Tarihi Akhisar Lokum tanıtıldı

Akhisar´ın tarihi lokumları, 559. Çağlak Festivali kapsamında tarihi Dombaycıoğlu Hanı´nda tanıtım programı düzenlendi.


Gündem 13.05.2018 12:55:58 1058 0

Tarihi Akhisar Lokum tanıtıldı

Akhisar´ın tarihi lokumları, 559. Çağlak Festivali kapsamında tarihi Dombaycıoğlu Hanı´nda tanıtım programı düzenlendi. Akhisar Lokantacışar ve Köfteciler Odası Başkanlığınca hazırlanan etkinlik, Akhisar Belediyesi öncülüğünde düzenlenen 559. Çağlak Festivali kapsamında, Akhisar Ticaret Borsası tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğünün destekleri ile restorasyonunu yaptığı Dombaycıoğlu Hanı´nda düzenlenirken Akhisarlılar onlarca çeşitteki lokumları tanıma imkanı buldu.

Akhisar Lokum Atölyesi tanıtımında günlerdir süren çalışmaların ardından Mesir Lokumu, Çifte Kavrulmuş Lokum, Kuş Lokumu, Duble Narlı Lokum, Duble Narlı Antepli Lokum, Çövenli Lokum, Meyveli Kuş Lokumu, Fındık Çövenli Lokum, Rulo Kadayıflı Çikolatalı Saray Lokumu, Akhisar Lokumu, Granürlü sucuk Lokum, Cevizli Lokum, Mandalinalı Kuş Lokumu, Damla Sakızlı Kuş Lokumu, Rulo Çikolatalı Susamlı Helva, Papatya Helva, Tarihi Akhisar Helvası, Güllü Lokum vb. çeşitlerin tanıtımı yapıldı.

Akhisar Lokantacılar ve Köfteciler Odası Başkanı Pınar Güney, ?Akhisar Çağlak Festivali kapsamında bu yıl tabiki yeni seçilmemiz vasıtasıyla ilk kez katılımcısı olduğumuz tarihi Akhisar Lokumu Atölyesi tanıtımına hoş geldiniz. Sabahtan beri, günlerdir süren heyecanlı olan çalışmalarımızın nihayetlendirmenin heyecanını yaşıyoruz.

Biz bu yola çıkarken, lokumcu esnaflarımı dolaşırken kendilerine bir söz vermiştim. Biz bu odayı devir aldığımızda; kazandığımızda inşallah lokumun üzerindeki bu tozu silip atacağız. Akhisar´da içeri girince göreceksiniz onlarca çeşit lokumun üretildiğini görüp şaşkınlığa uğrayacaksınız. Diyeceksiniz ki bu kadar çeşit lokum bizim memleketimizde, bizim mahalle esnafımızda üretiliyormuş, haberimiz yokmuş. Akhisar Lokantacılar Odası olarak hanımlara bu kadim lezzeti tavsiye etmek ve emanet etmek için bu toplantıyı düzenledim. Hanımlar, biliyorsunuz Pazar alışverişi sizlerden soruluyor, loğusalara, doğum ziyaretlerine giderken lütfen elinize gül lokumu alın, emzikli annelere onu ikram edin, sütü artsın. Çocuklarınız sınava girmeden önce cevizli birer lokum verin akılları çalışsın. Hasta ziyaretlerine gittiğinizde bırakın artık elinize şekerli ve asitli katkı maddeli gıdaları götürmeyelim. Alın mahalle esnafınızdan gül lokumu, cevizli lokum, çövenli lokum hastalığa şifa olarak onlara lütfen ikram edin. Tarihi Akhisar Lokumu´nu Akhisar Lokantacılar olarak paketleteceğim ve gerçekten elinize aldığınızda bizim şehrimizde bu lokum üretiliyor ne de güzel! Ne de kaliteli! Ne de ambiyanslı oluyor benim artık bundan sonra artık gittiğim her yere bu Akhisar lokumu diyebileceksiniz? dedi.

Ardından söz alan İzmir Lokantacılar ve Gazinolar Esnaf Odası ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Aykut Yenice, ?37 yıllık bir hasretin sonunda bu ilçenin bu şehrin güzel takımına bir Türkiye Kupası kazandıran başta emeği geçen Belediye Başkanı, Kulüp yöneticilerine ve futbolculara ve saha ile televizyon başında dua ve alkışları ile bu emeğe katkı koyan Akhisarılara hayırlı olsun. Biler Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu temsilcileri olarak Türkiye´nin en büyük meslek örgütü olan 2 milyon üyesiyle 13 mesleki federasyonun temsilcileriyiz. Aynı zamanda yaşadığımız kent ve ilçelerin kent kimliklerine katkı koyan insanlarız. 559´uncusunu yaptığınız Akhisar´ın bu tarihi etkinliğinde tarihi geleneklerinden gelen Akhisar´ın bugün ülkedeki namına katkı koyan lokumu ve köftesi ile Akhisar´ın Türkiye´deki bu namına katkı koyan bu esnafın temsilcilerini başta sayın başkanı olmak üzere emeği geçen herkesi huzurlarınızda bu federasyon ve sektörün temsilcisi olarak çok teşekkür etmek istiyorum? dedi.

Lokumun sağlık konusunda faydalarını ve hangi yönde yenilmesi konusunda ise diyetisyen Nuriye Şahin Köymen bilgiler verdi. Ardından protokol üyeleri ve katılımcılar sergilenen lokumları tatma imkanı buldu.

Tarihi Akhisar Lokum Atölyesi Tanıtım toplantısına Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, İzmir Lokantacılar ve Gazinolar Esnaf Odası ve Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Aykut Yenice, ATSO Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Erdayıoğlu, ATSO Meclis Başkanı Feride Sakarya, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Velestin, Araştırmacı Yazar İlber Şiyak, Siyasi Parti Temsilcileri, Esnaf Oda Bakanları, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ve vatandaşlar ile öğrenciler katıldı.


Haber Kaynak : ERHAN ÇELİK