Stadyum Devri Akhisar Belediye Meclisini İkiye Böldü

Akhisar Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının beşinci gündem maddesi ve MHP Grubunun verdiği önerge meclisi ikiye böldü.


Gündem 5.05.2016 23:41:11 342 0

Stadyum Devri Akhisar Belediye Meclisini İkiye Böldü

Akhisar Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısının beşinci gündem maddesi ve MHP Grubunun verdiği önerge meclisi ikiye böldü. Akhisarspor taraftar grubu Akigolar´ın da dinleyici olarak katıldığı meclis MHP grubunun önerisi ile başladı.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı´nın başkanlığında başlayan mecliste ile olarak katip Cem Doğan´ın MHP Grubunun önergeyi okuması ile başladı. MHP Grubunun verdiği önergede şu ifadelere yer verildi; ?inşaatı süren stadyumun belediyemizin mali sıkıntılar nedeniyle inşaatında yaşanan sorunların daha erken çözüme kavuşturulması ve bir an önce Akhisar´a kazandırılması Akhisar Belediyesi´nin sözleşmeden kaynaklanan tüm haklarının geçmişe dönük olarak her hangi bir hak talep etmeksizin Manisa Büyükşehir Belediyesi´ne devredilmesi için gerekli kararın alınmasını arz ederiz? denildi. Başkan Salih Hızlı önergeyi meclise sundu ve beşinci madde ile birleştirilmesi oy birliği ile kabul edildi.

HİÇBİR TALEP İSTEMEDEN STADI YAPMAYA HAZIRIZ

İlk olarak MHP Grubu adına Manisa Büyükşehir Belediyesi Akhisar Koordinatörü ve MHP Meclis Üyesi Doğan Ensivri söz aldı; Ensivri yaptığı konuşmada; ?bugün meclis olarak yaptığımız en kalabalık toplantıyı yapıyoruz. Bu da gösteriyor ki gerçekten Akhisar için stadyum çok önemli. Sayın Kaymakamımızı da mecliste görmekten gurur duyuyoruz, inşallah Büyükşehir´de de sayın valimizi görürüz. Bizim bununla ilgili önergemiz sonuçta 6 yılda bitirilemeyen stadın bitirilmesi yönündedir. Akhisar´a stadyum yapılması amacıyla 30.03.2011 tarihinde Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve Akhisar Belediyesi arasında yapılan sözleşme sonucunda inşaası yapılan stadyumun 30.03.2014 yerel seçimler döneminde Başbakan Yardımcılarının katılımı ile 1 sene içerisinde bitirilmesi sözü verilmiştir. 30.03.2011 tarihinde Gençlik Spor Genel Müdürlüğü arasında yapılan sözleşme 05.05.2016 tarihine kadar 20 milyon harcanıp inşaatın daha yüzde 40´ı tamamlanmış olup tamamlanması için yaklaşık 35 milyon TL´ye daha ihtiyaç duyulmaktadır. 6 yıldır bitirilemeyen bu stadın Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Cengiz Ergün desteği ile Akhisarlıların hizmetine sunmak içindir verdiğimi çabamız. CHP Meclis Üyesi arkadaşlarımız ve AK Parti Meclis üyesi arkadaşlarımızın da Akhisar Stadı´mızın tamamlanması için bu önergeyi gereken desteği vereceğini düşünüyoruz. Bu devrin ayrıntıları komisyona sevk edersek komisyonda daha ayrıntılı konuşulacağını düşünüyoruz. Bu tabiki meclisin takdiridir, nasıl uygun görürse o şekilde değerlendirilebilir ama gerçekten iyi bir katılım var Akhisar için en önemli maddeyi beşinci maddeyi görüşüyoruz. Buraya gelenler de sonuçta herşey Akhisar için? dedi.

CHP GRUP BAŞKANI AYDIN COŞKUN; BU İŞİ BECEREMEDİĞİNİZİN TESPİTİDİR

CHP Grubu adına konuşan grup başkanı Aydın Coşkun yaptığı konuşmada; ?CHP Grubu olarak bu stadın bir an önce bitilmesini biz herkesten daha çok istiyoruz diyeceğiz ama herkes istiyordur. Bu stadı istememek gibi kimseye söz hakkı olmayabilir. Biz şimdi stadın bu aşamaya gelmesini sorgulamak istiyoruz. Daha önce meclisin aldığı bir karar ile bu stadın eski stadın yeri takas olmak kaydıyla yapılması konusunda başkanın yetkili dahilinde meclis kararı alınmış bir karar vardı. Buna istinaden eski stadyumun olduğu yer değerlendirilecekti, bu stad o şekilde yapılacaktı. Ama bu yaşanan süreçte bir takım problemlerden dolayı geri adım atıldı. Bu işi ya ekonomik sıkıntılardan dolayı veya bu işi beceremediğiniz tespiti olması gerekiyor. Bizler bu stadın bir an önce bitmesi için bakanlık eliyle, belediyenin kendi eliyle eğer Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz başkanın bir karşılık beklemeden yapmak istiyorsa buyursun yapsın. O konuda da bizim desteğimiz olarak yanlarında oluruz. Bir an önce bu stadın yürürlüğe girmesi bu yüzden de komisyonlara havale edilmesini istiyoruz. Detaylar daha çok konuşulacaktır. Bizler üst komisyonlara sevkini istiyoruz? dedi.

İHALE YASASININ KURBANI OLDUK

AK Parti grubu adına grup başkanı Zafer Aşkın ise yaptığı konuşmada; ?stadın bu zamana kadar bitirilmemesi beceriksizlik vesaire falan dışarıda konuşulan şeyler ama burada önemli olan şu; stad yasal prosedürlere uygun olarak ihale aşamasını geçiliyor, o ihale aşamasında bir müteahhit geliyor, burayı şu fiyata yaparım diyor, KİT bunu denetliyor ve ihaleyi kime vereceğine biz karar vermiyoruz orada verilen fiyata göre o şirkete vermek yükümlülüğümüz var. Buraya verdiğimiz insan ben hesabı yanlış yaptım, battım, çıktım veyahut ben bunu beceremiyorum yapamıyorum dediği zaman yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Yine yasal prosedürleri işletmek suretiyle müteahhiti fesih edip veya tasfiye edip, yolu bu çünkü yeniden ihaleye çıkmamız gerekiyor. Bizim şanssızlığımız oldu, yani bugüne kadar ki ilk gelen müteahhit hiç başlamadı, ikinci gelen müteahhit işte bu şekle getirdi. Yani yine ihale yapsak kendi şahsi mülkümüze de bu şekilde müteahhide versek su basmanını atıp işte birkaç kolon çıktıktan sonra ben yapamıyorum dediği zaman yapacağımız bir şey yok. Biz bunu hep yasal sınırlar içerisinde değerlendirmek istedik. Bundan dolayı müteahhidi suçlamayıp siz yapamadınız demek olmaz, biz de kazma küreği alıp oraya gidip de bu sistemi işletecek halde değiliz. Çünkü tasfiye bile yasal prosedüre uygun olarak yapılması gerekir. Kendi işimiz olsa sen bırak başkası başlasın deriz, bu şekilde yürütebiliriz. Akhisar halkı gerçekten bu konuda çok fedakar, en gencinden en yaşlısına kadar Akhisarspor´a gönül veren kişiler olsun Akhisar çok büyük bir başarıya imza attı. Akhisar futbolun yapısını değiştirecek az parayla çok büyük işler yapılacağını gösteren bir okul haline geldi. Tabiki stadımızın yapılmasını herkes kadar, herkesten fazla demiyorum, herkes kadar bizim de isteğimiz. Bunun için bir çare arıyoruz. Ama bulacağımız çare de şu olmalı; biz yeniden ihale yapıp yeniden belediye olarak yapabiliriz. Ama yeniden o aynı prosedür içerisinde bir müteahhit gelir de normalin altında teklif edip ondan sonra 6 ay veya 1 sene sonra ben bunu yapamıyorum dediğinde yine aynı yere geleceğiz. Bakanlığa talepte bulunmamızın sebebi şu; onların ihale sistemleri ve şartları değişik? dedi.

BAKANLIK STADI EKİM AYINDA BİTİRECEK

Daha sonra söz alan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, ilk olarak meseleye sahip çıkan Akhisarspor taraftarlarına teşekkür ederek sözlerine başladı; ?öncelikle stadın yüzde 50´si tamamlandı ve bundan önce alınan tüm kararlar oy çokluğu değil oy birliği ile alınan kararlardır. Biz bu stadyum işine başlarken eski stadyum alanı Akhisar Belediyesi´ne kalacak yeni stadyum bittiğinde bakanlığına devredilecekti. Biz bu işi beceremediğimizden falan değil, zaten beceriksiz olsak Süper Lig´de takımımız olmazdı. Meseleye 6 yıl olarak girildi ancak 6 yıldan buyana olan bir mesele değildir. İnşaatın yapımı süresinde bu işin doğası içerisinde olağan durumlardır. İhale yasası gereği sıkıntılı bir süreç, bizde bu işi yapabilecek güç ve kudret var. Ama bu arada bu ülkedeki stad hamlesi ile bizzat Gençlik ve Spor Bakanlığı´nın yaptığı stadlar var bir de belediyelerin üstlendiği stadlar var. Biz de bakanımızla bir görüşme yaptık, dedik ki sayın bakanım biz bunu o kapsama alır mısınız. Çünkü diğer statlar ile ilgili ciddi büyük bir hamle ile bunların hepsini hızlı bir şekilde bitilmesine ilişkin irade ortaya koyuldu. Biz de bu kapsamda bu iradeden yararlanabilir miyiz dedik, bu da yeni gelişen bir konudur. Bundan dolayı ara komisyona havale edilerek hemen komisyonların toplanıp karar vermesini istiyoruz ki zaman kaybetmeyelim? dedi.

BAŞKAN ERYÜKSEL; BÜYÜKŞEHİR AKHİSARSPOR´A DAVA AÇMIŞTIR, ONLARIN SAMİMİYETİNE İNANMIYORUM

Stadyumun bitmesini en çok arzu edenlerden birisi olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Akhisar Belediyespor Başkanı Hüseyin Eryüksel; ?Süper Lig´de 4.senemiz gurbetlerde oynuyoruz. Bu işte en çok sıkıntıyı çeken Salih Başkan, Milletvekillerimiz, Bakanımız, şuanda önümüzde bir fırsat var, bakan diyor ki verin yetkiyi Ekim ayında stadınızda oynayın. Büyükşehir madem böyle düşünüyordu, bugüne kadar neredeydi, bilmiyor muydu. Büyükşehir Akhisarspor´un şuanda 3 tane cadde otoparkı var, biz bunları 10 yıllık meclisten oy birliği ile kiralık. Buraları geri almak için bize 3 tane dava açtı, ikisini kazandık. Bunu da tırnak içine söylüyorum. Şuan bu stada ihtiyacımız var, stat nerede soruyor seyirci. Ben başka statlarda oynamak istemiyorum. Yılda 1 buçuk trilyon para vermekten yoruldum. Şuanda Ekim ayında bitecek bir fırsat önümüzde. İster komisyona girin, ister girmeyin, iki ay attığınızda Aralık´ta bitecek. 6 maç daha dışarda bana bir maçın maliyeti 110 Bin TL. Bunun hesabını da bu millet sizden sorar. Şuanda Büyükşehir´i bir kenara bırakın, ben iyi niyetli olduğuna da inanmıyorum. Ben de Büyükşehir üyesiyim mecliste. Bugüne kadar Büyükşehir bize teklifle geldi mi, her esen 20 milyon TL su paramızı alıyor, nereye gitti bu paralar. Onun için şurada sağolsun bakanımızın verin bana Ekim ayında bitireyim dedi. Büyükşehir´i bir kenara bırakın elinizi vicdanınıza koyun, biz Akhisarlı olarak kendi kendimize halledelim, kimseye muhtaç değiliz. Biz şampiyon olduk 4 senedir Süper Lig´deyiz, Büyükşehir bilmem kime gebe kalmadık, ihtiyacımız da yok. Başka şeyleri de konuşmak lazım, şuanda Akhisar´da takımların kalacağı oteller yok. Onun için bu maddeyi ara komisyona havale edip bir an önce netliğe kavuşturmamız gerekiyor. Bir ay daha uzatılması demek 220 bin TL daha fazla masraf demektir? dedi.

Karşılıklı konuşmaların ardından beşinci madde ve önergenin ara komisyona havale edilmesini başkan Salih Hızlı sundu ve CHP ile MHP´nin hayır oyları ile normal olarak komisyonlara havalesi kabul edildi.

Meclis sonrası belediye binası önünde Akhisarspor taraftarlar grubu ?siyaset değil, stadı yapın? sloganları atarken bazı taraftarlar kendi aralarında kısa süreli tartışma yaşadı.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ