SALÇALIK DOMATESTE YAŞANAN SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

Son günlerde salçalık domates fiyatlarında görülen düşüşlerin nedenleri, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile sektör temsilcileri tarafından yapılan toplantıda değerlendirildi.


Gündem 19.08.2020 19:26:54 1560 0

SALÇALIK DOMATESTE YAŞANAN SORUNLAR MASAYA YATIRILDI

Son günlerde salçalık domates fiyatlarında görülen düşüşlerin nedenleri, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile sektör temsilcileri tarafından yapılan toplantıda değerlendirildi.

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz´in başkanlık ettiği Salçalık Domates Üretimi konulu toplantıya, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, Manisa Ticaret İl Müdürü Muharrem Özel, Manisa Vergi Dairesi Başkanı Ramazan Yaşar, Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ile domates üretiminin yoğun olarak yapıldığı ilçelerin Tarım Müdürleri,  Ziraat Odası Başkanları, sektör temsilcileri, firmalar ve konu uzmanı ziraat mühendisleri katıldı.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çatısı altındaki 15 Temmuz Şehitleri Salonunda düzenlenen toplantıda; iklim koşullarındaki olumsuzluklar, girdi maliyetlerinin yüksekliği, domates hastalık ve zararlılarıyla mücadele yöntemleri başlıkları altında piyasada yaşanan fiyat düşüklüğünün nedenleri ile çözüm önerileri değerlendirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz; ?Bu yıl domates fiyatları ile ilgili yaşanan problemleri görüşmek üzere bir araya geldik. Burada iki amacımız var; birincisi, bu yılki üretim sezonunda kalan kısa süre içerisinde neler yapabileceğimizi konuşmak. Bu konu çiftçilerimiz açısından önemli. İkinci husus da bu yıl yaşanan olumsuzluklardan dolayı gelecek yıl domates üretiminin çok fazla düşme riski de söz konusu olabilir. Çünkü şunu biliyorum ki ülkemizde bir şeyin fiyatı çok düştüğü zaman ertesi yıl ekim az yapılır ve bu sefer de o ürün bulunmaz hale gelir. O da hepimize ayrı bir problem yaşatır. Onun için, bu iki problemi yaşamamak adına mutlaka bir çözüm üretmemiz gerektiği kanaatindeyim? şeklinde konuştu.

 

Vali Karadeniz´in ardından görüşlerini aktaran Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; ?2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre ülkemizde 542.442 dekar alanda salçalık domates yetiştirilmektedir.  İlimizde toplam 131.100 dekar alanda domates yetiştirilmekte olup toplam domates üreticisi sayısı 7.261´dir. Bu alanın 98.275 dekarında 5.798 üretici tarafından salçalık domates üretimi yapılmaktadır. Manisa genelinde salçalık domates yetiştirilen alan bazında sırasıyla Akhisar, Salihli, Saruhanlı, Turgutlu ve Şehzadeler ilçelerimiz öne çıkmaktadır. Olumsuz hava şartları, beklenmedik yağışlar, aşırı sıcaklıklar ve hastalıklar derken domateste zorlu bir yıl yaşandı. Bu durum salçalık domates fiyatlarını da etkiledi. Toplantımızı bu sebepten dolayı gerçekleştiriyoruz? dedi.

Toplantı, domateste üretim planlaması, tohum çeşitliliği, üretimin sürdürülebilirliği, verimlilik ve rekabet ortamının geliştirilmesi yönünde çalışmaların artırılması, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinin dinlenmesi, toplantı sonuçlarının Bakanlığa rapor edilmesi yönünde kararların alınmasıyla sona erdi.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ