Soma Davasında Müştekilerin Dinlenilmesine Başlandı

Soma ilçesinde, 301 kişinin hayatını kaybettiği facianın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ceza davasında müşteki katılanlardan Cihat Karadağ dinlendi.


Polis/Adliye 23.12.2015 14:54:43 312 0

Soma Davasında Müştekilerin Dinlenilmesine Başlandı

Maden faciasında vardiya amiri olarak görev yapan maden mühendisi oğlu Koray Karadağ´ı kaybeden Cihat Karadağ müşteki olarak dinlendi. Kendisinin de aynı firmaya ait başka bir ocakta taşeron olarak çalıştığını söyleyen Karadağ, firmada A Belgeli iş güvenliği uzmanının bulunmadığını ve bunun mevzuata aykırı olduğunu iddia etti. Madende detaylı bir risk taramasının yapılmadığını savunan Karadağ, "Risk değerlendirmesi yapılsaydı böyle olmazdı. Özellikle yangına karşı bir risk değerlendirmesi yapılmalıydı" dedi. Şirketin son yıllarda çok büyük iş aldığını ve elindeki uzman kadroları bu işlere sevk ettiğini iddia eden Karadağ, "Şirket son zamanlarda çok büyük işler aldı. Elindeki teknik kadroyu bu işlere sevk etti. Teknik eleman yönünden zayıfladı" diye konuştu.

Kendisinin de taşeron olduğunu hatırlatan Karadağ, taşeronluğu fatura keserek yaptığını belirterek şunları söyledi: "Bu ocakta taşeronluk sistemi yok denmesin. Primlere bakılırsa hiç ocağa girmeyen madenciler için Akın Çelik, onların profesyonel madenci olduğunu ve onların bilgisinden faydalanıldığını söyledi. Taşeronluk sistemi bunların anlattığı gibi profesyonel madencilik sistemi değil. Taşeronluk sistemi daha fazla üretim yapılması için kullanılan bir sistemdir. 2008 yılında bu sistem yasaklandı. Ancak 2008´den bu yana değişen hiç bir şey olmadı. Taşeronluk sistemi aynı şekilde devam ediyor. Tek değişen taşeronlar fatura kesiyor. Hiç ocağa girmediği halde maaş artı prim 10 bin lira para alan taşeron var."

Madendeki işçilere verilen karbonmonoksit maskelerinin böyle durumlarda bir işe yaramadığını savunan Karadağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Maden işçilerine karbonmonoksit değil oksijen maskesi verilmeliydi. Ama firma pahalı olduğu için bu maskeleri kullanmıyor. Bu maske kalitesine göre yarım saatten daha fazla dayanıyor. Bu maskeler böyle durumlarda daha dayanıklıdır. S panosunda 263 kişi öldü. Eğer ki oradaki işçilerde oksijen maskesi olsaydı kaçış bacasına ulaşabilirlerdi. O bacaya S panosuna 200 metre mesafedeydi ve dik bir bacadır. Ancak orada hava hep temiz. Oradaki insanlar bu bacaya ulaşabilecek kadar dayanabilselerdi daha fazla insan kurtulurdu."

Karadağ ayrıca olayın bir bant yangını olmadığını bantların yangına karşı dayanıklı olarak üretildiğini söyledi. Olayın C panosu yakınlarındaki birikmiş kömürlerin tutuşarak metan gazının da etkisiyle patlamadan meydana geldiğini iddia etti.

Duruşmaya öğle arası verilirken, aranın ardından müşteki katılanların dinlenilmesine devam edilecek.