REŞAT BEY ANITINDA BAKIM ÇALIŞMASI

Akhisar Reşatbey Mahallesi Barış ve Gençlik Parkı içerisinde Heykeltıraş Eray Okkan tarafından yapılan Kurtuluş Savaşı Kahramanımız Reşat Bey´in anıtının bakımı yapıldı.


Gündem 27.05.2019 15:59:38 1246 0

REŞAT BEY ANITINDA BAKIM ÇALIŞMASI

Akhisar Reşatbey Mahallesi Barış ve Gençlik Parkı içerisinde Heykeltıraş Eray Okkan tarafından yapılan Kurtuluş Savaşı Kahramanımız Reşat Bey´in anıtının bakımı yapıldı. Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu´nun talimatları doğrultusunda Tesisler Müdürlüğüne bağlı ekiplerce Reşat Bey ve ekinde bulunan kabartma anıtlar temizlenerek boyatıldı.

Reşat Bey kimdir?

Akhisar´da yunan işgaline karşı ilk direnişi başlatan Reşat Bey (Saruhan) 1881 yılında Akhisar´da doğdu. Saraç Mustafa´nın oğludur. Öğrenimini Akhisar´da tamamladı. Ziraat Bankası Akhisar sandığında çeşitli görevlerde çalıştı. Birinci Dünya Savaşı sonrası İzmir işgal edilince Akhisar´a gelerek Kuvay-i Milliye´de çalıştı. Akhisar´daki papazlı saldırıda başından yaralandı. Balıkesir Kongresinde Menzil Müfettişliğine seçildi. Akhisar işgal edilince Saruhan Müdafaayı Hukuk Başkanlığı yaptı ve Celal Bayar ile çalıştı.

Saruhan milletvekili seçilerek 7 Haziran 1920´de Türkiye Büyük Millet Meclisi´nde 1. Dönem ve 2. Dönem milletvekili seçildi. Atatürk´ün verdiği özel görevlerde çalıştı. Atatürk 5 Şubat 1923´de Akhisar´a geldiğinde Türk Ocağında Reşat Bey ile görüşmüştür. Atatürk hükümetine 1922-1923 yıllarında Nafia vekilliği (Bayındırlık Bakanlığı) yaptı. 20 Şubat 1926´da Fransa´da vefat etti. Cenazesi 22 Şubat 1926 tarih 213 sayılı meclis kararı ile Akhisar´da toprağa verildi. Evli ve üç çocuk babasıydı.

Milli mücadeledeki fedakarlıkları ve katkıları için Atatürk ve 24 arkadaşı 23 Kasım 1925´de TBMM´de özel törenle Kırmızı Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ