SARIGÖL´DE ÜZÜM HASATI 10 GÜN DAHA DEVAM EDECEK

Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyonu Kurulu Başkanı ve Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Ünsal ile birlikte Sarıgöl´de sofralık üzüm üreticisi olan ve Sarıgöl Ziraat Odası başkanı olan Ali İhsan Ülgen´i ziyar


Tarım/Hayvancılık 26.11.2017 20:38:26 390 0

SARIGÖL´DE  ÜZÜM HASATI  10 GÜN DAHA DEVAM EDECEK

Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyonu Kurulu Başkanı ve Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa,  Ahmetli Ziraat Odası Başkanı Adnan Ünsal ile birlikte Sarıgöl´de sofralık üzüm üreticisi olan ve Sarıgöl Ziraat Odası başkanı olan Ali İhsan Ülgen´i ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen sofralık zeytinde Türkiye´de tek olduklarını ancak satış yaparken sıkıntılar yaşandığını ve iç tüketimin zayıf olduğunu belirterek zeytini sadece kendi yiyecekleri kadar yetiştirdiklerini belirtti.Muhabirimizin sorularını yanıtlayan Başkan Ülgen şöyle konuştu; ?Ben Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı  Ali İhsan Ülgen ve aynı zamanda üzüm üreticisiyim. İlçemizde zeytin var ama çok miktarda değil, sadece yiyecek kadar. Sarıgöl´de 192 bin dönüm tarım arazisi var.Bunun 110 bin dönümü kayıt altında ÇKS´li bağlarımız var.  Sarıgöl´de her çeşit üzümümüz var. Temmuz 15 itibariyle başlayan hasat bugün Kasımın 23´ü hala devam ediyor.  Hasadımız daha 10 gün devam edecek. 2017 yılında çok memnun bir sezon yaşamadık, üzüm geçerli para yapmadı. Rekoltemiz yüksekti ama biz Tarım bakanımızdan yapılan rekor tesbitinde 370 bin yazdık.Ama  500 bin ton üzüm vardı  sofralık olarak.  Bizim ilçemizde kuru üzüm fazla söz konusu değil tamamen sofralığa çalışan bir ilçeyiz.  Kuru üzüm yok mu var hepsi var,her tür çeşit üzümümüz de var. Ben oda başkanı olarak tarım bakanımızdan ne istiyorum, Bu mazot çok yüksek,  şu an Türkiye´de kullanılan mazotun yüzde 6 sını çiftçi kullanıyor. Mazottan ÖTV, KDV´yi kaldırsınlar. Biz üzümü uzak doğu dediğimiz ülkelere Malezya, Taylan Filipinler gibi o bölgelere gönderemez olduk. Bugün Taylantta bu üzüm 15 lira. Bunu göndermek karayolu ile mümkün değil, deniz yolu ile de gemi 15-20 günde varıyor.  Tarım Bakanımızın bize bu tarım için hava kargosu kurması şart, uçak olacak  bugün bu üzümü koyacaksın yarın Dünya´da istediğin yere ulaştıracak. Ben Tarım bakanımıza anlattım, kendisi bizleri dinledi teşekkür ediyorum. 

Devlet Tarişi Gözden Çıkarmasın Destek Versin

Kurda sıkıntımız Tema üzüm alımı sağladı, ama bakın Temanın aldığı üzüm 5 bin 5 Ton, aldı da ne yaptı hepsini Tarişe devretti. Biz ne demiştik.Devletimiz Tarişi gözden çıkarmayın destek verin demiştik, niye yaradı ki aldığı üzümleri tarişe devretti, tariş aldı  16 kuruş fark koydu.Okul üzümü akıl üzümü projemiz  hiç gerçekleşmedi,  çok az 2 bin tonu hiç geçmedi onun için bu sene bu projenin üzümünü  Tarım krediden aldılar.Sarıgöl´den, Alaşehir´den Ahmetliden almadı, nereden aldı Saruhanlı´dan aldı. 2 bin ton olmamıştır aldığı üzüm. Onun için en iyi kurum Tariş kurumdur,işletmesiyle personeliyle, teknik kadrosuyla onun için Tarişi 80´li yılların tarişi haline getirelim, tariş bizim sigortamızdır.Tarişi gözden çıkarmak yanlış iş okul üzümü akıl üzümü projesinin yanında  15 milyon insan sosyal yardımlaşma fonundan  yardım görmektedir.Sosyal yardımlaşma fonundan herkese kuru üzüm verelim, bakın ne güzel gelişecek.15 milyona 3´er kilo üzüm versek  45 bin ton mal yapar onun için polisimize, okullarımıza,huzurevlerimize bu üzümü tüketmeye çalışalım.

Televizyonlarda Üzümün Faydalarını  Anlatsınlar

  Bakın bugün Çin en çok üzüm üreten bir ülke Amerika aynı şekilde ama adam ürettiğini kendisi tüketiyor.  Bizde iç tüketim çok zayıf, bunun içinde uzman sağlık ekiplerimiz  televizyonlardan üzümün faydalarını  anlatsınlar, ama biz  yeterli tüketiyor muyuz hayır tüketmiyoruz burada sıkıntı var. Çok acil taban fiyata geçilmeli bu yüksek girdilerle. Dolar 4 liraya varmış, mazot şuraya varmış 25 kiloluk gübre 150 lirayı bulmuş  ilaç çok pahalı geçen sene yüzde 30 zam gördü bu sene gene en az yüzde 30 zam görecek.Hükümetimiz tarıma tam destek vermeli,devlet  desteğini  almalı  serbest ekonomide ülkede uygulanan politika bu serbest ekonomi tarıma uymamaktadır, sanayide olabilir ama tarımda olmaz.  Ben eylül başlarıydı Tarım bakanımızın toplantısına katıldım Manisada, o gün anlatmıştım.Tarım bakanımıza  sıkıntı olacak diye işte sıkıntı oldu.Sarıgölde üzüm para yapmadı,çok üzüm  şaraba gitti.50 kuruştan şaraba kesildi yani Somaya gitti. Ben demiştim acil eylem planı var nedir bu acil eylem planı  uzun vade konuşmayalım bakanım ihracata teşvik verin,  bakın hala bugün ihracat teşvik alamadı. Teşvik verilseydi  Alaşehir ile Sarıgöl´de 75 tane işletmemiz var bu işletmelerde en az 150 bin ton üzüm işletmeye girecekti. 2 ?şer bin tondan bugün bu sıkıntı olmayacaktı. Ben bunu Manisa Milletvekilimiz Recai Berber´e de anlattım  oda birşey yapmadı.

Bağcı Borcunu Ödeyemiyor 

Sarıgöl´de çiftçimizin yüzde 75 ?i üzümü satamadı, yüzde 25´i sattı iyi paraya bugün benim bağcım borcunu ödeyemiyor  bankalara.Bankalar benim bağcımı avukatlara veriyor yani icraya veriyor. Tarım Bakanımızın kendisine ulaşamıyoruz,  çok zor ulaşıyoruz danışmanlarını bize göndersinler bugün bu çiftçinin bağının satılmasına gerek yoktur, borçlarının ertelenmesi gerekir. 5- 7 yıl vade yapılması gerekir çok yakında göreceksiniz bankalara aktara aktara tıkandık aktaramıyoruz şu anda.  Kaliteli üzümü tabi kalibresi  bizde oda olarak iyi tarım uygulaması yaptırıyoruz. İlçe tarımdaki Mühendis arkadaşlar ile biz bütün olarak çalışıyoruz. Sarıgölde 50 civarında ilaç bayimiz var ,hepsi Ziraat Mühendisi.Sarıgöl üzümlerini tüketicilerimiz çok rahat tüketsinler, hepsi  kontrollü  kalıntı filan yok dünyanın her yerine mal gönderiyoruz. 

Dünya Üzümü Yedi de Doydu Değil ki

Almanya´ya, İngiltere´ye, Rusya´ya ve bütün Arap ülkelerine gönderiyoruz, ama çok zor gönderiyoruz. Bunun çözümü nedir, alacağız 50 tane uçak Türkiye´nin malını çekecek. Bugün  üzüm dalından koptumu  sabahleyin nerede Berlin´de,  Mekke´de Medine´de  yani biz üzümü ulaştıramıyoruz sıkıntımız burada. Dünya üzümü yedi de doydu değil ki,  biz üzümü götüremiyoruz. Buradan tek çözüm  ben 16 çiftçinin  başkanıyım Tarım bakanı ön ayak  olsun ben 16 kişi ile sözleşme hazırlayacağım her sene bizden yüzde 2 kassın  hava kargoya para ödeyelim . Devletimiz bu düzeni kursun Türkiye´de. Türkiye Tarım ülkesi mi sanayici mi ikisinide bocalamış ülke, ne tarımı ne sanayiyi yapamayan bir ülke haline geldi.  Bakın saman getirdik, et getiriyoruz, bu ülkenin ayıbıdır.

Üzüm Tüketen Bir İnsan Seruma İhtiyaç Duymaz

Üzümlerin renklenmesi ırkı ile ilgili bakın bu üzümler yeni  renklendi, olgunlaştıkça kendiliğinden renklenir, kırmızı olur kimisi siyah kimisi beyaz olur. Üzümün faydalarına bakarsak üzüm serum gibidir. Doktor serum verir ama bu üzümün kabuğu da çekirdeği de çok faydalıdır.Üzüm yiyen bir insan seruma ihtiyaç duymaz. Kanser için tek çözüm doktor ne diyor, siyah üzüm tüketin siyah üzümün çekirdeğini tüketin diyor. Eczane bugün çekirdek satıyor biz tüketimden  geriyiz  belki yeterince reklam yapamadık belkide ulaştıramadık burada sıkıntımız var. Şu anda tüccar ne yapıyor bakın çek vermiyor,  bir ödeme emri kesiyor altına da yazmış  hiçbir hukuki değeri yoktu diye yani tüccarın vicdanına kalmış parayı ödemek veya  ödememek. Çek kanununda biraz düzenleme oldu ama yeterli değil  bu icra iflas kanunuda sıkıntıyı gidermesi lazım hükümetimizin. Gece gündüz çalışıyor parayı buluyoruz  yetiştiriyoruz ama satarken en büyük sıkıntı. Bu sene çok büyük bir sıkıntı var, üzümler gitti ama hala daha para alınmadı, onun için ticaretteki ahlaksızlığı önlememiz lazım. Tüccarımız geliyor Türkiyenin her yerinden Sarıgöl´e ama paralar dönmüyor.

Türkiye´nin Hiçbir Yerinde Böyle Bir Ürün Yok

 Bugün ameleye verdiğimiz para 55 lira bayanlara,erkeklere 80 lira veriyoruz.Tabi biz çok zengin bir ilçeyiz. Türkiye´nin hiçbir yerinde böyle bir ürün yok, bu üzün yazdan beri 2 lira yapsaydı  bir sıkıntı yoktu, çok para demiyorum üzümün Dünya piyasasındaki değeri 1 dolar, ama biz yarım dolara satamıyoruz.  Bizim sıkıntımız burada başlıyor bir satamamız bir de tüccarın bize para ödememesi.  Bu hal kanununu çıkardılar ama bizim odaların yetkisini aldılar, biz eskiden bir çiftçiyi Erzurum´a gönderiyorduk,  şimdi gönderemiyoruz. Eskiden bir belge kesiyorduk adam  Ankara´ya  götürüyordu ama şimdi hal kanunu var  götüremiyor.  Biz oda başkanı olarak sıkıntılar yaşayanlarız ben kendimde bağcıyım.Ben de sıradan bir üreticiyim ama kurum başkanıyız oda ayrı. Sıkıntıları çok iyi bilen bir üreticiyim  gelsinler bizleri dinlesinler.? Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyonu Kurulu Başkanı ve Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ?Sarıgöl Ziraat Odası başkanımızın belirttiği gibi bu sene Üzüm üreticimiz zor bir süreç geçirdi. Bizler oda başkanları olarak çiftçimizin sorunlarına nasıl bir çözüm buluruz diye genel başkanımız ile birlikte ve oda başkanlarımız ile birlikte devamlı istişare içerisindeyiz. Manisa´mızın her ilçesinin ürünü var. Bizlerde çiftçimize hizmet için her zaman çiftçimizin yanında olmak için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz? dedi.


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK