Soma Davasının İlk Duruşması Bugün Yapıldı

Soma'da 301 madencinin şehit olduğu facianın ardından ilk duruşma bugün Akhisar'da yapıldı.


Polis/Adliye 13.04.2015 13:30:37 1960 0

Soma Davasının İlk Duruşması Bugün Yapıldı

Akhisar'da  Soma davası için özel duruşma salonu haline getirilen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde yoğun güvenlik önemleri altında  bugün ilk duruşma görüldü. Duruşma salonuna etrafı 3 bölgeye ayrılarak güvenlik önemleri alındı. Pazar pazarı mevkiinde toplanarak sloganlar eşliğinde yürüyüş yaparak gelen şehit aileleri ve sendika ve parti temsilcileri Umut Park'ı önüne gelindiğinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını maden şehidi Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak yaptı. Basın açıklamasının ardından duruşma salonuna doğru ilerleyen grup ile polis memurları arasında kısa süreli arbede yaşandı. Üstlerinin aranmasına tepki gösteren Maden Şehitlerinin aileleri, avukatlar ve polis memurları arasında çıkan tartışmanın ardından şehit yakınları gecikmeli olarak duruşma salonuna alındı.

Yoğun Güvenlik Önlemi

Akhisar'da bugün görülen ilk duruşmaya şehit yakınlarının yanı sıra çok sayıda avukat ve siyasi katıldı. Mahkeme salonunda çıkarak gazetecilere açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, salonda gergin bir ortam oluştuğunu sanıklarında mahkemeye katılmasının talep edilmesinin ardından kargaşa meydana geldiğini ve sanık avukatlarının ‘can güvenliğimiz yok' diyerek mahkemeden çekilmek istediklerini belirtti.

Yoğun güvenlik önemleriyle gerçekleşen Soma Davasının ilk mahkemesinde HDP Genel Başkanı İsmail Demirtaş, HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel ve çok sayıda HDP'li katıldı. Mahkeme salonundan çıkışta basına açıklamalarda bulunan Demirtaş  Tek bir siyasetçi bugün sanık sandalyesinde değildir. Tek bir siyasi sorumlu hesap verme makamında değildir. Daha da acısı halen bu dakikalarda bile Türkiye'de benzer iş cinayetleri katliamları yaşanması riskiyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla şu küçük mahkeme salonundan 301 madenci şehidimize dair hepimizin vicdanını rahatlatacak bir adaletin çıkmasını beklemek haksızlık olur dedi.

Duruşma 15 Nisan'a Ertelendi

301 madencinin hayatını kaybetmesi sonucu 11 ay sonra Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde başlayan ilk duruşma da hakim erteleme kararı verdi. Yoğun talebin üzerine hakim tutukluların getirilmesi konusunda görüşme sağlamak amacıyla duruşmayı 15 Nisan Çarşamba gününe ertelendiği bildirildi.