üzücü haberleri mutlaka mülteci adayları da duymaktadır. Peki hala neden Türkiye´yi bir sıçrama tahtası olarak kullanmaya devam ediyorlar.

İşte Türkiye´nin cazibesi? Türkiye´nin, doğu ve güneyinde bulunan sorunlu bölgelerin potansiyel mülteci kaynağı olması, Avrupa ülkelerine geçişin kolay ve daha emniyetli oluşu,

Deniz sahalarının kontrol güçlüğü ve buradan ulaşımın kolay olması,

 Demokrasiye sahip olması ve İnsan haklarına olan duyarlılığı,

 Güvenlik güçlerinin diğer ülkeler gibi sınırdan geçmeye çalışanları vurmaması,

Türkiye´nin sağladığı geçiş imkanlarının daha uygun olması (Kara ve deniz yolu)

 Müslüman bir ülke olması (Müslüman mülteciler için)

 Türkiye´ye aynı ülkeden gelen mültecilerin bulunması, onların akraba ve dostlarını Türkiye´ye çekmeleri, Mültecilere sunulan imkanların, diğer devletlerden daha kaliteli oluşu,

 Türk halkının misafirperverlik ve yardımseverlik özelliği,

 Türk halkının müşkül durumda olanlara cömertliği.

 

Yukarıda saydığımız sebeplerle, Türkiye, mülteciler için hedef ülke durumuna gelmektedir.. Bu konuda duyarsız olduğumuzu düşünmüyoruz vicdani duygularımız var tabii ki çok üzülüyoruz. Fakat huzur içinde yaşadığımız küçük ilçemiz Akhisar´ın huzurunun bozulmasını istemiyoruz. Akhisar´da Mülteci Kampı eğer yapılacaksa bizce her şey ve herkesten önemli olan bir gerçek var.Böyle bir karar  halkın bilgisi olmadan halkın onayı olmadan yapılamaz yapılmamalıdır. Böyle bir kamp yapıldığında o kadar insana sunacak iş imkanımız fabrikalarımız iş alanlarımız var mı? Her şey en ince ayrıntısına  kadar düşünülmelidir. Akhisarlı esnaf, son zamanlarda ekonomik anlamda sıkıntılı anlar yaşıyor. Esnaf adeta siftah yapmadan kepenk kapatıyor. Bir de mülteci ile ilgili bu haberlerin gelmesi esnafın, halkın canını sıkıyor. Bir taraftan bir açıklama yapılıyor, diğer taraftan nabız yoklanıyor. İnsanlar bu konuya alıştırılmaya çalışılıyor. Hatta kampın geçici bir kamp olacağını söylenerek yüreklere su serpmeye çalışılıyor.

 Artık Türk halkının misafirperverliği, yardımseverliği ve cömertliği daha fazla suiistimal ettirilmemelidir. Bizim kendi gençlerimiz kendilerine iş bulmakta zorlanırken onların haklarını kimseye vermemeliyiz. Sn. Yurdabekçi yaptığı bir basın açıklamasında, Kurulacak kampın geçici bir barınma yeri olacağına dikkat çekti, ´Denizden gitmek isteyenler var. Bodrum´da var, Çeşme´de var. Bunlar toparlanacak, burada geçici ikamet etmeleri sağlanacak. Bütün ihtiyaçları geçici olarak burada görülecek. Daha sonra gerekli yerlere gönderilecekler. Mültecilerin banyosundan, tuvaletine, giyim ihtiyaçlarına kadar karşılanacak. Bununla ilgili yurtdışından, AB´den kaynak geliyor. Gerekli sağlık ihtiyaçları da burada görülecek. Daha sonra ya geldikleri yere ya da büyük kamplara gönderilecekler´ diye açıklama yaptı.Bu açıklamadan da anlaşılıyor ki halkın fikri alınmadan karar verilmiş. Bizim kendi ülkemizde kendi  ilçemizde ihtiyacı olan insanlara yardım etmek varken neden bu tür girişimlerde bulunuyoruz. Bizde bu yörenin idarecileri olduğumuza göre TC. Devlet Kademesinde söz hakkımız olduğuna inanıyor ve tüm kamuoyu önünde açıklıyoruz.Akhisar Mülteci Kampı için uygun yer değildir, çünkü Akhisar yeterince göç almış bir bölgedir.

Önerimiz; sanayisi gelişmiş, iş potansiyeli daha yüksek ve ekonomik açıdan göç almaya müsait şehirlere yönlendirilmeleridir.

Devlet politikasına saygımız var ama Akhisar´a sevgimiz var. Son söz Akhisarlıların olmalıdır. Ortak amaç güçlü ,huzurlu, yaşanabilir bir Akhisar" ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ