Polisten Vatandaşa Uyarı

Toplum Destek Büro amirliği ekiplerince Bayram nedeni ile sokak sokak dolaşarak vatandaşı ve esnafı sahte para, değeri olmayan yabancı para ve bayanları çantalarını önlerine alma konusunda uyararak bilgilendirdi.


Gündem 7.08.2013 10:07:30 5565 0

Polisten Vatandaşa Uyarı

Vatandaşı uyaran bilgiler doğruldusunda satürkparasındaki güvenlikler şu şekilde belirtildi.

TÜRK LİRASINDAKİ GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ

Kabartma Baskı  Bankonotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir.   

Gizli Görüntü:banknota  yatay konumda ve göz hizasında bakıldıgında ,Atatürk potresinin sağ köşesindeki yedigen şeklin içinde kupür değeri görül

Kabartma Baskısı;Banknotun ön  yüzünde farklı  yerlerde bulun ür.

Holografik Şerit Folyo:banknottasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur.banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli  ve parlak yansımalar verir.dikdörtgen şekil içindeki ‘TL’ harfleri kupür değerine dönüşür.

Renk Değiştiren Şeritler:banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür.üzerinde kupürdegeri ve’TL’harfleri bulunur.

Emniyet Şeridi:kağıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde kupür degeri ile’ TL’ harfleri bulunur.Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzüden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

Filigram:banknotların ön yüzünde bulunan  Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren sayıdan oluşur.banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür.

Bütünleşik Görüntü: Banknot ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekillerarka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur.

Mikro Yazı:banknotların ön yüzünde ay-yıldız motifinin içindeki kupür değeri ve ‘TL’harfleri ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarındaki ‘TCMB’ibaresi mikro yazılıdır.

Renklendirilmiş Banknot Kağıdı:banknotlarda beyaz kağıt degil, kupürün hakim renginin tonunda açık renkte kağıt kulanılmıştır.’