Sağlık Çalışanları Eyleme Devam Edecek

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Akhisar Temsilciliği ile Türk Tabipler Odası (TBO) Akhisar temsilciliği saat 11:45`te Akhisar 5. Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde toplanarak iş bırakma eylemi hakkında ortak basın açıklaması yaptı.


Sağlık 22.05.2015 16:53:54 1747 0

Sağlık Çalışanları Eyleme Devam Edecek

Sağlık Çalışanları adını SES İş yeri Temsilcisi hemşire Banu Yılmaz okuduğu basın açıklamasında Taleplerimiz karşılık bulana kadar iş bırakma eylemlerimiz devam edecektir” dedi.

Cumartesi nöbetlerinin kendilerine yapılan bir dayatma olduğunu ve bunu kabul etmediklerini dile getiren sağlık çalışanları, 20 Mayıs, 21 Mayıs ve 22 Mayıs günü hizmet üretmeyerek iş bırakma eylemi yaptı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Akhisar Temsilciliği ile Türk Tabipler Odası (TBO) Akhisar temsilciliği tarafından ortak yapılan basın açıklamasında sağlık çalışanlarının tüm yurtta en uzun iş bırakma eylemi yapmak zorunda kaldıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:  20-21 Mayıs ve bugün Aile Sağlığı Merkezleri'nde(ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri'nde (TSM) hizmet üretmedik. Birinci basamak sağlık hizmeti sunan yaklaşık 70 bin sağlık çalışanı tüm yurtta, en uzun iş bırakma eylemi yapmak zorunda bırakılıyor. Sağlık Bakanlığı, 5 aydır ASM çalışanlarına hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak, Cumartesi günleri ‘nöbet' adı altında fazla çalışmayı dayatıyor.

HAKSIZ HUKUKSUZ CUMARTESİ DAYATMALARI

Hafta içi, kendisine kayıtlı bebeğe, hamile kadına aşısını, izlemini yapan; hastasını muayene eden, tedavisini yapan, köy köy gezen, evlerde hastasını ziyaret eden, entegre sağlık hizmeti verilen yerlerde gece gündüz demeden gelen her hastaya bakan, tatillerde ölü muayenesini yapan, ev ev, okul okul aşı kampanyası yürüten birinci basamak sağlık çalışanına, ek olarak Cumartesi günleri de gel çalış deniyor. ASM sağlık çalışanları bu haksız hukuksuz Cumartesi fazla çalıştırma dayatmalarına karşı 5 aydır direniyor ve çoğunlukla ASM'lerini açmıyor. Sağlık Bakanlığı, ASM çalışanlarının 5 aydır sürdürdükleri kararlı ve başarılı direnişini kırmak için, 16 Nisan 2015 tarihinde yeni bir yönetmelik yayımlayarak, Cumartesi direnişini sürdürenleri işten atmakla tehdit eden ağır ceza puanları getirdi. Sağlık örgütlerinin, Sağlık Bakanlığı ile bu konuda yaptığı görüşmeler sonuçsuz kalmış, en son TTB'nin Sağlık Bakanı ile bir kez daha görüşme talebi karşılık bulmamış; aksine Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, basına verdiği demeçte TTB'ye halkın sağlık hizmeti almasın önemsemediği şeklinde suçlamalarda bulunmuştur. Sağlık örgütleri, sağlık çalışanlarının haklarını savunurken, halkın sağlık hakkını savunmaktan hiçbir zaman geri durmamıştır. Sağlık Bakanlığı'na soruyoruz:

Halktan, ödedikleri sağlık primlerine ek olarak, katkı, katılım, muayene, ilave, ilaç farkı vb. adları altında 12 çeşit ücreti kim alıyor? Özel hastanelere giden halkı, soyup soğana çeviren farkları yüzde 200'lere kim çıkardı? Nüfusun yüzde 10'u sigorta kapsamı dışındayken, primlerini ödeyemeyen binlerce yurttaş sağlık hizmeti için cebinden para ödüyorken, Koruyucu sağlık hizmetlerinde; bebek ölümlerinden, anne ölümlerine artış yaşanırken; tam. aşılı çocuk sayısı düşerken, kızamık salgınları görülürken, Muayene süreleri 2-3 dakikaya inmişken, tüm bu haksızlıkları halka kim reva görüyor?

Bu mu halkı düşünmek! Aile Sağlığı Merkezleri'ni, zincir hastanelerin patronlarına satmadan önce, sağlık çalışanlarını, az paraya, çok çalıştırıp pazarlamaya yönelik girişimlerinizi güçlendirmeye çalıştığınızı duymayan kalmadı. ASM'lerin zincir hastanelerine satışı sonrasında, birinci basamakta verilen tüm hizmetlerin paralı olacağım biliyoruz. Bizler koruyucu sağlık hizmetlerin önemsendiği, halka yeterli muayene sürelerin ayrıldığı, her kesimin, eşit, ücretsiz, iyi sağlık hizmeti alabildiği, çalışanların haklarının gasp edilmediği, sağlık hizmetlerinin toplumun gereksinimlerine göre sunulduğu bir sağlık ortamı istiyoruz. Kimin halkı düşündüğü gün gibi ortada! Birinci basamak sağlık çalışanları, 20-21 Mayıs ve bugün, Cumartesi fazla çalışma ve işten atma tehditlerine karşı, kendi haklarını korumak için 3 gün hizmet üretmediler. Taleplerimiz karşılık bulana dek eylemlerimizi kararlılıkla sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz.”

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ