Postayla uyuşturucu gümrüğe takıldı

Postayla uyuşturucuya sıkı takip


Polis/Adliye 13.11.2015 13:53:33 455 0

Postayla uyuşturucu gümrüğe takıldı

Gençleri zehirlemek için akla hayale gelmeyecek yöntemlere başvuran uyuşturucu tacirlerinin ?posta ve hızlı kargo yöntemi? deşifre oldu. Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı çerçevesinde alınan tedbirler, uyuşturucu çetelerine büyük darbe vurdu. Son olarak kargoyla dağıtım yöntemine başvuran zehir tacirleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sıkı tedbirlerine takıldı. 2015´in ilk 10 ayında 1.618 kilo uyuşturucu ele geçirildi.

ÖZEL BİRİM OLUŞTURULDU

Uyuşturucu ile Mücadele Acil Eylem Planı çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan iyileştirmeler sayesinde son aylarda yüzlerce kilo uyuşturucu ele geçirildi. Bakanlık bünyesinde, sentetik kannabinoid türü uyuşturucularla ilgili posta ve kargo kontrollerinin yoğunlaştırılması için özel bir birim oluşturdu.  Özellikle yurtdışından gönderilen uyuşturucu miktarı, uyuşturucu tacirlerinin sıkı takibi ve izlenen yolların deşifre edilmesiyle olay sayısı bazında yüzde 80 oranında azaldı.

NARKOTİK TAKİP CİHAZLARI
Kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, dünyada sayılı ülkelerce kullanılan en gelişmiş narkotik tespit cihazlarını ülkemize getirdi. Alınan 10 cihaz, özellikle ?sentetik kannabinoidler´ gibi yeni nesil ?psikoaktif´ maddelerin tespitinde etkili. Uyuşturucu kaçakçılığı açısından riskli görülen kara, hava ve deniz gümrük kapıları ile kargo işleme merkezlerinde teknolojik altyapıyı güçlendirildi. Tüm ilgili personele narkotik tanı ve tespit cihazları konusunda ileri düzey eğitimler verildi.

SUÇ İSTİHBARATI EĞİTİMİ
2015 yılı içerisinde; eğitim programları kapsamında tüm aday muhafaza ve muayene memurlarına ?Temel Narkotik Eğitimleri?, yaklaşık 60 personele ?İleri Düzey Narkotik Eğitimleri?, ayrıca dört grup halinde 117 kişiye ise  ?Suç İstihbaratı? eğitimi verildi. 2015 yılında 304 muhafaza memuru alımı gerçekleştirilerek, personel sayısı 4643´e çıkarıldı.

DEDEKTÖR KÖPEKLER
Eylül 2014´te faaliyete giren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Köpek Eğitim Merkezi (KEM)´de bugüne kadar 15 narkotik köpeğinin eğitimi tamamlandı. Uyuşturucuyla mücadelede önemli görevler üstlenen dedektör köpeklerin sayısı toplamda 98´e ulaştı.

RAKAMLAR ORTAYA KOYDU
Uyuşturucu kaçakçılığına yönelik Bakanlık tarafından yürütülen operasyonlarda 2015 Kasım ayına kadar 786 kilogram eroin, 136 kilogram afyon sakızı, 77 kilogram esrar, 50 kilogram sentetik esrar, 161 kilogram kokain, 53 kilogram metamfetamin ve 355 kilogram (1.146.141 adet) ectstasy ele geçirildi. 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ